Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Όταν καίγεται το σπίτι σου, πρώτα σβήνεις τη φωτιά! (σκέψεις για COVID-19)

Η ανθρωπότητα ζει πρωτόγνωρες, δυστοπικές στιγμές με την πανδημία COVID-19.

Όλοι προβληματιζόμαστε, κάποιοι αγανακτούν, κάποιοι αναλαμβάνουν δράση... αυτό έκανα κι εγώ μαζί με τη συνάδελφο και φίλη Αναστασία Μουντάκη: οργανώσαμε καμπάνια crowdfunding* για την αγορά αναπνευστήρα για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Η προσπάθειά μας φιλοξενείται στην ελληνική πλατφόρμα "giveandfund", και έχει την αμέριστη στήριξη του ιδρυτή της  κ. Γιάννη Χατζήμπεη**. Δωρεές μπορείτε να στείλετε εδώ:

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Ventilator-Kefalonia

Θέσαμε ως στόχο τη συγκέντρωση 7000 Ευρώ, που είναι και η μέση τιμή αγοράς ενός φορητού αναπνευστήρα, και τη στιγμή που γράφεται το κείμενο αυτό έχουμε ήδη συγκεντρώσει 5360 Ευρώ σε μια εβδομάδα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική: οι δωρεές κυμαίνονται σε ύψος από 10 μέχρι και 500 Ευρώ! Οφείλω εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθένα από τους 56 - μέχρι στιγμής - δωρητές και να ενθαρρύνω τον αναγνώστη να συνεισφέρει με όποιο ποσό, μεγάλο ή μικρό, μπορεί ώστε να φτάσουμε στο στόχο και να ολοκληρωθεί η αγορά. Ήδη έχουμε στείλει προκαταβολή 3600 Ευρώ για την εξασφάλιση ενός από τα πλέον αξιόπιστα μηχανήματα στην αγορά - Puritan Bennett 560, δείτε εδώ λεπτομέρειες - και μένει η αποπληρωμή του προκειμένου να γίνει η αποστολή από τον προμηθευτή στην Κεφαλονιά.
Νοσηλεύτρια στην πρώτη γραμμή της πτέρυγας COVID-19 του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς


Στη συνέχεια θα προσπαθήσω να "αποδελτιώσω" μερικές εύλογες απορίες που μας τέθηκαν από την Παρασκευή 27 Μαρτίου το βράδυ που βγήκε η καμπάνια "στον αέρα". Θα ακολουθήσω τη μορφή "συχνές ερωτήσεις" (FAQ) για να είναι πιο εύληπτες οι απαντήσεις.

 • "Θέλω να κάνω την κατάθεση μέσω τράπεζας, δεν θέλω να μπλέξω με κάρτες και PayPal. Γιατί δεν κοινοποιείτε τον αριθμό λογαριασμού;"
Η μέθοδος crowdfunding υποστηρίζεται κατά κανόνα από τη διεθνή πλατφόρμα Διαδικτυακών αγορών PayPal. Όσοι κάνουν συχνά αγορές μέσω του Διαδικτύου είναι σχεδόν βέβαιο ότι την έχουν υπόψη τους και πολλοί είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της: προσφέρει ταχύτητα, ασφάλεια και διαφάνεια στις συναλλαγές είτε μέσω υπολογιστή, είτε μέσω φορητών συσκευών (smartphone - tablet). Διαπιστώνοντας τη δυσκολία των μη-εξοικειωμένων, στείλαμε ανακοίνωση στα τοπικά ΜΜΕ με ακριβείς οδηγίες για την ολοκλήρωση της πληρωμής στο περιβάλλον PayPal: μπορείτε να δείτε ενδεικτικά εδώ μια από τις δημοσιεύσεις (και με την ευκαιρία, να ευχαριστήσουμε και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κεφαλονιάς για την άμεση ανταπόκριση). Υπήρξαν ωστόσο και λίγοι δωρητές στους οποίους κοινοποίησα τον αριθμό του λογαριασμού σε προσωπική επικοινωνία, επειδή για ειδικούς λόγους δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο PayPal. Τα ονόματά τους έχουν περάσει στη λίστα των δωρητών, με την ευγενική παρέμβαση του κ. Χατζήμπεη κατόπιν σχετικού μας αιτήματος ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Τέλος, ένας επιπλέον λόγος είναι επειδή δεν ενθαρρύνουμε τον κόσμο να επισκεφτεί την τράπεζα για να κάνει κατάθεση: η οδηγία των επιστημόνων είναι "μένουμε σπίτι", και η συνεισφορά μέσω PayPal εξασφαλίζει ακριβώς αυτό.


 • "Βλέπω ότι έχουν ήδη δωρηθεί κάποιοι αναπνευστήρες στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Δεν φτάνουν; Πόσοι χρειάζονται πια;"
Ακόμη μια εύλογη απορία, που την είχαμε κι εμείς! Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό κ. Αλέξανδρο Τσιριγώτη, ο οποίος βρίσκεται στην πτέρυγα νοσηλείας για ασθενείς με COVID 19 που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων περιστατικών. Αυτή τη στιγμή η πτέρυγα αυτή διαθέτει 9 κλίνες, και στόχος είναι η κάθε κλίνη να έχει αναπνευστήρα. Η τυχόν απόκτηση επιπλέον συσκευής (-ων) θα εξυπηρετούσε για την κάλυψη τυχόν αναγκών επέκτασης της πτέρυγας, αν εμφανιστούν περισσότερα περιστατικά από τα αναμενόμενα. Το ευκταίον εδώ είναι να ΜΗ χρειαστούν οι αναπνευστήρες αυτοί! Όμως όπως ένας άνθρωπος κάνει ασφάλεια ζωής ελπίζοντας να ΜΗΝ του χρειαστεί, έτσι κι εμείς είδαμε την προσπάθεια ως "ασφάλεια ζωής" για το νοσοκομείο και τους συμπολίτες μας. Ας ξεπεράσουμε με το καλό την κρίση αυτή, και είναι βέβαιο πως θα πιάσουν τόπο τα μηχανήματα που τυχόν περισσέψουν σε άλλους συνανθρώπους.

 • "Εγώ δεν πιστεύω όλα αυτά που λένε για τον κορωνοϊό. Τόσους θανάτους έχουμε κάθε χρόνο από γρίπη και δεν έχει γίνει ποτέ θέμα, παγκοσμίως μάλιστα. Άσε που βλέπω κρυφούς σκοπούς πίσω από όλα αυτά τα μέτρα και τους περιορισμούς" 
Ανθρώπινη και αναμενόμενη αντίδραση, και θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν έχω προβληματιστεί κι εγώ πάνω στο θέμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο συνειδητός και ενήμερος πολίτης οφείλει να στρέφεται στην επιστήμη. Οι επιστήμονες υγείας σε όλον τον κόσμο έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ταχεία εξάπλωση του ιού, την υψηλή μεταδοτικότητά του και τις σοβαρές επιπτώσεις του στην υγεία των πολιτών. Οι ανησυχίες πολύ συχνά έχουν τη μορφή κραυγών απελπισίας, όπως είδαμε στην Ιταλία, την Ισπανία και προσφάτως στις ΗΠΑ, ειδικά στη Νέα Υόρκη. Τα κρούσματα και οι θάνατοι πληθαίνουν καθημερινά με εκθετικό ρυθμό, εμβόλιο δεν υπάρχει και ούτε αναμένεται για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, και το κυριότερο: είμαστε αντιμέτωποι με το ΑΓΝΩΣΤΟ. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει η πανδημία, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού. Όταν απέναντί σου έχεις έναν τόσο απειλητικό εχθρό, δεν παίζεις και δε διακινδυνεύεις. Ακολουθείς πιστά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων για να προστέψεις τον εαυτό σου, την οικογένειά σου και την κοινωνία: και οι οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας ώστε να μη γίνεται διασπορά του ιού. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι στην πανδημία ο καθένας είναι εν δυνάμει φορέας, και οφείλει να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, έχουν βγει εκατοντάδες θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση του ιού, τους σκοπούς της πανδημίας, τους τρόπους αντιμετώπισης κ.ο.κ. Οι περισσότερες από τις θεωρίες αυτές έχουν καταρριφθεί με στέρεα επιστημονικά επιχειρήματα: για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία, μπορεί να διαβάσει το λήμμα "Παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία κορονοϊού 2019-20"*** στην ελληνική Wikipedia. Θα εκπλαγεί με τις ανοησίες που έχουν ειπωθεί σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις από κυβερηντικούς φορείς!

 • Κακώς δαπανάτε εσείς το χρόνο σας και την ενέργειά σας κάνοντας κάτι που είναι ευθύνη του κράτους. Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του. Αλοίμονο αν βγούμε εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες του. 
Αυτή η τελευταία πρόταση με βρίσκει ΑΠΟΛΥΤΩΣ σύμφωνη: το κράτος αποδείχτηκε ανπερακέστατο, και δεν είναι η πρώτη φορά. Αν δεν μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή δημόσια υγεία και παιδεία - τα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά του κράτους δικαίου - έχει αποτύχει στον πρωταρχικό σκοπό ύπαρξής του. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε υπό Κ.Σ. (Κανονικές Συνθήκες). Για να μπορώ να διαχειριστώ εγώ η ίδια το μεγάλο βαθμό διαταραχής της ομαλότητας που έχει επέλθει στις ζωές μας το τελευταίο διάστημα, έκανα μια σκέψη:

Όταν το σπίτι σου πιάσει φωτιά, ποιο είναι το πρώτο σου μέλημα; Να ψάξεις αιτίες και ευθύνες, ή να σβήσεις με κάθε τρόπο την πυρκαγιά; 

Αυτό κάνουμε. Με την πρωτοβουλία αυτή προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά. Τα υπόλοιπα θα τα αντιμετωπίσουμε ΜΕΤΑ.

Όποιος θέλει να βοηθήσει την προσπάθειά μας να ολοκληρωθεί μπορεί να συνεισφέρει εδώ:

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Ventilator-Kefalonia

Καλή δύναμη σε όλους...

Ασημίνα (Μίνα) Θεοφιλάτου
Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός Πολυτεχνικής Σχολής Παν/μίου Πατρών
Πρώην καθηγήτρια Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση


* στα ελληνικά "πληθοπορισμός", δείτε τον ορισμό εδώ: https://www.wikidata.org/wiki/Q348303
** διαβάστε περισσότερα για τον κ. Χατζήμπεη και τη δράση του εδώ: https://www.chatzimpeis.com/
*** πατήστε εδώ για να διαβάσετε το λήμμα: από τις πρώτες "δουλειές" που έκανα με την αρχή της κρίσης ήταν να το μεταφράσω από τα αγγλικά. Η τεκμηρίωση είναι άρτια, με πάνω από 160 έγκυρες πηγές.

3 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε απο το Give & Fund, είναι ότι η ευγενική προσπάθεια που ξεκίνησαν 2 εκπαιδευτικοί στην Κεφαλλονιά έχει καταφέρει να ενώσει και να συστρατεύσει Κεφαλονίτες και όχι μόνο απο όλο τον κόσμο και αυτό είναι υπέροχο.
  Προχωρήστε ακάθεκτοι & ακάθεκτες !
  Με μεγάλη εκτίμηση για την προσπάθεια σας
  Γιάννης Χατζήμπεης
  Ιδρυτής, της Ελληνικής Πλατφόρμας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα
  Give & Fund
  www.giveandfund.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήρατε και για τον τρόπο που υποστηρίζετε όλοι οι Κεφαλονίτες την προσπάθεια. Αυτό που παρατηρούμε εμείς απο τη μεριά μας και απο την μεγάλη υποστήριξη που έχετε και απο το εξωτερικό και απο την Ελλάδα, είναι ότι οι Κεφαλονίτες, είσαστε μια μεγάλη κοινότητα που αφυπνίζεται και ενώνεται για να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να στηρίξει τα πιο ευάλωτα μέλη της.
  Προχωρήστε ενωμένοι & ακάθεκτοι !
  Με μεγάλη εκτίμηση στην προσπάθεια και στο μεράκι σας

  Γιάννης Χατζήμπεης
  Ιδρυτής, Give & Fund
  www.giveandfund.com
  Το Give & Fund, είναι Ελληνική πλατφόρμα Crowdfunding Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή