Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Πλυντηρίου επισκευές συνέχεια: παραγγέλνουμε και τοποθετούμε ανταλλακτικό μεντεσέ

Στην προηγούμενη σχετική ανάρτηση είχα αναφέρει ότι εκκρεμούσε η επισκευή του μεντεσέ της πόρτας του πλυντηρίου...

Όμως χρειάστηκε να κάνω και μια "light επανάληψη" της προηγούμενης επισκευής: πώς γίνεται το πλυντήριο να δούλευε 12 συναπτά έτη χωρίς να βουλώσει μια φορά η αντλία και μέσα σε δυο μήνες βούλωσε δυο φορές, μόνο ο Μέρφι το ξέρει... δεν αντλούσε πάλι τα νερά οπότε με άλλη μαεστρία πλέον έκανα την ίδια διαδικασία για να αφαιρέσω αυτό που ήταν τελικά μια μπάλα από χνούδι:






Μόνο που αυτή τη φορά σταμάτησα εκεί που εντόπισα την αιτία του προβλήματος (δλδ δεν έλυσα τους σωλήνες από τον κάδο για να φτάσω πιο μέσα). Το πλυντήριο λειτούργησε και πάλι κανονικά.
Πάμε τώρα για τη συνέχεια:


Βρίσκουμε το ανταλλακτικό

Καταρχάς, το βασικό πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε είναι να ξέρουμε πού γράφει ποιο είναι το ακριβές μοντέλο του πλυντηρίου, για να βρούμε στη συνέχεια το κατάλληλο ανταλλακτικό. Η πληροφορία αυτή είναι συνήθως σε πινακίδα στην εσωτερτική πλευρά της πόρτας:


Γουγκλάρουμε λοιπόν εν προκειμένω PITSOS WFDPΙ61GR και ψάχνουμε τιμές και διαθεσιμότητα. Για παλιά μοντέλα το πιθανότερο είναι να βρείτε κάποιο συμβατό κομμάτι και όχι γνήσιο ανταλλακτικό: ακόμα καλύτερα, αφού θα το βρείτε πολύ πιο φτηνό! Τα σοβαρά και αξιόπιστα site δε ρισκάρουν να σας δώσουν λάθος πληροφορία και να μείνετε δυσαρεστημένοι (και να το πείτε σε 5-6 γνωστούς σας με τη γνωστή πολλαπλασιαστική επίδραση της αρνητικής κριτικής). Παράγγειλα τελικά το ανταλλακτικό από την εταιρία Ransom Spares στην Αγγλία με συνολικό κόστος γύρω στα 20 Ευρώ. Ήρθε σε περίπου 3 εβδομάδες, παρέα με μια δωροεπιταγή  για γενναία έκπτωση σε κρασιά (άχρηστη σε μένα, χρήσιμη στην κόρη που σπουδάζει στο Μάντσεστερ ;-).

Το ανταλλακτικό. Το original που γράφει έχει νόημα, αφού τα Πίτσος είναι γενικώς συμβατά με Bosch και Siemens...
Αν και λειτουργούσε το πλυντήριο, η πόρτα "κρεμόταν" στον αέρα αφού είχε σπάσει το κάτω μέρος του μεντεσέ.


Τοποθέτηση

Πανεύκολη! Το μυστικό είναι το κατσαβίδι Torx: χωρίς αυτό μάλλον δε γίνεται δουλειά στα παλιά PITSOS... και στην πόρτα έχουν βίδες-"αστερίσκους". (αν δεν έχετε πηγαίντε στο Leroy Merlin - από εκεί πήρα τα δικά μου - ή σε κάποιο μαγαζί με εργαλεία και αγοράστε ένα σετ, δεν κάνει πάνω από 10 Ευρώ και με την πρώτη επισκευή έχει κάνει απόσβεση)

Το κατσαβίδι που θα κάνει τη δουλειά

Η συσκευασία δεν είχε οδηγίες αλλά δεν χρειάζονται: ξεβιδώνουμε πρώτα τις βίδες που ενώνουν την πόρτα με το πλυντήριο και την ανασηκώνουμε ελαφρώς για να ξεκουμπώσει. Αφού την αφαιρέσουμε ξεβιδώνουμε τις βίδες στην εσωτερική επιφάνεια της πόρτας και ανασηκώνουμε το "δαχτυλίδι" για να αφαιρέσουμε το σπασμένο μεντεσέ.
Αφαιρούμε το σπασμένο μεντεσέ.





Στη συνέχεια τοποθετούμε τον καινούργιο στη θέση του και τον περιστρέφουμε προς τα έξω για να βιδώσουμε ξανά στη θέση του το εσωτερικό δαχτυλίδι.  
Η υπεροχή της γυναίκας-μάστορα: βλέπει το ξεμοντάρισμα ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καθαρίσει σαπούνια, βρωμιές και άλατα που δεν είναι προσβάσιμα σε κανονική λειτουργία :)


Το ανταλλακτικό "κουμπώνει" τέλεια στη θέση του.
Βιδώνουμε το εσωτερικό δαχτυλίδι αφού πρώτα καθαρίσουμε την πόρτα από σαπούνια και άλατα ετών...

Οι βίδες ήταν άσπρες από τα άλατα, με λίγο Βιοκάλ καθάρισαν μια χαρά


Τέλος βιδώνουμε την πόρτα στο πλυντήριο και ελέγχουμε αν κλείνει σωστά. Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά (μαζί με το καθάρισμα).
Η επισκευή ολοκληρώθηκε με επιτυχία:)

Συμπέρασμα
Με 20 Ευρώ και 20 λεπτά χρόνου, η δουλειά έγινε σωστά και νοικοκυρεμένα. Ο τεχνικός πόσα θα ζητούσε και πόσων καρδιναλίων ύφος θα φορούσε, δεν θα μάθω ποτέ:-)

Σε λίγο ξημερώνει η τελευταία μέρα του 2016... χαρούμενη κι εγώ (όπως και όλη η υφήλιος) που φεύγει ένας δύσκολος χρόνος, λες και ο επόμενος θα συνοδεύεται από εγγύηση ποιότητας... Η επόμενη ανάρτηση θα ονομάζεται "Αντί Ευχών"... εντός ολίγων ημερών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου