Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Γιατί δεν θα πάρω ψηφιακή ταυτότητα, και ο λόγος ΔΕΝ είναι αυτός που νομίζετε

 

Στις 25-09-2023 άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων έκδοσης "νέου τύπου δελτίου ταυτότητας", μάλιστα έσπευσαν "δεκάδες χιλιάδες πολίτες να κλείσουν ραντεβού μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας" σύμφωνα με δημοφιλές Διαδικτυακό μέσο

Το γιατί θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης να μπει σε ολόκληρη διαδικασία με TAXIS και email και ραντεβού και υπενθυμίσεις για να βγάλει ταυτότητα ας το αποδώσουμε καλοπροαίρετα στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία της εποχής μας, και σαφώς δεν είμαστε λουδίτες. Από κει και πέρα όμως, η ψηφιακή ταυτότητα κρύβει παγίδες. 

Όχι το ψηφιακό διαβατήριο! Αυτό ήδη εκδίδεται και χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου εδώ και αρκετά χρόνια, διευκολύνοντας τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τις αρμόδιες αρχές στο γρήγορο και ασφαλή έλεγχο στα σημεία εισόδου μιας χώρας. Προβληματικό είναι το νέου τύπου Δελτίο Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών που διέπεται από την Κ.Υ.Α. 8200/0-109568/16.02.2023 ΦΕΚ Β΄824/17.02.2023 και το πρόβλημα εντοπίζεται στις επτά γραμμούλες που απαρτίζουν την παράγραφο 4 του άρθρου 1 της εν λόγω απόφασης. 




το επίμαχο εδάφιο της απόφασης που διέπει την έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων

Μια πραγματική Διαδικτυακή συζήτηση

Ήδη πολλά έχουν ειπωθεί και ακόμα περισσότερα έχουν γραφεί για το θέμα οπότε θα προσπαθήσω η ανάρτηση αυτή να είναι όσο πιο σύντομη και περιεκτική γίνεται. Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει ο αναγνώστης πού ακριβώς βρίσκεται η παγίδα είναι με την παράθεση μιας πραγματικής συζήτησης που είχα μέσω ανταλλαγής σχολίων στο Facebook. Επειδή τον συνομιλητή μου δεν τον γνωρίζω, ούτε έχω την άδεια ή το δικαίωμα να αναπαράγω κατά λέξη τα λεγόμενά του, θα περιγράψω τη συζήτηση που έγινε πριν περίπου δυο μήνες και τα επιχειρήματα που αντέτεινε στα δικά μου. Να σημειώσω εδώ ότι μετά την τελευταία μου απάντηση "εξαφανίστηκε". Αν το έκανε για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός του ότι δεν είχε τι να απαντήσει - βαρέθηκε, τού έτυχε κάτι πιο επείγον, σεβαστός ο οποιοσδήποτε λόγος: στα σόσιαλ άλλωστε συμμετέχουμε αν θέλουμε και όσο θέλουμε και δεν μας δεσμεύει κανείς στο χρόνο που θα διαθέσουμε για να συνομιλούμε με άλλους, πόσω μάλλον αν είναι "ξένοι" - μπορεί αν πέσει αυτή η ανάρτηση στην αντίληψή του να προσθέσει στα σχόλια την απάντησή του (το ίδιο ισχύει βέβαια και για οποιονδήποτε αναγνώστη διαθέσει το χρόνο του για να διαβάσει αυτά που έχω να πω!)

Το πρώτο και θεμελιώδες επιχείρημά μου: δεν χρειάζεται καν "τσιπάκι", ένα QR code αρκεί

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε όλη η φιλολογία για τις ταυτότητες ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: οι μεν λένε "όχι στο χάραγμα του Αντίχριστου", "ήρθε το 666" κλπ. για να αιτιολογήσουν την άρνησή τους, οι δε λένε "κινητό δεν έχεις; κάρτα δεν χρησιμοποιείς;"  για να δηλώσουν την αποδοχή τους. Βλέποντας τη διαμάχη, η εξουσία τρίβει τα χέρια της...

Η εν λόγω συζήτηση στο Facebook λοιπόν ξεκίνησε με ένα σχόλιό μου στο οποίο έλεγα ότι δεν χρειάζεται ούτε RFID, ούτε NFC, ούτε καν τσιπάκι. Ένα QR code αρκεί. 

Ο συνομιλητής μου ήταν της σχολής "κινητό δεν έχεις; κάρτα δεν έχεις;" Για να κάνω πιο κατανοητή την άποψή μου, έφερα ως παράδειγμα τον έλεγχο μέσω QR στο αεροδρόμιο: έχεις έγκυρη κάρτα επιβίβασης; Σκανάρεις και περνάς στο χώρο αναχωρήσεων. Δεν έχεις; Κόβεσαι. Το ίδιο και στο μετρό, μέσω της μαγνητική ταινίας του εισιτηρίου, μάλιστα δυο φορές: μια για να μπεις και μια για να βγεις, όπου αν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 λεπτών κόβεσαι στην έξοδο. Το checkpoint, δλδ το σημείο ελέγχου, εφαρμόστηκε και πρόσφατα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Είχες έγκυρο πιστοποιητικό; Έμπαινες άνετα να ψωνίσεις στο κατάστημα λιανικής, στο μουσείο, στην καφετέρια, στο θέατρο. Δεν είχες; Δεν περνούσες. Το μόνο που χρειαζόταν για τον έλεγχο ήταν ένα QR code τυπωμένο σε χαρτί ή αποθηκευμένο στο κινητό από τη μεριά του πολίτη και ένα πρόγραμμα ανάγνωσης (QR code reader) στην πλευρά του ελεγκτή. Μια χαρά λειτούργησε το σύστημα για όσους θεώρησαν εαυτούς πολίτες Α κατηγορίας. Εγώ αν και εμβολιασμένη με δυο δόσεις (βλακεία μου και οι δυο, όμως αυτό δεν είναι το θέμα μας εδώ) ποτέ δεν χρησιμοποίησα το πιστοποιητικό για να περάσω εκεί που ο ανεμβολίαστος συμπολίτης μου κοβόταν. Τέτοιες διακρίσεις είναι αντίθετες στις αρχές μου: τη μια και μοναδική φορά που έκανα χρήση του πιστοποιητικού ήταν για να ταξιδέψω με το αεροπλάνο για θέμα υγείας, ουσιαστικά για να γλιτώσω τα 10 ευρώ του ράπιντ που θα έπρεπε να κάνω αν δεν είχα το πιστοποιητικό. 

Checkpoints 

Του λέω στη συνέχεια ότι το checkpoint μπορεί μεθαύριο να το δούμε να στήνεται π.χ. μέσα στο σουπερμάρκετ. Με βάση την παράγραφο 4 του άρθρου 1, τίποτα δεν αποκλείει ότι τα στοιχεία που απαιτούνται για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν θα περιλαμβάνουν το καθεστώς εμβολιασμού μας με την Χ δόση, ή τις οφειλές μας στην Εφορία, ή συμπληρώστε τη λίστα με ό,τι άλλο θέλετε και που θα δείχνει αν είμαστε καλοί και υπάκουοι πολίτες. Μου απαντάει "δλδ θα σου ζητάνε να σκανάρεις ταυτότητα για να μπεις στο σουπερμάρκετ;"* και ότι βγάζω άκυρα συμπεράσματα και λέω ιστορίες για αγρίους. Στη συνέχεια ο  συνομιλητής μου μετέφερε τη δική του εμπειρία: είχε βγάλει σοβαρή παρενέργεια στην πρώτη δόση και δεν επιτρεπόταν να κάνει δεύτερη. Από την άλλη όμως, δεν του εξέδωσαν πιστοποιητικό μιας και ο εμβολιασμός δεν ήταν υποχρεωτικός παρά μόνο για τους άνω των 65. Αν και είχε κάθε πρόθεση να εμβολιαστεί δεν μπορούσε να μπει πουθενά, και χαρακτήρισε την κατάσταση "παράνοια". 

CBDC

Άρα, του λέω, έχεις ήδη δει στην πράξη πόσο άδικο μπορεί να γίνει το σύστημα και τον ρωτάω "εσύ το εμπιστεύεσαι;" και αν έχει ακουστά το CBDC. Μου απαντάει ότι στην πραγματικότητα το εμβόλιο "ήταν" υποχρεωτικό αφού χωρίς αυτό δεν περνούσες πουθενά, και ότι μια χαρά έγινε αυτό και χωρίς ψηφιακή ταυτότητα. Απαντώ ότι χωρίς ψηφιακή ταυτότητα όμως δεν μπορεί να υπάρξει το ψηφιακό χρήμα, δλδ το CBDC.** 

Κάρτα

Η απάντησή του αναμενόμενη: "ποιά η διαφορά όταν οι περισσότεροι πληρώνουμε με κάρτα;"

Θα παραθέσω τη δική μου απάντηση σε screenshot (με σβησμένα τα στοιχεία του συνομιλητή μου φυσικά)


Κατόπιν της απάντησης αυτής τον έχασα το συνομιλητή μου. 

Άλλη μια συζήτηση!


Πάμε σε φίλο μου τώρα, αυτόν τον γνωρίζω και δια ζώσης.  


 Γελούσε με αυτά που γράφω για τις ταυτότητες, και δίνει το εξής παράδειγμα: και η παλιά σου ταυτότητα υπάρχει ήδη online, την έχεις ανεβάσει τόσες φορές σε διάφορες πλατφόρμες (εγώ θα προσθέσω ότι αν δεν κάνω λάθος - γιατί ουδέποτε έχω χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, ούτε σκοπεύω - υπάρχει ήδη η δυνατότητα να αποθηκεύσεις την ταυτότητά σου μέσω του gov.gr wallet και να "γλιτώσεις" από τη "χαρτούρα"). Ναι! του απαντώ. Ισχύει αυτό! Πες μου όμως... με σκέτη την ταυτότητά μου μπορεί να δει ο εκάστοτε ελεγκτής αν χρωστάω ΕΝΦΙΑ; Πόσα εμβόλια έχω κάνει; Πόσα χιλιόμετρα έχω διανύσει με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο; (οσονούπω έρχονται τα κλιματικά lockdowns

Εξαφανίστηκε κι αυτός. 


Αν αφαιρεθεί ΤΩΡΑ η παράγραφο 4 του άρθρου 1 της Κ.Υ.Α. 8200/0-109568/16.02.2023...

...θα είμαι η πρώτη που θα πάει να βγάλει ψηφιακή ταυτότητα.*** 

Κινητό χρησιμοποιώ. Κάρτες χρεωστικές και πιστωτικές επίσης. Το κινητό μου το έχω για επικοινωνία μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και μέσω wifi. Με παρακολουθούν; Δεν θα κάτσω να σκάσω σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο. Οι κάρτες εξυπηρετούν όταν δεν έχω μετρητά. Επιπλέον τυχαίνει να είμαι απόφοιτος σχολής που έχει άμεση σχέση με την τεχνολογία και έχω διδάξει την τεχνολογία αυτή για 15 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. 

Ηλίθια όμως δεν είμαι. Θα υπογράφατε εσείς εν λευκώ στο κράτος να αποθηκεύσει όποια στοιχεία εκείνο κρίνει στην ταυτότητά σας; Γιατί αυτό ακριβώς σας ζητάει το ΦΕΚ!

Σκοπός της ταυτότητας - μέχρι τώρα τουλάχιστον - είναι η ταυτοποίησή μας. Τι περιλαμβάνει; Φωτογραφία, υπογραφή, δακτυλικά αποτυπώματα, ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ύψος, χρώμα οφθαλμών.  Θέλετε να την κάνετε ψηφιακή; Πάρα πολύ ωραία, βάλτε τσιπάκι, βάλτε QR code, βάλτε όποιο ψηφιακό μέσο σας βολεύει και αποθηκεύστε αυτά: φωτογραφία, αποτυπώματα, ονοματεπώνυμο κλπ. Όπως ακριβώς κάνουν στο ψηφιακό διαβατήριο: εννοείται πως έχω, το χρησιμοποιώ στα ταξίδια μου, μάλιστα πρόσφατα έληξε και έβγαλα καινούργιο. Θέλετε την ψηφιακή πιστοποίησή μου; Πάρα πολύ ωραία, να σας σκανάρω το διαβατήριό μου. Δεν είναι έγκυρο πιστοποιητικό ταυτοποίησης το διαβατήριο; Τότε πώς κυκλοφορούσα για χρόνια τη δεκαετία του 90 με το διαβατήριο επειδή είχα χάσει την ταυτότητά μου, μέχρι που έληξε το διαβατήριο και έβγαλα καινούργια ταυτότητα; Ήμουν παράνομη τότε; Γιατί σε λίγα χρόνια θα είμαι παράνομη και δεν θα μπορώ να αγοράσω ούτε σπίρτα κατά τον Μπαλάσκα* χωρίς ψηφιακή ταυτότητα; Το ψηφιακό μου διαβατήριο θα γίνει παράνομο; Γιατί; 

Αυτά περί ταυτοτήτων. Όποιος έχει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ας αφήσει το σχόλιό του, αρκεί να είναι σοβαρό και τεκμηριωμένο. Ειρωνικά και κακόβουλα σχόλια δεν θα δημοσιεύσω. 

Τέλος, παραθέτω την αντίστοιχη ψηφιακή ταυτότητα της Γαλλίας, η οποία περιλαμβάνει ΚΑΙ τσιπάκι, ΚΑΙ QR code. Αντιγράφω εδώ το επίμαχο σημείο της περιγραφής

The electronic chip contains all the personal information that is stated on the physical card (name, date of birth, nationality, etc.), as well as the photo of the holder and two fingerprints (except for children under 12 years old).

The QR code is a CEV, or cachet électronique visible (electronic seal), an electronic signature that works as an authenticity stamp. The QR code will allow access to certain data.

Αυτό το "ο κώδικας QR θα επιτρέπει πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα", μου θυμίζει πολύ το φλου και αόριστο εδάφιο του δικού μας ΦΕΚ. 

----------------------------------------------------------------------------------

ΑΥΤΟΣ είναι ο λόγος που δεν θα πάρω ψηφιακή ταυτότητα, και διορθώνεται πάρα πολύ εύκολα με την αφαίρεση των επτά αυτών γραμμών από το ΦΕΚ. Αν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πολίτη, θα το κάνει. Αν δεν το κάνει, καλώς κάνει ο πολίτης και δεν την εμπιστεύεται. ΤΟΣΟ απλά. 

*για όσους ακόμα πιστεύουν ότι αυτό είναι "ιστορία για αγρίους": ακούστε λίγο τι μας λέει για το θέμα αυτό ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής και αγαπημένο "παιδί" των ΜΜΕ Σ. Μπαλάσκας: μέχρι το 2026 και με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλοι οι πολίτες θα έχουν ψηφιακή ταυτότητα. Ο συνομιλητής του λέει "θα πάμε στα βουνά". Ο Μπαλάσκας: "και στα βουνά να πάτε θα χρειαστείτε ταυτότητα για να αγοράσετε ξύλα και σπίρτα." Το γιατί θα χρειαστώ ταυτότητα για να αγοράσω σπίρτα, ας μου το εξηγήσει κάποιος όμως... μέχρι τώρα ήξερα ότι πάω στο περίπτερο, παίρνω τσιγάρα, σπίρτα, αναπτήρα, καραμέλες, ό,τι θέλω τέλος πάντων, χωρίς ταυτοποίηση. Γιατί το 2026 θα πρέπει να δείχνω ταυτότητα; 

**μάλιστα, η επίσημη πρεμιέρα του CBDC της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου 2023 στην... Αθήνα

***Όποιος θέλει να διαβάσει τι πιστεύω ότι κρύβεται πίσω από το επίμαχο εδάφιο, ας διαβάσει το μυθιστόρημα The Handmaid's Tale. Έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά. Δυστοπικό και στενάχωρο. Προφητικό όμως για cashless society and checkpoints, δλδ κοινωνία χωρίς μετρητά, αλλά με σημεία ελέγχου μέσω κάρτας; Ίσως είμαι υπερβολική. Μακάρι. Ο χρόνος θα δείξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου