Ενημέρωση 24/3/2015: έλεγξα τα χαρτιά μου και διαπίστωσα ότι οι δυο γιατροί που αναφέρω και που παραλίγο να στοιχίσουν τη ζωή της μητέρας μου το 2014, δεν ήταν ειδικευόμενοι αλλά Επιμελητές Β. Το 2015 στο ίδιο νοσοκομείο ένας ειδικευόμενος με ειρωνεύτηκε για την αγωνία μου ως συνοδός 82χρονης με ανίατη νόσο, ο ένας από τους πιο πάνω επιμελητές αναρωτήθηκε αν υπάρχει επίδομα κακοποίησης γιατρού και ο άλλος μού είπε "αφού έχετε τόσο σοβαρό πρόβλημα γιατί δεν μένετε στην Αθήνα (!!!). Ευτυχώς υπήρξαν άλλοι ειδικευόμενοι, επιμελητές και διευθυντές που κατάλαβαν ότι η αξιοπρέπεια στη ζωή και στο θάνατο δεν έχει ηλικία (ή φύλο ή φυλή να προσθέσω) και με βοήθησαν να φύγω εγκαίρως για νοσοκομείο της Αθήνας. Όπου όλοι ανεξαιρέτως μάς φέρθηκαν με περίσσεια ανθρωπιάς και κατανόησης. Δεν αλλάζει κάτι στο πνεύμα της ανάρτησής μου: υπάρχουν καλοί γιατροί και κακοί γιατροί, είτε είναι ειδικευόμενοι, είτε επιμελητές, είτε διευθυντές... όπως υπάρχουν σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στον αγώνα σας - ποτέ δεν τον απαξίωσα - αλλά να προσέχετε πώς λέτε αυτά που λέτε για να μη γίνονται παρεξηγήσεις. Η φράση "δυστυχώς πολλοί θα πεθάνουν" ήταν που με οδήγησε στον χαρακτηρισμό "αλαζονικοί και εκδικητικοί γιατροί". Τον ανακαλώ λοιπόν, και ελπίζω να καταλάβατε και εσείς γιατί ενοχλήθηκα.
Απάντηση από ΜΗ γιατρό στο δημοσίευμα του κ. Λίνου Μπενάκη, ειδικευόμενου ιατρού:
Αγαπητέ κ. Μπενάκη, την ανάρτησή σας στο Facebook τη διάβασα πρώτα εδώ. Ξεκινώντας, να πω ότι έχετε μεγάλο δίκιο να αγανακτείτε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Αυτά που γράφετε για τα ωράρια και τις υποχρεώσεις σας είναι πέρα για πέρα αληθινά - τα διαπιστώνει εύκολα ο κάθε καλοπροαίρετος ασθενής ή συνοδός ασθενούς που προσέρχεται σε νοσοκομείο. Αυτά που γράφετε για τις αμοιβές σας δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να τα αμφισβητήσω.
Το αποτέλεσμα της δημοσίευσης ήταν αναμενόμενο ως ένα σημείο: να σάς συγχαίρουν οι φίλοι σας ειδικευόμενοι γιατροί που γίνατε "φίρμα" ανά το πανελλήνιο, shares likes κλπ κλπ. Όμως κάνατε ένα τεράστιο λάθος: ρίξατε στο ίδιο "τσουβάλι" των "καλών" από τη μια ΟΛΟΥΣ τους ειδικευόμενους, και των "κακών" από την άλλη ΟΛΟΥΣ τους Επιμελητές και Διευθυντές.
Και εγώ θα σάς αναφέρω την περίπτωση της μητέρας μου, η οποία αν επέζησε με άριστη ποιότητα ζωής από το Μάρτη του 2014 μέχρι το Γενάρη του 2015 οφείλεται σε ένα Διευθυντή, και αν αυτή τη στιγμή περιμένει με αξιοπρέπεια το θάνατο στο σπίτι της (χωρίς εμετούς, καθετήρες, ορούς, levine) οφείλεται σε έναν Επιμελητή Β. Και φυσικά στις δικές μου επίμονες προσπάθειες για να γίνει η σωστή αντιμετώπιση, και πάντα με την αμέριστη συνδρομή του ιδιώτη γαστρεντερολόγου (δεν υπάρχει Γαστρ/κό τμήμα στο νοσοκομείο εδώ) που την παρακολουθούσε από τον Οκτώβρη του 2011 που ξεκίνησε η περιπέτειά της. Αν είχα αφήσει την τύχη της στην κρίση ΚΑΠΟΙΩΝ (όχι ΟΛΩΝ) των ειδικευόμενων του νοσοκομείου της επαρχίας όπου διαμένω, θα είχε πεθάνει όχι μια, αλλά δυο φορές μέσα στο 2014.
Θα μού πείτε "και τι να κάνουν οι ειδικευόμενοι; Κάτω από τις συνθήκες που δουλεύουν δεν μπορούν να προστατέψουν και τούς 25 - και βάλε - ασθενείς που περιθάλπουν ταυτόχρονα, από επιδείνωση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί". Σε νησί μένω κι εγώ κ. Μπενάκη, και ξέρουμε και οι δυο πόσο κρίσιμη είναι η έγκαιρη μεταφορά ασθενούς σε κεντρικό νοσοκομείο με όλες τις ειδικότητες και μονάδες, όταν το πρόβλημά του δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί στο τοπικό δημόσιο ίδρυμα υγείας. Αυτό όμως που ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε οι ειδικευόμενοι είναι να δώσετε σημασία στο ΜΗ-γιατρό συνοδό του ασθενούς, όταν προβλέπει την επιδείνωση αυτή και ζητά να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς του για να σωθεί ο άνθρωπός του.
Ακόμα όμως και να μην είναι σε θέση ο συνοδός να έχει άποψη πάνω στη φροντίδα του ανθρώπου του (δεν έχουν όλοι το τεχνολογικό υπόβαθρο για να είναι συνεχώς σε δίκτυο επικοινωνίας με εκείνους τους γιατρούς που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν αντιμετωπίσει τις κρίσεις στην υγεία του), φαντάζομαι να σάς είπαν στη σχολή σας ότι ο γιατρός δεν αντιμετωπίζει μόνο ασθενείς: έχει να αντιμετωπίσει τη μάνα, την κόρη, τον αδελφό, το θείο, τη φίλη κ.ο.κ. του ασθενούς. Ούτε "καταλαβαίνει" από διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες, Ρομά, Τούρκους κλπ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το επάγγελμά σας (όπως και το δικό μου) λέγεται συχνά και ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ. Αν δεν μπορείτε να το δείτε έτσι, τότε μάλλον βρίσκεστε σε λάθος χώρο.
Και έρχομαι τώρα στα copy-paste από τα δικά σας γραφόμενα.
"Ελπίζω ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν θα υπάρχουν
στα νοσοκομεία αυτοί που η κοινωνία απαξιώνει, ξυλοφορτώνει και
καταδικάζει σε φυλάκιση με αναστολή".
Hello: δεν είστε μόνοι. Μπορώ να γράψω τώρα εδώ τουλάχιστον 10 ακόμα επαγγέλματα που έχουν την ίδια αντιμετώπιση από την "κοινωνία" (την "τσουβαλιάσατε" κι αυτή, την άτιμη τη κοινωνία)
"Πολλοί θα ταλαιπωρηθούν
σίγουρα -περιμένετε από τον πρεσβύωπα Διευθυντή να σας συνταγογραφήσει
στο Τακτικό Ιατρείο, ενώ μέχρι τώρα έδινε τους κωδικούς στον
ειδικευόμενο".
Σε 10-15 χρόνια θα γίνετε κι εσείς ένας πρεσβύωπας Διευθυντής. Ελπίζω ο ειδικευόμενος της κλινικής σας να μη σας χλευάσει ούτε για την ηλικία σας, ούτε για το ότι τού αναθέσατε την αρμοδιότητα της συνταγογράφησης.
"Πολλοί δεν θα χειρουργηθούν για το χρόνιο πρόβλημά τους όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί δεν θα υπάρχουν "βοηθοί".
Διακρίνω εκδικητικότητα;
"Επίσης, δυστυχώς, πολλοί θα πεθάνουν".
Εδώ ναι, έχετε δίκιο, έχετε την αποκλειστικότητα: είσαστε το μόνο επάγγελμα που μπορεί να απεργήσει/κάνει επίσχεση/απουσιάσει από την εργασία του και να καμαρώσει ότι θα προκαλέσει και θανάτους.
"Και ίσως μετά από αυτή τη βδομάδα να καταλάβετε ποιοι είναι πραγματικά
οι άνθρωποι που έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο στην διαφύλαξη της υγείας σας".
Ναι, νομίζω είστε εκδικητικός... Πάντως οι ειδικευόμενοι ανά την Ελλάδα τίμησαν "ηρωικά" την ανάρτησή σας. Είμαι βέβαιη πως δεν θα εμπιστευόσασταν την εκπαίδευση του παιδιού σας (ή του ενήλικα συγγενή σας, υπάρχουν και εσπερινά σχολεία) σε αλαζονικούς και εκδικητικούς δασκάλους. Γιατί εγώ να εμπιστευτώ την υγεία μου σε αλαζονικούς και εκδικητικούς γιατρούς;
Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά στις υπόλοιπες αναρτήσεις του blog μου για να δείτε γιατί τολμώ και έχω άποψη πάνω σε ιατρικά προβλήματα. Και φυσικά, είμαι στη διάθεσή σας για επικοινωνία με όποιο τρόπο θέλετε αν πιστεύετε ότι αυτά που γράφω εδώ σάς θίγουν κατά οποιονδήποτε τρόπο.
Μίνα Θεοφιλάτου
Καθηγήτρια Πληροφορικής
Αργοστόλι, Κεφαλονιά
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ "ΑΓΡΥΠΝΟ ΚΩΜΑ" ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ. ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΤΟ ΑΓΡΥΠΝΟ ΚΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
Στο μητρώο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναφορά για το Δήμο Κεφαλονιάς
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Αγαπητοί(-ές) συμπολίτες(-ισσες),
Όπως βλέπετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολήθηκε με την επιστολή μου και πλέον η αναφορά με τίτλο "Ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Κεφαλονιά, ένα νησί μη-φιλικό προς ΑΜΕΑ" έχει δρομολογηθεί επισήμως με Α.Π. 2706/2014 για εξέταση από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Από εσάς δεν έχω δει καμία απολύτως αντίδραση στην ίδια αναφορά, που κοινοποιήθηκε στο Δήμο (μεταφρασμένη στα ελληνικά) την 31-12-2014 και έλαβε τον αριθμό πρωτοκόλλου 60212/31.12.2014. Αν κάποιοι από εσάς δεν έλαβαν γνώση για την εν λόγω μακροσκελή αναφορά - η οποία κατατέθηκε σε ντοσιέ συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό, φυλλάδια, αντίγραφα αφισών κλπ. - μπορείτε άμεσα να δείτε το περιεχόμενό της σε αυτό το ρεπορτάζ.
Ωστόσο ενδέχεται να μην έχετε αντιληφθεί ότι περιμένω έγγραφη απάντηση στην αναφορά, με το σκεπτικό ότι είστε οι αποδέκτες κοινοποίησης, και όχι οι παραλήπτες της επιστολής. Δεκτόν.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζω σε οικογενειακό επίπεδο, προσπαθώ να μην ξεχνώ το ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ που αδικείται. Διατυπώνω λοιπόν εδώ για διευκόλυνσή σας τα ερωτήματα για τα οποία περιμένω (έγγραφη) απάντηση:
1) Με ποια λογική αποφασίστηκε από το Δήμο η κατασκευή "Χριστουγεννιάτικου Χωριού", τη στιγμή που υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε πολύ πιο σημαντικούς τομείς (όπως η φροντίδα των ΑμΕΑ, η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κ.ο.κ.);
2) Πόσο στοίχισε στα ταμεία του Δήμου (και εν τέλει, στους πολίτες του) το εν λόγω έργο;
3) Γιατί δεν έχετε φροντίσει επί σειρά ετών για το στοιχειώδες δείγμα πολιτισμού σε μια πόλη: την υποδομή για άτομα με κινητικές αναπηρίες;
4) Τι θα γίνει με το Καφενείο της Καμπάνας και την κοινωνική επανένταξη των ατόμων που βρέθηκαν στο περιθώριο της κοινωνίας, μετά το βίαιο κλείσιμο του Καφενείου πριν από σχεδόν δυο χρόνια;
Δεν θα μπω στη διαδικασία να χάσω το χρόνο μου προσερχόμενη και πάλι στο Δημαρχείο για επίσημη κατάθεση με αριθμό πρωτοκόλλου κλπ., αφού διαπίστωσα ότι ούτε με τον τρόπο αυτό καταδέχεστε να εισέρθετε σε διάλογο με τους πολίτες του "Νησιού του Διαλόγου". Φαίνεται πως είστε "ανώτεροι" από τους φίλους σας στις Βρυξέλλες στο θέμα αυτό.
Επειδή όμως γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι τα τοπικά sites, portals και blogs τα παρακολουθείτε τακτικότατα (και πολύ συχνά τα εμπλουτίζετε με βαρύγδουπες δηλώσεις), σάς ενημερώνω ότι αν δεν έχω έγγραφη απάντηση μέσα στο νόμιμο διάστημα των 60 ημερών - με τον ίδιο βαθμό ενδελέχειας και τεκμηρίωσης που έδειξα στις δικές μου αναρτήσεις (δηλαδή δεν περιμένω γενικότητες και ευχολόγια, αλλά επίσημα στοιχεία, αριθμούς και διαπιστωμένα γεγονότα) - δεν μου μένει άλλη επιλογή παρά να ενημερώσω τα ξένα sites για την αντιμετώπιση του Δήμου Κεφαλονιάς προς τα ΑμΕΑ. Δεν νομίζω ότι θα θέλατε κάτι τέτοιο, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν...
(αν θέλετε δείτε αυτό το άρθρο μου στη Guardian: δεν είναι σχετικό το θέμα αλλά βλέπετε ότι δεν λείπει το ενδιαφέρον των σοβαρών μέσων ενημέρωσης όταν κοινοποιούνται στη διεθνή κοινότητα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας στην Ελλάδα)
Με μεγάλη μου χαρά να φιλοξενήσω στο blog μου agrypnocoma.blogspot.com ανακοινώσεις για τις τυχόν διορθωτικές ενέργειες που αποδεδειγμένα έχετε δρομολογήσει.
Σε αναμονή της απάντησής σας (και της απάντησης από Βρυξέλλες φυσικά),
Με εκτίμηση,
Mίνα Θεοφιλάτου
Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Τ.Υ.
Καθηγήτρια Πληροφορικής
Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Αγαπητοί(-ές) συμπολίτες(-ισσες),
Όπως βλέπετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολήθηκε με την επιστολή μου και πλέον η αναφορά με τίτλο "Ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Κεφαλονιά, ένα νησί μη-φιλικό προς ΑΜΕΑ" έχει δρομολογηθεί επισήμως με Α.Π. 2706/2014 για εξέταση από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Από εσάς δεν έχω δει καμία απολύτως αντίδραση στην ίδια αναφορά, που κοινοποιήθηκε στο Δήμο (μεταφρασμένη στα ελληνικά) την 31-12-2014 και έλαβε τον αριθμό πρωτοκόλλου 60212/31.12.2014. Αν κάποιοι από εσάς δεν έλαβαν γνώση για την εν λόγω μακροσκελή αναφορά - η οποία κατατέθηκε σε ντοσιέ συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό, φυλλάδια, αντίγραφα αφισών κλπ. - μπορείτε άμεσα να δείτε το περιεχόμενό της σε αυτό το ρεπορτάζ.
Ωστόσο ενδέχεται να μην έχετε αντιληφθεί ότι περιμένω έγγραφη απάντηση στην αναφορά, με το σκεπτικό ότι είστε οι αποδέκτες κοινοποίησης, και όχι οι παραλήπτες της επιστολής. Δεκτόν.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζω σε οικογενειακό επίπεδο, προσπαθώ να μην ξεχνώ το ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ που αδικείται. Διατυπώνω λοιπόν εδώ για διευκόλυνσή σας τα ερωτήματα για τα οποία περιμένω (έγγραφη) απάντηση:
1) Με ποια λογική αποφασίστηκε από το Δήμο η κατασκευή "Χριστουγεννιάτικου Χωριού", τη στιγμή που υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε πολύ πιο σημαντικούς τομείς (όπως η φροντίδα των ΑμΕΑ, η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κ.ο.κ.);
2) Πόσο στοίχισε στα ταμεία του Δήμου (και εν τέλει, στους πολίτες του) το εν λόγω έργο;
3) Γιατί δεν έχετε φροντίσει επί σειρά ετών για το στοιχειώδες δείγμα πολιτισμού σε μια πόλη: την υποδομή για άτομα με κινητικές αναπηρίες;
4) Τι θα γίνει με το Καφενείο της Καμπάνας και την κοινωνική επανένταξη των ατόμων που βρέθηκαν στο περιθώριο της κοινωνίας, μετά το βίαιο κλείσιμο του Καφενείου πριν από σχεδόν δυο χρόνια;
Δεν θα μπω στη διαδικασία να χάσω το χρόνο μου προσερχόμενη και πάλι στο Δημαρχείο για επίσημη κατάθεση με αριθμό πρωτοκόλλου κλπ., αφού διαπίστωσα ότι ούτε με τον τρόπο αυτό καταδέχεστε να εισέρθετε σε διάλογο με τους πολίτες του "Νησιού του Διαλόγου". Φαίνεται πως είστε "ανώτεροι" από τους φίλους σας στις Βρυξέλλες στο θέμα αυτό.
Επειδή όμως γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι τα τοπικά sites, portals και blogs τα παρακολουθείτε τακτικότατα (και πολύ συχνά τα εμπλουτίζετε με βαρύγδουπες δηλώσεις), σάς ενημερώνω ότι αν δεν έχω έγγραφη απάντηση μέσα στο νόμιμο διάστημα των 60 ημερών - με τον ίδιο βαθμό ενδελέχειας και τεκμηρίωσης που έδειξα στις δικές μου αναρτήσεις (δηλαδή δεν περιμένω γενικότητες και ευχολόγια, αλλά επίσημα στοιχεία, αριθμούς και διαπιστωμένα γεγονότα) - δεν μου μένει άλλη επιλογή παρά να ενημερώσω τα ξένα sites για την αντιμετώπιση του Δήμου Κεφαλονιάς προς τα ΑμΕΑ. Δεν νομίζω ότι θα θέλατε κάτι τέτοιο, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν...
(αν θέλετε δείτε αυτό το άρθρο μου στη Guardian: δεν είναι σχετικό το θέμα αλλά βλέπετε ότι δεν λείπει το ενδιαφέρον των σοβαρών μέσων ενημέρωσης όταν κοινοποιούνται στη διεθνή κοινότητα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας στην Ελλάδα)
Με μεγάλη μου χαρά να φιλοξενήσω στο blog μου agrypnocoma.blogspot.com ανακοινώσεις για τις τυχόν διορθωτικές ενέργειες που αποδεδειγμένα έχετε δρομολογήσει.
Σε αναμονή της απάντησής σας (και της απάντησης από Βρυξέλλες φυσικά),
Με εκτίμηση,
Mίνα Θεοφιλάτου
Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Τ.Υ.
Καθηγήτρια Πληροφορικής
Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Καφενείο Καμπάνας,
Κεφαλονιά,
κοινωνία
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015
Global Youth Tobacco Survey, Μέρος 3: πώς οι επινοητές της "έρευνας" έμπλεξαν γνωστό επιστήμονα εν αγνοία του!
11/4/2020: Ενημέρωση 5 χρόνια μετά... διαπίστωσα εν μέσω της κρίσης COVID-19* ότι δεν είχα διορθώσει την ανάρτηση αυτή με την αλήθεια όσον αφορά τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα: εν αγνοία του χρησιμοποίησαν το όνομά του στην "έρευνα" GYTS!!! Δείτε το σχόλιο του ίδιου στο τέλος της ανάρτησης, και τα συμπεράσματα όλα δικά σας... από μένα ένα μεγάλο συγγνώμη στον κ. Τσιόδρα. Ήταν αδύνατο να γνώριζα την πραγματικότητα πίσω από την απάτη αυτή. Σας ευχαριστώ πολύ που βοηθήσατε να διαλευκανθεί.
*Ιδιαίτερα επίκαιρο το άρθρο μου στη συγκυρία αυτή, όπου οι μάχιμοι γιατροί, καθηγητές κ.ο.κ. καλούνται να βάλουν πλάτες και να στηρίξουν με φιλότιμο και αυταπάρνηση το έργο της κυβέρνησης, τη στιγμή που απάτες όπως αυτή εδώ μένουν εσαεί ατιμώρητες. Επειδή στον χώρο της εκπαίδευσης δεν ανήκω πια, εξακολουθώ όμως να συμπάσχω με τους πρώην συναδέλφους μου: όταν θα κληθούμε ΜΕΤΑ να σηκώσουμε ΕΜΕΙΣ οι πολίτες το βάρος των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, αντισταθείτε επιτέλους. Μέσω του μπλογκ αυτού έχω καταφέρει αρκετά πράγματα (δείτε συνοπτικά εδώ). Όμως είμαι ένας κούκος. ΔΕΝ θα φέρω την άνοιξη.
18/4/2020: Δεύτερη ενημέρωση 5 χρόνια μετά! Ξανά επίκαιρη η ανάρτησή μου, μετά το voucher 600 Ευρώ και το #σκόιλ_ελικικού! Επιτέλους οι """αριστείες""" των κυβερνώντων γίνονται mainstream! Το φαινόμενο όμως ΔΕΝ είναι καινούργιο... διαβάστε την τριλογία - συνδέσμους στις άλλες δυο αναρτήσεις θα βρείτε αμέσως παρακάτω - και σκεφτείτε: αν μια εκπαιδευτικός αποδελτίωσε ΔΥΟ μόνο απάτες του Υπουργείου Παιδείας που έτυχε να πέσουν στην αντίληψή της (η άλλη εδώ), πόσες ακόμα έγιναν και πέρασαν απαρατήρητες! ΕΚΕΙ ποντάρουν, ακόμα και τώρα: στο ότι θα γελάσουμε, θα εξοργιστούμε, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε επίσημη καταγγελία από φόβο για τυχόν επιπτώσεις. Μπορείτε να σπάσετε το φόβο, και να γίνουμε πολλοί οι κούκοι; Μπας και δούμε άνοιξη;
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απόψε κλείνω την τριλογία Global Youth Tobacco Survey, ερευνώντας και σχολιάζοντας το "έγγραφο έγκρισης της έρευνας από πλευράς ΥΠΟΠΑΙΘ"
Πρώτα όμως, ας δοκιμάσω πάλι να δω μήπως έχει γίνει καμία βελτίωση στο ερωτηματολόγιο μετά την ανάρτηση 1 και 2 της τριλογίας... συνδέομαι και αποφασίζω να τρολάρω με διαφορετικό "προφίλ": τώρα είμαι κορίτσι μη-καπνίστρια, από το 2ο Λύκειο Κλεισμάτων:
(εδώ πέφτει γέλιο στην εκπαιδευτική κοινότητα Κεφαλονιάς: χώρια ότι η έρευνα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και εγώ έχω γράψει ότι είμαι στο Λύκειο, σιγά μην έχουν τα Κλείσματα Λύκειο, και μάλιστα 2ο!)
Εννοείται ότι προχώρησα στην επόμενη και στη μεθεπόμενη σελίδα χωρίς πρόβλημα. Στην πρώτη ερώτηση έχω τη δυνατότητα μιας μόνο επιλογής, και απαντώ ότι δεν καπνίζω. Στη δεύτερη ερώτηση μού δίνει τη δυνατότητα να διαλέξω περισσότερες από μια επιλογές.... για να δούμε τι θα γίνει αν επιλέξω ΟΛΕΣ τις επιλογές μαζί:
Δεν μπορεί, θα βγάλει σφάλμα... η τελευταία επιλογή δεν συνδυάζεται λογικά με κάποια από τις υπόλοιπες! Για να δούμε:
Επιτέλους, σφάλμα! Αλλά ο περιορισμός είναι "έως 5 απαντήσεις". Οπότε ξε-επιλέγω το "δεν μου αρέσει", αφήνω το "καπνίζω" μαζί με όλους τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ καπνίζω και το σύστημα πλέον είναι ικανοποιημένο: με προχωράει κανονικά στην επόμενη σελίδα (Σουρρεάλ).
Προχωράω τις επόμενες σελίδες, υποβάλλω την απάντησή μου, με ευχαριστεί το σύστημα και μόλις προστέθηκε άλλη μια "τρολιά" στα επιστημονικά δεδομένα του κ. Σωτήρη Τσιόδρα και των κκ. Μαρίας Συρμοπούλου* και Αγγελικής Κρικώνη: είναι ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος και οι υπεύθυνες της έρευνας. Θα σταθώ στον κύριο Τσιόδρα... μια απλή αναζήτηση στο Google επιστρέφει 3850 αποτελέσματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι η σελίδα του στον ιστότοπο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνημμένο στη σελίδα είναι το 28σέλιδο "σύντομο" βιογραφικό του. Ο κύριος Τσιόδρας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και έχει μια πραγματικά αξιόλογη πορεία στον χώρο της Ιατρικής. Στην τελευταία σελίδα του βιογραφικού υπάρχει μαι ενδελεχέστατη ανάλυση των αναφορών (citations) που έχουν γίνει στις δημοσιεύσεις του, με χρήση στατιστικών αριθμών, δεικτών και συντελεστών.
Όμως κ. Τσιόδρα: δεχτήκατε να βαφτιστείτε "ακαδημαϊκός υπεύθυνος" της έρευνας GYTS, ενώ είμαι βέβαιη ότι ποτέ δεν ασχοληθήκατε με τη δομή του ερωτηματολογίου. Δεν ελέγξατε αν είναι ορθά δομημένο, ώστε να οδηγεί σε αξιοποιήσιμα επιστημονικά δεδομένα. Δεν ελέγξατε αν ο τρόπος που συμπληρώνεται δημιουργεί ένα αξιόπιστο δείγμα του πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται, ώστε να οδηγεί σε αξιοποιήσιμα επιστημονικά δεδομένα. Αν είχατε ασχοληθεί έστω και μια ώρα με την έρευνα αυτή, θα είχατε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα "τέρατα" που κατέγραψα στις τρεις σχετικές αναρτήσεις του blog μου. Και αναρωτιέμαι: ποιος ο ρόλος σας ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος;;;
Προς κ. Παπαδαντωνάκη: με την ίδια σοβαρότητα θα αντιμετωπίζατε το έργο σας στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων;
Λυπάμαι που από εδώ και στο εξής η ανάρτηση αυτή θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων των ονομάτων "Σωτήρης Τσιόδρας" και "Ανδρεας Παπαδαντωνάκης" στο Google.
Προς όσους αναρωτιούνται γιατί επιμένω και ασχολούμαι με το θέμα αυτό τόσο επίμονα:
Αν δεν είχαμε ανεχτεί τόσο καιρό τη νοοτροπία "ωχ ου αδερφέ, τι ψάχνεις τώρα", ίσως παραδίδαμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας. Ίσως τα λαμόγια που σκέφτονται "ωχ ου και ποιος θα μάς πάρει χαμπάρι" να είχαν μαζευτεί. Αν ο καθένας μας, από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και πάντα ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΈΝΑ, έκανε τον κόπο να κοινοποιήσει περιστατικά όπου κάποιοι πληρώνονται για να μάς κοροϊδεύουν, ίσως κάποια στιγμή να σταματήσουν να μας περνούν για κοιμισμένους βλάκες. Ίσως και τώρα δεν είναι αργά.
*τελικά η κ. Συρμοπούλου είναι ή δεν είναι υπεύθυνη της έρευνας; Γιατί άλλα γράφει η έγκριση, άλλα η επιστολή διεξαγωγής...
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015
Μάθετε τουλάχιστον να αντιγράφετε σωστά την έρευνα Global Youth Tobacco Survey!!!
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής μου, και μετά από τη σκέψη "δεν μπορεί, κάπου θα υπάρχει το πρωτότυπο ερωτηματολόγιο στα αγγλικά", κοινοποιώ το σύνδεσμο όπου (σαφώς) το βρήκα:
http://www.biomedcentral.com/content/supplementary/1471-2458-6-169-S1.pdf
Για να μην πολυλογώ (και επειδή δεν έχω και το χρόνο να συγκρίνω μια-μια τις ερωτήσεις για να δω ποιες συμπεριλήφθηκαν στην ελληνική έκδοση και ποιες όχι) θα σταθώ σε δυο-τρία σημεία:
1) Η χρονολογία πάνω-πάνω είναι 2002. Η έρευνα διεξήχθη τότε με "μολύβι και χαρτί", όπως φαίνεται από τις οδηγίες προς τους ερωτώμενους σπουδαστές. Άλλωστε δεν ήταν διαθέσιμες τότε οι εύκολες και δωρεάν τεχνολογίες δημιουργίας ερωτηματολογίων online μέσω Google forms, surveymonkey κλπ.
2) Η "επίμαχη ερώτηση νούμερο 1" της προηγούμενης ανάρτησής μου, είναι βεβαίως εδώ. Αλλά προσέξτε τη διαφορά:
Μάλιστα: εδώ ο μη-καπνιστής μαθητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ότι δεν προσπάθησε να αγοράσει τσιγάρα τις τελευταίες 30 ημέρες. Θυμηθείτε εδώ την αντίστοιχη ερώτηση της ελληνικής έρευνας:
(για σχετικά σχόλια ανατρέξτε στην προηγούμενη ανάρτηση, αν και νομίζω τα λόγια είναι περιττά...)
3) Οι ερωτήσεις στο αγγλικό ερωτηματολόγιο είναι αριθμημένες: ο μαθητής ξέρει σε πόσες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσει, ο ερευνητής Χ συζητά με τον ερευνητή Υ σχετικά με τα πορίσματα συγκεκριμένα της "ν" ερώτησης κ.α. Στο ελληνικό ερωτηματολόγιο προφανώς θεωρήθηκε περιττή η αρίθμηση.
Να όμως που θα διαθέσω περισσότερο χρόνο τελικά στην ανάρτηση: δεν κρατιέμαι, θα δοκιμάσω το σύστημα από το σπίτι. Από IP λοιπόν που δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τις IP του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου sch.gr, και παρά την οδηγία του εγγράφου με Α.Π 20107/Δ2-05-02-2015 του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (άρα του "μετεκλογικού" υπουργείου) που λέει
συνδέομαι κανονικά στο ερωτηματολόγιο και προχωρώ τις σελίδες μια-μια, μπρος και πίσω, χωρίς κανένα πρόβλημα (άρα μπορεί να συμπληρωθεί από οποιοδήποτε χρήστη, μαθητή ή μη, καλοπροαίρετο ή μη, οπουδήποτε στην υφήλιο).
Επειδή πλέον έχω αρχίσει να παίρνω ανάποδες, βάζω τις πιο αλλοπρόσαλλες απαντήσεις που μπορώ να σκεφτώ: κανένα απολύτως πρόβλημα, τις δέχεται όλες. Και φτάνω σε άλλη μια ερώτηση-μαργαριτάρι:
Όπως βλέπετε, έχω σημειώσει ΟΛΕΣ τις πιθανές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της "δεν έχω καπνίσει ποτέ". Τι νομίζετε, με εμπόδισε το σύστημα να προχωρήσω; (όχι βέβαια!)
Για να δούμε την αντίστοιχη αγγλική ερώτηση:
Δεν είναι ίδιες οι επιλογές, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί: σε κεφαλαία γράμματα γράφει, ως όφειλε, "επιλέξτε μια μόνο απάντηση". Ή, αν δεν όφειλε, θα απέκλειε την (α) σε συνδυασμό με οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες, κάτι πολύ δύσκολο σε ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται στο χέρι, αλλά πανεύκολο στα ηλεκτρονικά.
Συμπέρασμα: οι συντάκτες του ερωτηματολογίου δεν είχαν τη σοβαρότητα να αντιγράψουν τουλάχιστον σωστά το αντίστοιχο αγγλικό. Οι υπεύθυνοι της έρευνας δεν είχαν τη σοβαρότητα να
ελέγξουν την ορθότητα του ερωτηματολογίου. Ο υπογράφων το προαναφερθέν έγγραφο δεν είχε τη σοβαρότητα να ελέγξει ότι αυτά που γράφει το κείμενο ισχύουν! ΟΛΟΙ μαζί όμως είχαν τη σοβαροφάνεια να αναρτηθεί η έρευνα στην αρχική σελίδα του myschool, και να αποτελέσει "επιστημονική βάση για εκστρατεία ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους".
Καλώ λοιπόν τους επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας, συγκεκριμένα τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Σωτήρη Τσιόδρα και τις υπεύθυνες κ.κ. Μαρία Συρμοπούλου και Αγγελική Κιρκίνη, να δώσουν εξηγήσεις για τα αλλοπρόσαλλα αυτά πράγματα (και μάλιστα "αναδρομικά", αφού ο τίτλος του εγγράφου είναι "Συνέχιση διεξαγωγής έρευνας"). Και με την ευκαιρία, θα σας παρακαλέσω να παραθέσετε κάποιο σύνδεσμο από έγκυρο ιστότοπο (π.χ. diavgeia.gov.gr) για το πόσο στοίχισε στον κρατικό προϋπολογισμό αυτή η ιστορία.
Μόλις έφαγα μια ώρα του πολύτιμου χρόνου μου για να καταγγείλω ένα όχι και τόσο κοσμοϊστορικό δείγμα του βαθμού στον οποίο μάς δουλεύουν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις: σε εποχές λιτότητας, που ο περισσότερος κόσμος ζει με ελάχιστα χρήματα από τη μια, τεράστιες απαιτήσεις από την άλλη, κάποιοι που θεωρούν εαυτούς επιστήμονες ασπάζονται την προχειρότητα από τη μια, και καμώνονται πως υπηρετούν σημαντικά θέματα υγείας (όπως το κάπνισμα) με "επιστημονικά δεδομένα" από την άλλη.
Η σοβαροφάνεια - που δεν είναι άλλο από την παντελή έλλειψη σοβαρότητας - σε όλο της το μεγαλείο.
Μόλις πάτησα - μετά από μια ώρα - το "υποβολή" στο ερωτηματολόγιο, και πήρα αυτή την απάντηση:
Ούτε time-out που άργησα, ούτε conflict με όλες τις αντιφατικές επιλογές που σημείωσα ταυτόχρονα... ΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ "ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ" ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
http://www.biomedcentral.com/content/supplementary/1471-2458-6-169-S1.pdf
Για να μην πολυλογώ (και επειδή δεν έχω και το χρόνο να συγκρίνω μια-μια τις ερωτήσεις για να δω ποιες συμπεριλήφθηκαν στην ελληνική έκδοση και ποιες όχι) θα σταθώ σε δυο-τρία σημεία:
1) Η χρονολογία πάνω-πάνω είναι 2002. Η έρευνα διεξήχθη τότε με "μολύβι και χαρτί", όπως φαίνεται από τις οδηγίες προς τους ερωτώμενους σπουδαστές. Άλλωστε δεν ήταν διαθέσιμες τότε οι εύκολες και δωρεάν τεχνολογίες δημιουργίας ερωτηματολογίων online μέσω Google forms, surveymonkey κλπ.
2) Η "επίμαχη ερώτηση νούμερο 1" της προηγούμενης ανάρτησής μου, είναι βεβαίως εδώ. Αλλά προσέξτε τη διαφορά:
Μάλιστα: εδώ ο μη-καπνιστής μαθητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ότι δεν προσπάθησε να αγοράσει τσιγάρα τις τελευταίες 30 ημέρες. Θυμηθείτε εδώ την αντίστοιχη ερώτηση της ελληνικής έρευνας:
(για σχετικά σχόλια ανατρέξτε στην προηγούμενη ανάρτηση, αν και νομίζω τα λόγια είναι περιττά...)
3) Οι ερωτήσεις στο αγγλικό ερωτηματολόγιο είναι αριθμημένες: ο μαθητής ξέρει σε πόσες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσει, ο ερευνητής Χ συζητά με τον ερευνητή Υ σχετικά με τα πορίσματα συγκεκριμένα της "ν" ερώτησης κ.α. Στο ελληνικό ερωτηματολόγιο προφανώς θεωρήθηκε περιττή η αρίθμηση.
Να όμως που θα διαθέσω περισσότερο χρόνο τελικά στην ανάρτηση: δεν κρατιέμαι, θα δοκιμάσω το σύστημα από το σπίτι. Από IP λοιπόν που δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τις IP του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου sch.gr, και παρά την οδηγία του εγγράφου με Α.Π 20107/Δ2-05-02-2015 του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (άρα του "μετεκλογικού" υπουργείου) που λέει
Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα
Πληροφορικής της σχολικής μονάδας, παρουσία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού
συνδέομαι κανονικά στο ερωτηματολόγιο και προχωρώ τις σελίδες μια-μια, μπρος και πίσω, χωρίς κανένα πρόβλημα (άρα μπορεί να συμπληρωθεί από οποιοδήποτε χρήστη, μαθητή ή μη, καλοπροαίρετο ή μη, οπουδήποτε στην υφήλιο).
Επειδή πλέον έχω αρχίσει να παίρνω ανάποδες, βάζω τις πιο αλλοπρόσαλλες απαντήσεις που μπορώ να σκεφτώ: κανένα απολύτως πρόβλημα, τις δέχεται όλες. Και φτάνω σε άλλη μια ερώτηση-μαργαριτάρι:
Όπως βλέπετε, έχω σημειώσει ΟΛΕΣ τις πιθανές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της "δεν έχω καπνίσει ποτέ". Τι νομίζετε, με εμπόδισε το σύστημα να προχωρήσω; (όχι βέβαια!)
Για να δούμε την αντίστοιχη αγγλική ερώτηση:
Δεν είναι ίδιες οι επιλογές, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί: σε κεφαλαία γράμματα γράφει, ως όφειλε, "επιλέξτε μια μόνο απάντηση". Ή, αν δεν όφειλε, θα απέκλειε την (α) σε συνδυασμό με οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες, κάτι πολύ δύσκολο σε ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται στο χέρι, αλλά πανεύκολο στα ηλεκτρονικά.
Συμπέρασμα: οι συντάκτες του ερωτηματολογίου δεν είχαν τη σοβαρότητα να αντιγράψουν τουλάχιστον σωστά το αντίστοιχο αγγλικό. Οι υπεύθυνοι της έρευνας δεν είχαν τη σοβαρότητα να
ελέγξουν την ορθότητα του ερωτηματολογίου. Ο υπογράφων το προαναφερθέν έγγραφο δεν είχε τη σοβαρότητα να ελέγξει ότι αυτά που γράφει το κείμενο ισχύουν! ΟΛΟΙ μαζί όμως είχαν τη σοβαροφάνεια να αναρτηθεί η έρευνα στην αρχική σελίδα του myschool, και να αποτελέσει "επιστημονική βάση για εκστρατεία ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους".
Καλώ λοιπόν τους επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας, συγκεκριμένα τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Σωτήρη Τσιόδρα και τις υπεύθυνες κ.κ. Μαρία Συρμοπούλου και Αγγελική Κιρκίνη, να δώσουν εξηγήσεις για τα αλλοπρόσαλλα αυτά πράγματα (και μάλιστα "αναδρομικά", αφού ο τίτλος του εγγράφου είναι "Συνέχιση διεξαγωγής έρευνας"). Και με την ευκαιρία, θα σας παρακαλέσω να παραθέσετε κάποιο σύνδεσμο από έγκυρο ιστότοπο (π.χ. diavgeia.gov.gr) για το πόσο στοίχισε στον κρατικό προϋπολογισμό αυτή η ιστορία.
Μόλις έφαγα μια ώρα του πολύτιμου χρόνου μου για να καταγγείλω ένα όχι και τόσο κοσμοϊστορικό δείγμα του βαθμού στον οποίο μάς δουλεύουν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις: σε εποχές λιτότητας, που ο περισσότερος κόσμος ζει με ελάχιστα χρήματα από τη μια, τεράστιες απαιτήσεις από την άλλη, κάποιοι που θεωρούν εαυτούς επιστήμονες ασπάζονται την προχειρότητα από τη μια, και καμώνονται πως υπηρετούν σημαντικά θέματα υγείας (όπως το κάπνισμα) με "επιστημονικά δεδομένα" από την άλλη.
Η σοβαροφάνεια - που δεν είναι άλλο από την παντελή έλλειψη σοβαρότητας - σε όλο της το μεγαλείο.
Μόλις πάτησα - μετά από μια ώρα - το "υποβολή" στο ερωτηματολόγιο, και πήρα αυτή την απάντηση:
Ούτε time-out που άργησα, ούτε conflict με όλες τις αντιφατικές επιλογές που σημείωσα ταυτόχρονα... ΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ "ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ" ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
Ετικέτες
διεθνή,
Εκπαίδευση,
κοινωνία,
κρίση,
GYTS
Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015
Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Global youth tobacco survey (GYTS) για την πρόληψη του καπνίσματος στους έφηβους σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας: ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ;;;
Ενημέρωση 9/3/2015: χτες μίλησα στην εκπομπή της κας. Μάχης Νικολάρα "Υπόθεση Παιδεία". Τη συνέντευξη μπορείτε να ακούσετε εδώ. Διαπίστωσα επίσης ότι η ίδια έρευνα είχε διεξαχθεί και πέρυσι, απευθυνόμενη στους μαθητές Β' και Γ' Γυμνασίου. Δείτε το αντίστοιχο "copy-paste" PDF εδώ, ενώ ακολουθώντας το σύνδεσμο στο κάτω μέρος της σελίδας οδηγεί (πλέον) στο Ευρωβαρόμετρο. Δεν βρήκα το περσινό ερωτηματολόγιο, αλλά δεν έχω λόγο να πιστέψω ότι ήταν καλύτερο από το φετινό. Ερώτηση προς τα Υπουργεία: τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν δοθεί με βάση την έρευνα αυτή;;;
Το πρωί με ενημέρωσε ο Διευθυντής του Γυμνασίου στο οποίο είχα μάθημα ότι υπάρχει μια έρευνα με θέμα το κάπνισμα στο myschool και πρέπει να πραγματοποιηθεί στους μαθητές Α' και Β' Γυμνασίου στην αίθουσα της Πληροφορικής. Λογικό το βρήκα, τόσο από την άποψη ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα υγείας, όσο και επειδή ήταν αφορμή για να δουν τα παιδιά πώς συμπληρώνονται οι online έρευνες και πώς θα διακρίνουμε τη σοβαρότητα του φορέα που τη διεξάγει (θεωρώντας ότι η σύμπραξη του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Παιδείας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έβγαζε ένα σοβαρό αποτέλεσμα).
Ξεκινήσαμε από την αρχική σελίδα του myschool, μπήκανε στο σύνδεσμο για συμμετοχή στην έρευνα, συμπλήρωσαν το password και ξεκίνησαν να απαντούν στις ερωτήσεις. Υπέδειξα στα παιδιά ότι στις έρευνες αυτές περιλαμβάνονται συνήθως ερωτήσεις ανοικτού και/ή κλειστού τύπου, ότι τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά και γενικά τα καθοδηγούσα για να συμπληρώσουν σωστά το ερωτηματολόγιο. Μέχρι που ένας μαθητής μου συνάντησε την παρακάτω ερώτηση και με ρώτησε "κυρία, εγώ δεν πήγα να αγοράσω τσιγάρα! Τι να απαντήσω εδώ;":
Η τρίτη ερώτηση γράφει: Τις τελευταίες 30 ημέρες αρνήθηκε κάποιος να σου πουλήσει τσιγάρα λόγω της ηλικίας σου; Και δίνει δυο μόνο κλειστές επιλογές: Ναι ή Όχι. Ας μου πουν τα σαΐνια των Υπουργείων με βάση ποιους κανόνες της έρευνας με ερωτηματολόγιο - ή ακόμα πιο απλά, με ποιους κανόνες απλής λογικής! - σκαρφίστηκαν την ερώτηση αυτή. Ένας μαθητής που ΔΕΝ πήγε να αγοράσει τσιγάρα, είναι υποχρεωμένος να απαντήσει γιατί η ερώτηση έχει αστερίσκο. Και δεν φτάνει αυτό: πρέπει να απαντήσει ή ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Δηλαδή, για να καταλάβουμε: αν απαντήσει ΝΑΙ (ότι αρνήθηκε κάποιος να τού πουλήσει τα τσιγάρα που εκείνος ΔΕΝ ζήτησε να αγοράσει) το στατιστικό συμπέρασμα που βγαίνει από την άτοπη ερώτηση είναι ότι καλώς ο πωλητής δεν πούλησε στον (ανύπαρκτο) πελάτη τα τσιγάρα. Αν απαντήσει ΟΧΙ, κακώς ο πωλητής πούλησε στον (ανύπαρκτο) πελάτη τα τσιγάρα. Χμμμ... κάποιοι έχουν πληρωθεί για να φτιάξουν αυτό το ερωτηματολόγιο...
Αλλά ας υποθέσουμε ότι η ερώτηση αυτή ήταν ένα ατόπημα που "ξέφυγε" από την προσοχή των υπευθύνων. Στο τέλος του ερωτηματολογίου υπάρχει η ένδειξη "υποβολή άλλης απάντησης". Ένας μαθητής μου λοιπόν που τυχαίνει να είναι πολύ καλός στην Πληροφορική και "inquisitive mind" (είναι ο ιδανικός "εκπρόσωπος" της τελευταίας τάσης στην εκπαίδευση που λέγεται "Inquiry-Based Learning"), τέλειωσε πρώτος την έρευνα και μου λέει "κυρία, να υποβάλλω κι άλλη απάντηση; Θα δείτε, θα βάλω εντελώς διαφορετικές απαντήσεις" Ποια είμαι εγώ που θα εμποδίσω την πραγματικά (δεν ειρωνεύομαι καθόλου) αποτελεσματική τεχνική IBL! "Φύγαμε!" του λέω και συμπληρώνουμε μαζί το ερωτηματολόγιο. Φτάνουμε λοιπόν στη σελίδα της παρακάτω ερώτησης, και σημειώνουμε ΟΛΑ τα πεδία (δείτε εικόνα, σε zoom):
Α μάλιστα. Εδώ μάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε ότι δεν καπνίζουμε... όμως παράλληλα, μπορούμε να σημειώσουμε και ότι καπνίζουμε όταν έχουμε άγχος ή στεναχώρια, και όταν διαβάζουμε κ.ο.κ. Τι θα περίμενε ένας λογικός άνθρωπος αν αποφάσιζε για μια στιγμή να δοκιμάσει να "τρολάρει" το ερωτηματολόγιο της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα μέσω των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας; Δεν θα περίμενε να μην τον άφηνε να επιλέξει την πρώτη απάντηση μαζί με έστω μια από τις επόμενες; Να έβγαζε σφάλμα; Να τον εμπόδιζε να προχωρήσει στην επόμενη οθόνη; Ε, τίποτα απ'όλα αυτά δεν συνέβη: πατήσαμε "συνέχεια" και προχωρήσαμε κανονικά στην επόμενη σελίδα:
Μόλις ανέλυσα ΔΥΟ μόνο από τις πολλές (δεν είναι αριθμημένες) ερωτήσεις του ερωτηματολογίου. Ένα ερωτηματολόγιο το οποίο υποτίθεται (sic) θα "αποτελέσει την επιστημονική βάση για εκστρατεία ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους".
Προς τους επιστήμονες που θα παραλάβουν τα δεδομένα της έρευνας: περιμένουμε εναγωνίως τα επιστημονικά αποτελέσματα της ανάλυσης. Θα είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία να δούμε το τρολάρισμα να αναχθεί σε επιστήμη.
Κοινώς: μάς δουλεύετε, αλλά σάς έχουμε πάρει χαμπάρι. Το κακό είναι ότι σάς πληρώνουμε κιόλας...
Υστερόγραφο: Επειδή έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για λάθη του Υπουργείου Παιδείας, και η αντίδραση του Υπουργείου ήταν να ρίξει ευθύνες στους τεχνικούς του myschool, ενώ οι αιχμές που άφηνα δεν αφορούσαν καθόλου αυτούς (με αποτέλεσμα να πρέπει να αποκαταστήσω το δίκαιο του τεχνικού τομέα myschool γράφοντας νέα ανάρτηση), διευκρινίζω από τώρα: με την παρούσα ανάρτηση ενημερώνω τον κόσμο για τα παράλογα έως παρανοϊκά που συμβαίνουν στο Υπουργείο Παιδείας. Ο τεχνικός τομέας του myschool είναι υπεύθυνος για τη σωστή ανάρτηση και λειτουργία των πονημάτων του Υπουργείου, και μέχρι στιγμής μόνο θετικά σχόλια έχω για αυτούς: τεχνικά όλα δουλεύουν ρολόι. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι οι τεχνικοί για το αλλοπρόσαλλο περιεχόμενο των πονημάτων αυτών.
Το πρωί με ενημέρωσε ο Διευθυντής του Γυμνασίου στο οποίο είχα μάθημα ότι υπάρχει μια έρευνα με θέμα το κάπνισμα στο myschool και πρέπει να πραγματοποιηθεί στους μαθητές Α' και Β' Γυμνασίου στην αίθουσα της Πληροφορικής. Λογικό το βρήκα, τόσο από την άποψη ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα υγείας, όσο και επειδή ήταν αφορμή για να δουν τα παιδιά πώς συμπληρώνονται οι online έρευνες και πώς θα διακρίνουμε τη σοβαρότητα του φορέα που τη διεξάγει (θεωρώντας ότι η σύμπραξη του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Παιδείας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έβγαζε ένα σοβαρό αποτέλεσμα).
Ξεκινήσαμε από την αρχική σελίδα του myschool, μπήκανε στο σύνδεσμο για συμμετοχή στην έρευνα, συμπλήρωσαν το password και ξεκίνησαν να απαντούν στις ερωτήσεις. Υπέδειξα στα παιδιά ότι στις έρευνες αυτές περιλαμβάνονται συνήθως ερωτήσεις ανοικτού και/ή κλειστού τύπου, ότι τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά και γενικά τα καθοδηγούσα για να συμπληρώσουν σωστά το ερωτηματολόγιο. Μέχρι που ένας μαθητής μου συνάντησε την παρακάτω ερώτηση και με ρώτησε "κυρία, εγώ δεν πήγα να αγοράσω τσιγάρα! Τι να απαντήσω εδώ;":
Η τρίτη ερώτηση γράφει: Τις τελευταίες 30 ημέρες αρνήθηκε κάποιος να σου πουλήσει τσιγάρα λόγω της ηλικίας σου; Και δίνει δυο μόνο κλειστές επιλογές: Ναι ή Όχι. Ας μου πουν τα σαΐνια των Υπουργείων με βάση ποιους κανόνες της έρευνας με ερωτηματολόγιο - ή ακόμα πιο απλά, με ποιους κανόνες απλής λογικής! - σκαρφίστηκαν την ερώτηση αυτή. Ένας μαθητής που ΔΕΝ πήγε να αγοράσει τσιγάρα, είναι υποχρεωμένος να απαντήσει γιατί η ερώτηση έχει αστερίσκο. Και δεν φτάνει αυτό: πρέπει να απαντήσει ή ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Δηλαδή, για να καταλάβουμε: αν απαντήσει ΝΑΙ (ότι αρνήθηκε κάποιος να τού πουλήσει τα τσιγάρα που εκείνος ΔΕΝ ζήτησε να αγοράσει) το στατιστικό συμπέρασμα που βγαίνει από την άτοπη ερώτηση είναι ότι καλώς ο πωλητής δεν πούλησε στον (ανύπαρκτο) πελάτη τα τσιγάρα. Αν απαντήσει ΟΧΙ, κακώς ο πωλητής πούλησε στον (ανύπαρκτο) πελάτη τα τσιγάρα. Χμμμ... κάποιοι έχουν πληρωθεί για να φτιάξουν αυτό το ερωτηματολόγιο...
Αλλά ας υποθέσουμε ότι η ερώτηση αυτή ήταν ένα ατόπημα που "ξέφυγε" από την προσοχή των υπευθύνων. Στο τέλος του ερωτηματολογίου υπάρχει η ένδειξη "υποβολή άλλης απάντησης". Ένας μαθητής μου λοιπόν που τυχαίνει να είναι πολύ καλός στην Πληροφορική και "inquisitive mind" (είναι ο ιδανικός "εκπρόσωπος" της τελευταίας τάσης στην εκπαίδευση που λέγεται "Inquiry-Based Learning"), τέλειωσε πρώτος την έρευνα και μου λέει "κυρία, να υποβάλλω κι άλλη απάντηση; Θα δείτε, θα βάλω εντελώς διαφορετικές απαντήσεις" Ποια είμαι εγώ που θα εμποδίσω την πραγματικά (δεν ειρωνεύομαι καθόλου) αποτελεσματική τεχνική IBL! "Φύγαμε!" του λέω και συμπληρώνουμε μαζί το ερωτηματολόγιο. Φτάνουμε λοιπόν στη σελίδα της παρακάτω ερώτησης, και σημειώνουμε ΟΛΑ τα πεδία (δείτε εικόνα, σε zoom):
Α μάλιστα. Εδώ μάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε ότι δεν καπνίζουμε... όμως παράλληλα, μπορούμε να σημειώσουμε και ότι καπνίζουμε όταν έχουμε άγχος ή στεναχώρια, και όταν διαβάζουμε κ.ο.κ. Τι θα περίμενε ένας λογικός άνθρωπος αν αποφάσιζε για μια στιγμή να δοκιμάσει να "τρολάρει" το ερωτηματολόγιο της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα μέσω των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας; Δεν θα περίμενε να μην τον άφηνε να επιλέξει την πρώτη απάντηση μαζί με έστω μια από τις επόμενες; Να έβγαζε σφάλμα; Να τον εμπόδιζε να προχωρήσει στην επόμενη οθόνη; Ε, τίποτα απ'όλα αυτά δεν συνέβη: πατήσαμε "συνέχεια" και προχωρήσαμε κανονικά στην επόμενη σελίδα:
Μόλις ανέλυσα ΔΥΟ μόνο από τις πολλές (δεν είναι αριθμημένες) ερωτήσεις του ερωτηματολογίου. Ένα ερωτηματολόγιο το οποίο υποτίθεται (sic) θα "αποτελέσει την επιστημονική βάση για εκστρατεία ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους".
Προς τους επιστήμονες που θα παραλάβουν τα δεδομένα της έρευνας: περιμένουμε εναγωνίως τα επιστημονικά αποτελέσματα της ανάλυσης. Θα είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία να δούμε το τρολάρισμα να αναχθεί σε επιστήμη.
Κοινώς: μάς δουλεύετε, αλλά σάς έχουμε πάρει χαμπάρι. Το κακό είναι ότι σάς πληρώνουμε κιόλας...
Υστερόγραφο: Επειδή έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για λάθη του Υπουργείου Παιδείας, και η αντίδραση του Υπουργείου ήταν να ρίξει ευθύνες στους τεχνικούς του myschool, ενώ οι αιχμές που άφηνα δεν αφορούσαν καθόλου αυτούς (με αποτέλεσμα να πρέπει να αποκαταστήσω το δίκαιο του τεχνικού τομέα myschool γράφοντας νέα ανάρτηση), διευκρινίζω από τώρα: με την παρούσα ανάρτηση ενημερώνω τον κόσμο για τα παράλογα έως παρανοϊκά που συμβαίνουν στο Υπουργείο Παιδείας. Ο τεχνικός τομέας του myschool είναι υπεύθυνος για τη σωστή ανάρτηση και λειτουργία των πονημάτων του Υπουργείου, και μέχρι στιγμής μόνο θετικά σχόλια έχω για αυτούς: τεχνικά όλα δουλεύουν ρολόι. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι οι τεχνικοί για το αλλοπρόσαλλο περιεχόμενο των πονημάτων αυτών.
Ετικέτες
διεθνή,
Εκπαίδευση,
πληροφορική,
GYTS
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)