Ενημέρωση 24/9/2023: Την Παρασκευή 22/9 έλαβα τη δεύτερη απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς, ταχυδρομικά με τον ίδιο τρόπο.
Με λίγα λόγια, η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί πως με κάλυψε.
Δεν έχω νόημα να σπαταλήσω άλλο χρόνο μαζί τους, ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να διαλέξει τι προτιμά: μία επίσκεψη από ένα άτομο (το ίδιο το εργαζόμενο ανήλικο παιδί) που φέρει τρία έγγραφα σε ένα υποκατάστημα τράπεζας; Ή τρία άτομα σε δύο υποκαταστήματα (εφόσον οι διαζευγμένοι γονείς μένουν σε διαφορετικές πόλεις) με τουλάχιστον έξι έγγραφα; Ίσως υπάρχουν και κάποιοι που τη βρίσκουν με την περιττή ταλαιπωρία, ξέρω γω...
I rest my case.
------------------------------------------------------------------------
Αγαπητή Τράπεζα Πειραιώς,
Καταρχάς να ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση στην ανοικτή επιστολή μου της 9ης Αυγούστου 2023, ειδικά εν όψει του γεγονότος ότι μεσολάβησε η αργία του Δεκαπενταύγουστου.
Επειδή η επιστολή μου ήταν ανοικτή, και επειδή η απάντησή σας ήρθε με απλό και όχι συστημένο ταχυδρομείο και χωρίς επισήμανση "εμπιστευτικό" στο φάκελο, τη δημοσιεύω εδώ για να έχει νόημα η συνέχιση του ανοικτού διαλόγου με τους συμπολίτες που τυχόν ενδιαφέρονται για το θέμα:
Διάβασα προσεκτικά τόσο τη δική σας απάντηση, όσο και την αρχική μου επιστολή προκειμένου να βεβαιωθώ ότι δεν μου έχει ξεφύγει κάποια σημαντική λεπτομέρεια. Είναι προφανές ότι δεν έγινε κατανοητός ο λόγος για τον οποίο θεώρησα απαραίτητο να σας απευθυνθώ, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να μπω σε μεγαλύτερο βάθος στο θέμα ώστε (επιτέλους) να καταλάβετε.
Σχετικά με τη δεύτερη παράγραφο: δεν είπα ότι υπήρξε πρόθεση μη-εξυπηρέτησής μου. Προφανώς τηρήθηκαν οι κανονισμοί και οι εσωτερικές διαδικασίες της τράπεζας. Αντιγράφω εδώ την πρόταση από την αρχική μου επιστολή που το καθιστά αυτό σαφές:
Υπόψιν σας ότι η αγανάκτησή μου επικεντρώνεται πάντα στα ΚΕΝΤΡΙΚΆ γραφεία των τραπεζών, εταιριών κλπ που απευθύνομαι και ΟΧΙ στους υπαλλήλους που εκτελούν διαδικασίες και εντολές.
Αυτά όσον αφορά το τυπικό σκέλος. Όσον αφορά τώρα το ουσιαστικό σκέλος, που αποτυπώνεται στην τρίτη παράγραφο της επιστολής σας, εδώ είναι που χρειάζεται να επεκτείνω τις σκέψεις που εξέφρασα στην αρχική επιστολή:
Όπως σας έχω ήδη αναφέρει, το παιδί μου μόνο του πήρε την απόφαση να εργαστεί. Μόνο του πήγε και μίλησε στην επιχείρηση, η οποία δέχτηκε τη σύναψη σχέσης εργασίας. Μόνο του πήγε στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να ενημερωθεί για τα απαραίτητα έγγραφα. Μόνο του πήγε στο φωτογραφείο για τις απαραίτητες φωτογραφίες. Μόνο του προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Σ.ΕΠ.Ε. για την έκδοση του βιβλιαρίου εργασίας. Μόνο του το παρέλαβε. Μόνο του το επέδειξε στην εργοδότρια επιχείρηση.
Σε όλη τη διαδικασία το μόνο που χρειάστηκε να κάνω εγώ ήταν:
α) να πάω στο ΚΕΠ για γνήσιο υπογραφής στη σχετική υπεύθυνη δήλωση γονέα
β) να πάω στη ΔΟΥ για την έκδοση ΑΦΜ για το παιδί.
Σε ΚΑΜΙΑ από τις ως άνω υπηρεσίες δεν τέθηκε θέμα συμμετοχής στη διαδικασία του πατέρα του παιδιού λόγω κοινής γονικής μέριμνας: η δική μου επιμέλεια θεωρήθηκε επαρκής.
Οπότε επανέρχομαι στο αρχικό μου ερώτημα, το οποίο ΔΕΝ απαντήσατε:
Ποιά "προστιθέμενη αξία" θα προσέδιδε στην απλή πράξη του ανοίγματος ενός τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας [αν ακολουθούσαμε τη διαδικασία της Τράπεζας Πειραιώς];
Τα στοιχεία των "οικογενειακών έννομων σχέσεων" που ζητάτε να προσκομιστούν στην Τράπεζα, μάλιστα με επεξηγηματική πρόταση "Οι γονείς και μετά τη λύση του γάμου εξακολουθούν να είναι φορείς της γονικής μέριμνας του ανηλίκου και πρέπει να δηλώνεται η συναίνεσή τους για το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας του ανηλίκου τέκνου στην Τράπεζα Πειραιώς", με έβαλαν σε σκέψεις και ανησυχίες...
Πλοηγηθήκαμε μάνα και παιδί από τρεις δημόσιες υπηρεσίες: Σ.ΕΠ.Ε (μόνο του), ΚΕΠ (μαζί), και Εφορία (μαζί) χωρίς την παραμικρή αναφορά στη γονική μέριμνα.
Πήγε το παιδί μόνο του στις 24/8 στο υποκατάστημα της ΕΤΕ με τα τρία μόλις έγγραφα που αναφέρω στην ανοικτή επιστολή της 9/8 και επέστρεψε με εκτύπωση στοιχείων λογαριασμού, ήτοι αρ. λογαριασμού, IBAN και SWIFT.
Μήπως ΟΛΟΙ οι παραπάνω φορείς δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά υπόψη τους την ασφάλεια του ανήλικου εργαζόμενου, και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά των διαδικασιών "Διασφάλισης Ποιότητας Λειτουργίας" της Τράπεζα Πειραιώς;
Μήπως ακόμα εμείς οι γονείς του παιδιού δεν είμαστε αρκετά επιμελείς στην προστασία του, θεωρώντας περιττή στο προκείμενο θέμα την επίκληση της "γονικής μέριμνας"; Γιατί αυτό αφήνετε να εννοηθεί με την ως άνω αναφερθείσα επεξηγηματική πρόταση.
Επανέρχομαι λοιπόν και διατυπώνω εκ νέου το ερώτημα της προηγούμενης ανοικτής επιστολής μου με bold και μεγάλο font ώστε να καταλάβετε ότι περιμένω απάντηση σε ΑΥΤΟ το ερώτημα και σε κανένα άλλο:
Πείτε μου σας παρακαλώ ποιό επιπλέον όφελος, ποιά "προστιθέμενη αξία"
θα προσέδιδε στην απλή πράξη του ανοίγματος ενός τραπεζικού λογαριασμού
μισθοδοσίας στο παιδί μου αν ακολουθούσαμε την δαιδαλώδη ταλαιπωρία που
με τόσο στόμφο μού τόνισαν ότι είναι "η διαδικασία της τράπεζας".*
Πραγματικά ανυπομονώ να μάθω, γιατί σε πρακτικό επίπεδο εγώ βλέπω συγκομιδή εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς προσωπικών δεδομένων (δικαστικές αποφάσεις) και ταλαιπωρία πελατών και μη-πελατών της (διαζευγμένοι γονείς που ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα), η οποία ταλαιπωρία μεταφράζεται επιπροσθέτως σε απώλεια εργατοωρών, έξοδα μετακίνησης, καθυστερήσεις κλπ.
Ωστόσο αν έχετε σκοπό να απαντήσετε πάλι με γενικόλογα, αποφεύγοντας το πολύ συγκεκριμένο θέμα στο οποίο ζητώ απάντηση, μην κάνετε τον κόπο. Ας μείνει αναπάντητη η επιστολή. Εγώ πάντως θα ενημερώσω την παρούσα ανάρτηση με την απάντησή σας (ή μη-απάντηση εντός ευλόγου διαστήματος, αν έτσι επιλέξετε).
*διευκρινίζω εκ νέου ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος. Εντολές άνωθεν ακολουθούν, όσο παράλογες κι αν είναι. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να τις αμφισβητούν όταν ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής, όμως αυτό είναι δικό τους θέμα.
Με εκτίμηση,
Α. Θεοφιλάτου
Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου