Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Αδικαιολόγητες παρεμβάσεις γιατρού σε ασθενή του ΓΝΑ Λαϊκό!!!

Σε συνέχεια της ανάρτησης που δημοσίευσα την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021,  οφείλω να ενημερώσω τόσο το κοινό που παρακολουθεί το ιστολόγιό μου, όσο και τους υπεύθυνους του τριτοβάθμιου νοσοκομείου στο οποίο αναρρώνει ο άνθρωπός μου, ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, και μάλιστα με το καλύτερο δυνατό σενάριο από τα τρία που είχαμε υπόψη μας. Η θεράπουσα ιατρός του ανθρώπου μας είναι αξιέπαινη τόσο ως επιστήμονας, όσο και ως Άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Κατάφερε το ακατόρθωτο: αυτό που είχαν απορρίψει ως ενδεχόμενο δύο ιδιώτες και δυο δημόσιοι γιατροί, αυτή το επιχείρησε και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά. 

Ωστόσο ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα παρατράγουδα δεν τέλειωσαν: ο ασθενής μας χρήζει παραμονής τουλάχιστον ενός μήνα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και μετεγχειρητική αγωγή ώστε να εδραιωθεί το ευνοϊκό σενάριο που κατόρθωσε να κάνει πραγματικότητα η γιατρός. Χτες το βράδυ έστειλα μέιλ στον "διευθυντή της κλινικής" όπου νοσηλεύεται ο άνθρωπός μου, ζητώντας απλά και ξεκάθαρα να πάψει να παρεμβαίνει στο έργο της θεράπουσας ιατρού. Επειδή έχω ταραχτεί τα μάλα με τις παρεμβάσεις του εν λόγω "διευθυντή κλινικής" - προσωρινός προϊστάμενος είναι για την ακρίβεια, όπως φρόντισα να μάθω - του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Λαϊκό", αναζήτησα χρησιμοποιώντας τη φράση-κλειδί "ιατρική δεοντολογία" και βρήκα το νόμο που διέπει τις ιατρικές πράξεις που εκτελεί ο θεράπων ιατρός στους ασθενείς του. Πρόκειται για το Ν. 3418/2005 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ287/Α' 28.11.2005 και παρακάτω παραθέτω σε screenshot το επίμαχο άρθρο 3, έχοντας επισημάνει τις σχετικές διατυπώσεις σε κόκκινο πλαίσιο:


Κάθε ιατρός απολαύει κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, επιστημονικής ελευθερίας και ελευθερίας της συνείδησής του, παρέχει δε τις ιατρικές του υπηρεσίες με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 
Πλέον έχω πειστεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η πράξη του εν λόγω γιατρού πάνω στον ασθενή μας την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 είναι αδικαιολόγητη και παραβαίνει την αρχή της ηθικής και επιστημονικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.  
 
Κατόπιν των διαπιστώσεων αυτών - και έχοντας ενημερωθεί στο διάστημα των 20 ημερών που βρίσκεται πλέον ο άνθρωπός μου στο νοσοκομείο ότι ο εν λόγω προσωρινός προϊστάμενος έχει εμποδίσει κι άλλους ασθενείς από την ομαλή πορεία των χειρουργείων τους, και ότι οι συνοδοί τους έχουν ήδη προχωρήσει σε νομικές ενέργειες - πραγματικά δεν έχω άλλη επιλογή από τη δημοσίευση του ονόματος του τριτοβάθμιου πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αθηνών όπου συμβαίνουν τα έκτροπα αυτά, καθώς και των αρχικών του εν λόγω προσωρινού προϊσταμένου. Και επιφυλάσσομαι πάντα για την τεκμηριωμένη - πάντα! - αποκάλυψη κι άλλων στοιχείων της υπόθεσης, επειδή εδώ πραγματικά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
 
Δημοσιεύω στη συνέχεια την επιστολή που έστειλα στον Α.Κ.:
--------------------------------------------------------------------------------------------------
ώρα αποστολής 2:02 π.μ., Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021
 
Αγαπητέ κ. Α.Κ.,

Σας γράφω ξανά προκειμένου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ομαλή έκβαση του χειρουργείου του ανθρώπου την Παρασκευή 12/2, αλλά παράλληλα να εκφράσω κάποιες ανησυχίες που έχω σχετικά με συμβάντα που έχω αντιληφθεί μέσω της επικοινωνίας μου μαζί του.

Συγκεκριμένα, με ενημέρωσε ο ασθενής ότι τον επισκεφθήκατε στο δωμάτιο και παρεμβήκατε στη μετεγχειρητική αγωγή που έχει εφαρμόσει στο πόδι του η θεράπουσα ιατρός του.

Κύριε Α.Κ. γιατρός δεν είμαι, όμως μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις διαδικασίες προ-εγχειρητικής και μετεγχειρητικής φροντίδας των ασθενών ως συνοδός σοβαρότατων περιστατικών της οικογενείας μου σε πάνω από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, θα αναφερθώ σε μια μόνο ασθενή που συνόδευα επί τρεισήμισι χρόνια ενώ πάλευε με καρκίνο στο πάγκρεας: τη μητέρα μου. Στα νοσοκομεία των Αθηνών όπου έγιναν οι νοσηλείες της - Ιπποκράτειο 5 φορές για ERCP και μια για ΓΕΑ, καθώς και από μια ERCP σε Γεννηματάς και Ευαγγελισμό - αντιμετώπισα διάφορες καταστάσεις και συμπεριφορές, καλές και κακές. ΕΝΑ πράγμα όμως δεν αντιμετώπισα ΠΟΤΕ σε κανένα απολύτως από τα τριτοβάθμια νοσοκομεία στα οποία πέρασα μέρες, εβδομάδες και μήνες είτε ως συνοδός είτε ως ασθενής: ποτέ δεν ανακατεύτηκε άλλος ιατρός στο περιστατικό μας εκτός του θεράποντος ιατρού. Είμαι τόσο κάθετη και απόλυτη στη γνώση αυτού του "άγραφου" - ή και έννομου κανόνα, επιφυλάσσομαι να ενημερωθώ για το αν υπάρχει σχετική νομοθεσία - που σας πληροφορώ ότι στο τελευταίο χειρουργείο της μητέρας μου - ΓΕΑ, στο πλαίσιο παρηγορητικής φροντίδας - την εγχείρηση την έκανε ο επιμελητής Β και ουδέποτε έμαθα ποιος ήταν ο διευθυντής της κλινικής, ούτε ενδιαφέρθηκα ποτέ να μάθω. Ο λόγος είναι απλούστατος: δεν ανακατεύτηκε ποτέ κανένας άλλος γιατρός στην προεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα της. Είχαμε εμπιστοσύνη στον επιμελητή που την είχε αναλάβει και ποτέ κανείς από τους συναδέλφους του δεν μας δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα με δικές του αυθαίρετες παρεμβάσεις.

Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μην παρέμβετε ποτέ ξανά στη μετεγχειρητική φροντίδα του ανθρώπου μου. Έχουμε εμπιστοσύνη στη γιατρό που τον εγχείρησε και που τον παρακολουθεί μέχρις ολοκληρώσεως της αντιμετώπισης του προβλήματός του. Σε περίπτωση που αντιληφθώ ξανά παρέμβαση δική σας ή οποιουδήποτε άλλου γιατρού/νοσηλευτή/λοιπού παραϊατρικού προσωπικού της κλινικής χωρίς πρότερη συνεννόηση με τη θεράπουσα ιατρό του, να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι θα κινηθώ νομικά. Ήδη θεωρώ μεγάλη παραχώρηση εκ μέρους μου που δεν έχω προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την καθυστέρηση του χειρουργείου του, ούτε για την προτροπή σας να επιστρέψει ο άνθρωπός μου στην Κεφαλονιά με τους δείκτες στο κόκκινο. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μη με αναγκάσετε σε ενέργειες που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες.

Πιστεύω να έγινα κατανοητή. Καλή σας νύχτα και καλή συνέχεια.

με εκτίμηση,

Ασημίνα Θεοφιλάτου
Αργοστόλι, Κεφαλονιά

2 σχόλια: