Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ποιος είναι ο ΕΧΘΡΟΣ;

Ο πόλεμος είναι ηλίθιος. Κανένας νοήμων άνθρωπος που σέβεται την ανθρώπινη ιδιότητα τη δική του και του συνανθρώπου του δεν τον θέλει. Δεν θέλει να σκοτώνονται άνθρωποι. Δεν θέλει την απληστία, δεν έχει ανάγκη να αποδείξει ότι είναι πιο ισχυρός, δεν θέλει να εκμεταλλεύεται και να αδικεί ανθρώπους, δεν έχει εμπορικά συμφέροντα σε βάρος άλλων ανθρώπων, πόσο μάλλον σε πτώματα άλλων ανθρώπων.

Λειτουργεί έτσι η ανθρώπινη φύση; Δυστυχώς όχι. Πόλεμοι γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Αλλάζουν μορφή, τακτική και όπλα, παραμένουν όμως βρωμεροί, σιχαμένοι πόλεμοι. Αναγκαζόμαστε λοιπόν να τους δεχτούμε ως μια πραγματικότητα, λόγω του ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τους έχουν ανάγκη. Και παρασέρνουν και εκείνους που δεν τους θέλουν στην  πολεμική τους δίνη.

Αναγκαστικά λοιπόν μπαίνουν και στην κουλτούρα του κάθε λαού. Μας μαθαίνουν από μικρά παιδιά ότι αξίζει να πολεμάμε για το ιδανικό της ελευθερίας. Ποιος δεν θέλει ελευθερία; Οπότε, από τη στιγμή που ο πόλεμος είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα, και απειλείται η ελευθερία σου, ε ναι, θα πολεμήσεις για την ελευθερία.

Και ποιος είναι ο εχθρός που πολεμάς; Εδώ η απάντηση είναι μία: πολεμάς τον κατακτητή σου. 

Το σύμβολο του ΝΑΤΟ για τις επιθετικές/εχθρικές μονάδες. Από το αποθετήριο πολυμέσων Wikimedia Commons


Έχει τεράστια σημασία για το νοήμονα άνθρωπο να έχει προσδιορίσει με σαφήνεια τον κατακτητή του. Αντίστοιχα, εκείνους με τους οποίους μοιράζεται τον ίδιο κατακτητή, τους νιώθει σαν αδέλφια του... πολεμάνε μαζί για τον ίδιο σκοπό: να απαλλαγούν από τον κατακτητή.

Μερικά χρήσιμα στιγμιότυπα από τη νεότερη ελληνική ιστορία...

Επανάσταση του 1821: κατακτητής ο Οθωμανικός ζυγός, αδέλφια οι Έλληνες που δεν τον άντεξαν άλλο και αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: κατακτητής ο ναζισμός, αδέλφια οι Έλληνες που δεν άντεξαν τις κατοχικές δυνάμεις και αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Δικτατορία του 1967: κατακτητής η χούντα, αδέλφια οι Έλληνες που δεν άντεξαν το φασισμό και αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

"Μακεδονικό ζήτημα του 2018": κατακτητής... ποιος; αδέλφια... ποιοι;

(χωρίς πολλά πολλά για την τωρινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, θεωρώ ως δεδομένο ότι διανύουμε τον όγδοο χρόνο μνημονίων από τρεις εκλεγμένους Έλληνες πρωθυπουργούς + έναν τεχνοκράτη "φορετό" και μη-εκλεγμένο, και οι οποίοι πιάνουν όλο το πολιτικό φάσμα "δεξιά-κέντρο-αριστερά". Υπό τις εντολές της Τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, η περιουσία της χώρας έχει ξεπουληθεί και ο ελληνικός λαός έχει εξαθλιωθεί).

Την Κυριακή 4/2/2018 συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος κόσμου στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν εναντίον της χρήσης του όρου "Μακεδονία" από το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων. Η διοργάνωση περιλάμβανε πλήθος φορέων από τον ακροδεξιό χώρο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Από τα κόμματα της Βουλής, το μοναδικό που "κατέβηκε" ανοικτά ως κόμμα το συλλαλητήριο ήταν η Χρυσή Αυγή. Σημαντική ήταν και η επίσημη συμμετοχή της Εκκλησίας.

Ερωτήματα για προβληματισμό:

ΣΚΟΠΙΑ
Είναι οι Σκοπιανοί οι κατακτητές;
Έχουν αλυτρωτικές βλέψεις στο Σύνταγμά τους;
Είναι όλοι οι Σκοπιανοί αλυτρωτιστές και καταπατητές της ελευθερίας;

ΕΛΛΑΔΑ

Είναι οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς ναζιστές, φασίστες και ρατσιστές;
Είναι όλοι οι Έλληνες αλυτρωτιστές και καταπατητές της ελευθερίας;
Είναι όλοι οι Έλληνες αδέλφια στον αγώνα κατά των Σκοπιανών;

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης σύμβολο αγώνων κατά του φασισμού;

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Είναι η ΕΕ οι κατακτητές;
Έχουν αλυτρωτικές βλέψεις στο Σύνταγμά τους;
Είναι όλοι οι Ευρωπαίοι αλυτρωτιστές και καταπατητές της ελευθερίας;

Πολύπλοκα ερωτήματα, που θέτουν στο νοήμονα άνθρωπο τεράστια ηθικά διλήμματα. Αγωνιά να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να χαλυβδώσει στο μυαλό του ποιος είναι ο εχθρός που καταπατά την ελευθερία του, ώστε να συνταχθεί με τα αδέλφια του και να τον πολεμήσει.

Η δική μου ανάλυση

Το να θεωρήσω τους Σκοπιανούς κατακτητές είναι αστεία σκέψη. Αν και έχουν αλυτρωτικές βλέψεις στο Σύνταγμά τους, ΑΝ ποτέ αποφάσιζαν να εισβάλουν στη χώρα μας θα έπρεπε να έχουν "γερές" πλάτες, και κάτι τέτοιο θα αποκτούσαν π.χ. αν γίνονταν μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως εμείς είμαστε ήδη μέλος, οπότε πόλεμο με φυσικά όπλα δεν θα πρέπει να φοβόμαστε, με βάση τα καταστατικά του Οργανισμού. Οι Σκοπιανοί είναι ένας λαός, ο οποίος - όπως όλοι οι λαοί - περιλαμβάνει πολλών λογιών ανθρώπους (καλούς - κακούς, δίκαιους - άδικους κ.ο.κ.). Δεν είναι λοιπόν δίκαιο να τους τσουβαλιάσω όλους μαζί και να τους φορέσω την ταμπέλα "Ο ΕΧΘΡΟΣ". Από την άλλη, η ΕΕ ναι, είναι κατακτητής. Αν και στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προβάλλονται αξίες όπως η ισότητα, η ελευθερία και η ευημερία των πολιτών της, έχει αποδείξει μέσα στα τελευταία 8 χρόνια ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει για την Ελλάδα, και μέσω των αποφάσεων Ελλήνων πρωθυπουργών και βουλευτών κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις αλυτρωτικές τους βλέψεις αποκτώντας, στο όνομα του χρέους, όλο και μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας της χώρας. Από την άλλη, δεν είναι όλοι οι Γερμανοί - Αυστριακοί - Ιταλοί κ.ο.κ. πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ σύμφωνοι με την εκ μέρους της ΕΕ  καταπάτηση της ελευθερίας των Ελλήνων και κυριαρχίας του ελληνικού κράτους. Καταλήγω λοιπόν ότι δεν είναι δίκαιο να τσουβαλιάσω όλους τους Ευρωπαίους μαζί και να τους φορέσω την ταμπέλα του εχθρού... όμως θα με έβρισκε απολύτως σύμφωνη η τοποθέτηση μιας τεράστιας νέον πινακίδας πάνω από τα κτίρια των φορέων της ΕΕ στις Βρυξέλλες που να αναβοσβήνει "Ο ΕΧΘΡΟΣ" στο ρυθμό του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάμε στην Ελλάδα τώρα: δια στόματος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής πρόκειται για ομάδα ναζιστών, φασιστών και ρατσιστών (αν διαφωνούν κάποια μέλη με τις δηλώσεις του αρχηγού τους, πολύ απλά ή αποκηρύσσουν την ιδιότητά τους ή οργανώνονται για να επιλέξουν άλλον αρχηγό που να μην είναι ναζιστής, φασίστας και ρατσιστής). Σαφώς και δεν είναι όλοι οι Έλληνες αλυτρωτιστές και καταπατητές της ελευθερίας. Τα ακροδεξιά στοιχεία όμως δεν διστάζουν να δηλώνουν τον αλυτρωτισμό τους και να καταπατούν την ελευθερία ομάδων ανθρώπων που κατοικούν στην Ελλάδα (βλ. επιθέσεις σε μετανάστες, πρόσφυγες, ομοφιλόφιλους κ.ο.κ. καθώς και άτομα ή ομάδες που τους στηρίζουν). Ο Μίκης Θεοδωράκης με το μουσικό του έργο και τον πρότερο πολιτικό του βίο, ήταν από τα πιο λαμπρά παραδείγματα του αγώνα κατά του φασισμού.  Τέλος, οι Σκοπιανοί δεν είναι ο κατακτητής, οπότε αδελφικός αγώνας κατά των Σκοπίων δεν υφίσταται.

Η δική μου θέση

Τι δουλειά έχω εγώ, ένας νοήμων άνθρωπος, σε ένα συλλαλητήριο που έχει διοργανωθεί από φορείς που δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί τους, δίπλα σε δηλωμένους ναζιστές-φασίστες-ρατσιστές αλλά και πολλούς ανθρώπους που ΔΕΝ είναι ναζιστές-φασίστες-ρατσιστές, που τους αδελφώνει όμως ο αγώνας εναντίον του ΛΑΘΟΥΣ εχθρού; Τι δουλειά έχω εγώ να χειροκροτώ και να ζητοκραυγάζω κάτω από μια εξέδρα, στην οποία τιμητική θέση δια των εκπροσώπων τους Σαμαρά, Γεωργιάδη κ.α. έχουν λάβει οι φίλοι του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ εχθρού; Γιατί να θεωρήσω εχθρό μου τον έντιμο Σκοπιανό (Τούρκο - Αλβανό - Βούλγαρο κ.ο.κ.) και φίλο μου τον ανέντιμο Έλληνα; Και όλα τα τωρινά ακραία, υποκριτικά και ανέντιμα στοιχεία της χώρας που λατρεύω... να ξεπλένονται από την ομιλία ενός ανθρώπου που τον κυνήγησαν και τον βασάνισαν αλύπητα τα προγενέστερα ακραία, υποκριτικά και ανέντιμα στοιχεία της χώρας που λατρεύω;

Το συλλαλητήριο της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου 2018 ήταν μια παρωδία στην πιο ήπια ερμηνεία που μπορούν να δώσουν οι δικές μου αρχές και αξίες. Σε μια πιο ακραία θεώρηση, θα το χαρακτήριζα επικίνδυνη χειραγώγηση. Και από τις χειραγωγήσεις κερδισμένος δεν βγαίνει κανένας λαός. 

Και μια σημαντική διευκρίνιση

Μπορώ να βρεθώ στον ίδιο χώρο με όλα αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία που ηγήθηκαν των εκδηλώσεων της Κυριακής στο Σύνταγμα και να τους φερθώ με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Στην ίδια κοινωνία ζούμε, σε σχολεία πηγαίνουν τα παιδιά μας, σε μαγαζιά ψωνίζουμε κ.ο.κ. Στους αγανακτισμένους του 2011 (πριν αναμειχθούν τα κόμματα), στις διαδηλώσεις του ΟΧΙ το καλοκαίρι του 2015 (πριν αποδειχτεί η απύθμενη προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ), δεν θα είχα πρόβλημα να συμμετάσχω κι ας ήταν πιο δίπλα Χρυσαυγίτες. Εχθρός μου ήταν και είναι ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ της χώρας μου - η Ε.Ε. - και δεν μπορώ να απαγορεύσω στον Χρυσαυγίτη να έχει τον ίδιο εχθρό με μένα!!!  Όμως έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά η ανοχή λόγω συνύπαρξης στην κοινωνία, ή η ανοχή λόγω ταύτισης με τον ίδιο εχθρό... με την ανοχή λόγω συνύπαρξης σε εκδήλωση εναντίον του ΛΑΘΟΥΣ εχθρού. Όχι... η αδελφοσύνη δεν επιτυγχάνεται με ανίερες συμμαχίες εναντίον φανταστικών εχθρών, αλλά τιμώμενα πρόσωπα τους πραγματικούς εχθρούς. Και πλυντήριο έναν υπερήλικα-σύμβολο.

Θλίψη, και μόνο θλίψη...

Α! Και με την ευκαιρία!

Επειδή οι αναρτήσεις του μπλογκ μου συνήθως "πιάνουν" τουλάχιστον 200 αναγνώσεις... δείτε εδώ μια ουσιαστική και συγκροτημένη πρωτοβουλία Ελλήνων για το μέλλον της Ελλάδας. Ένα καίριο χτύπημα κατά του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ εχθρού, που αξίζει όλοι μας να στηρίξουμε: ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρίας "Εγνατία Οδός Α.Ε." - στην οποία είχα την τιμή να εργαστώ τη δεκαετία του 90, τότε που ο δρόμος ήταν ακόμα μακρινό όνειρο - κατεβαίνει στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της συντήρησης και λειτουργίας του δρόμου. Στις μνημονιακές υποχρεώσεις από το 2010 του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ εχθρού ήταν η παραχώρηση λειτουργίας και συντήρησης του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της Ανατολικής Ευρώπης σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ως ΝΠΙΔ, η ΕΟΑΕ διεκδικεί το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, για να μείνει σε ελληνικά χέρια η Εγνατία Οδός. Στηρίξτε και κοινοποιήστε ΠΑΝΤΟΥ! Και δείτε και το δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ... ΕΔΩ αξίζει να νιώσουμε οργή. ΕΔΩ φαίνεται ποιοι επιβουλεύονται το μέλλον της χώρας μας. ΑΥΤΟΙ - η Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ - είναι οι κατακτητές που πρέπει να πολεμήσουμε.1 σχόλιο:

  1. Μία παρατήρηση
    γράφεις:"η ΕΕ ναι, είναι κατακτητής... κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις αλυτρωτικές τους βλέψεις".Όμως αλυτρωτισμός σημαίνει διεκδίκηση εδαφών βάσει εθνοτικών ερεισμάτων, δλδ για την απελευθέρωση ¨αλύτρωτων ομοεθνών¨ και τη συμπερίληψη τους στο εθνικό κράτος. Η ΕΕ δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις αλλά ιμπεριαλιστικές ή μάλλον νεοαποικιακές.
    Και μια απορία:
    Ακούω συχνά να λένε κι άλλοι αυτό το "μπορώ να βρεθώ στον ίδιο χώρο με όλα αυτά τα ακροδεξιά (είναι άραγε ο σωστός όρος;) στοιχεία κτλ" κι αναρωτιέμαι, πώς μπορείτε ρε παιδιά να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο και να φέρεστε με "αξιοπρέπεια και σεβασμό" σε αυτούς που αν φοράγατε μαντήλα, αν είσαστε αφρικανός ή πακιστανός ή τρανς ή ανοιχτά ομοφυλόφιλος-η θα σας δείχνανε τι εστί σεβασμός και τι εστί αξιοπρέπεια και τι εστί βερίκοκο; Ούτε στον ίδιο χώρο, ούτε στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, ούτε στην ίδια χώρα, ούτε στον ίδιο πλανήτη! Απομονώστε τους επιτέλους! Όσο συγχρωτίζεστε με τα τέρατα τόσο τα συνηθίζετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή