Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Πλυντηρίου επισκευές συνέχεια: παραγγέλνουμε και τοποθετούμε ανταλλακτικό μεντεσέ

Στην προηγούμενη σχετική ανάρτηση είχα αναφέρει ότι εκκρεμούσε η επισκευή του μεντεσέ της πόρτας του πλυντηρίου...

Όμως χρειάστηκε να κάνω και μια "light επανάληψη" της προηγούμενης επισκευής: πώς γίνεται το πλυντήριο να δούλευε 12 συναπτά έτη χωρίς να βουλώσει μια φορά η αντλία και μέσα σε δυο μήνες βούλωσε δυο φορές, μόνο ο Μέρφι το ξέρει... δεν αντλούσε πάλι τα νερά οπότε με άλλη μαεστρία πλέον έκανα την ίδια διαδικασία για να αφαιρέσω αυτό που ήταν τελικά μια μπάλα από χνούδι:






Μόνο που αυτή τη φορά σταμάτησα εκεί που εντόπισα την αιτία του προβλήματος (δλδ δεν έλυσα τους σωλήνες από τον κάδο για να φτάσω πιο μέσα). Το πλυντήριο λειτούργησε και πάλι κανονικά.
Πάμε τώρα για τη συνέχεια:


Βρίσκουμε το ανταλλακτικό

Καταρχάς, το βασικό πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε είναι να ξέρουμε πού γράφει ποιο είναι το ακριβές μοντέλο του πλυντηρίου, για να βρούμε στη συνέχεια το κατάλληλο ανταλλακτικό. Η πληροφορία αυτή είναι συνήθως σε πινακίδα στην εσωτερτική πλευρά της πόρτας:


Γουγκλάρουμε λοιπόν εν προκειμένω PITSOS WFDPΙ61GR και ψάχνουμε τιμές και διαθεσιμότητα. Για παλιά μοντέλα το πιθανότερο είναι να βρείτε κάποιο συμβατό κομμάτι και όχι γνήσιο ανταλλακτικό: ακόμα καλύτερα, αφού θα το βρείτε πολύ πιο φτηνό! Τα σοβαρά και αξιόπιστα site δε ρισκάρουν να σας δώσουν λάθος πληροφορία και να μείνετε δυσαρεστημένοι (και να το πείτε σε 5-6 γνωστούς σας με τη γνωστή πολλαπλασιαστική επίδραση της αρνητικής κριτικής). Παράγγειλα τελικά το ανταλλακτικό από την εταιρία Ransom Spares στην Αγγλία με συνολικό κόστος γύρω στα 20 Ευρώ. Ήρθε σε περίπου 3 εβδομάδες, παρέα με μια δωροεπιταγή  για γενναία έκπτωση σε κρασιά (άχρηστη σε μένα, χρήσιμη στην κόρη που σπουδάζει στο Μάντσεστερ ;-).

Το ανταλλακτικό. Το original που γράφει έχει νόημα, αφού τα Πίτσος είναι γενικώς συμβατά με Bosch και Siemens...
Αν και λειτουργούσε το πλυντήριο, η πόρτα "κρεμόταν" στον αέρα αφού είχε σπάσει το κάτω μέρος του μεντεσέ.


Τοποθέτηση

Πανεύκολη! Το μυστικό είναι το κατσαβίδι Torx: χωρίς αυτό μάλλον δε γίνεται δουλειά στα παλιά PITSOS... και στην πόρτα έχουν βίδες-"αστερίσκους". (αν δεν έχετε πηγαίντε στο Leroy Merlin - από εκεί πήρα τα δικά μου - ή σε κάποιο μαγαζί με εργαλεία και αγοράστε ένα σετ, δεν κάνει πάνω από 10 Ευρώ και με την πρώτη επισκευή έχει κάνει απόσβεση)

Το κατσαβίδι που θα κάνει τη δουλειά

Η συσκευασία δεν είχε οδηγίες αλλά δεν χρειάζονται: ξεβιδώνουμε πρώτα τις βίδες που ενώνουν την πόρτα με το πλυντήριο και την ανασηκώνουμε ελαφρώς για να ξεκουμπώσει. Αφού την αφαιρέσουμε ξεβιδώνουμε τις βίδες στην εσωτερική επιφάνεια της πόρτας και ανασηκώνουμε το "δαχτυλίδι" για να αφαιρέσουμε το σπασμένο μεντεσέ.
Αφαιρούμε το σπασμένο μεντεσέ.





Στη συνέχεια τοποθετούμε τον καινούργιο στη θέση του και τον περιστρέφουμε προς τα έξω για να βιδώσουμε ξανά στη θέση του το εσωτερικό δαχτυλίδι.  
Η υπεροχή της γυναίκας-μάστορα: βλέπει το ξεμοντάρισμα ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καθαρίσει σαπούνια, βρωμιές και άλατα που δεν είναι προσβάσιμα σε κανονική λειτουργία :)


Το ανταλλακτικό "κουμπώνει" τέλεια στη θέση του.
Βιδώνουμε το εσωτερικό δαχτυλίδι αφού πρώτα καθαρίσουμε την πόρτα από σαπούνια και άλατα ετών...

Οι βίδες ήταν άσπρες από τα άλατα, με λίγο Βιοκάλ καθάρισαν μια χαρά


Τέλος βιδώνουμε την πόρτα στο πλυντήριο και ελέγχουμε αν κλείνει σωστά. Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά (μαζί με το καθάρισμα).
Η επισκευή ολοκληρώθηκε με επιτυχία:)

Συμπέρασμα
Με 20 Ευρώ και 20 λεπτά χρόνου, η δουλειά έγινε σωστά και νοικοκυρεμένα. Ο τεχνικός πόσα θα ζητούσε και πόσων καρδιναλίων ύφος θα φορούσε, δεν θα μάθω ποτέ:-)

Σε λίγο ξημερώνει η τελευταία μέρα του 2016... χαρούμενη κι εγώ (όπως και όλη η υφήλιος) που φεύγει ένας δύσκολος χρόνος, λες και ο επόμενος θα συνοδεύεται από εγγύηση ποιότητας... Η επόμενη ανάρτηση θα ονομάζεται "Αντί Ευχών"... εντός ολίγων ημερών!


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Γαλοπούλα για απατεώνες (εικονογραφημένο και με εγγύηση επιτυχίας)

Μέχρι πρόσφατα η σχέση μου με τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα άρχιζε στο σουπερμάρκετ και τέλειωνε στο τραπέζι... τα ενδιάμεσα στάδια τα αναλάμβανε η μητέρα μου (το πολύ να έπαιζα ρόλο "σαπόρτ"). Πέρυσι μας έφυγε, στα 82 της χρόνια...

Την πρώτη φορά που βρέθηκα μόνη αντιμέτωπη με το κατεψυγμένο πτηνό δεν ήξερα καν πώς να το ξεπαγώσω, οπότε έψαξα στο Ίντερνετ και έμαθα τον κανόνα "μια μέρα για κάθε κιλό στη συντήρηση". Ισχύει. Είπα να κοιτάξω και για καμιά συνταγή, καμιά οδηγία για το ψήσιμο. Μην το κάνετε, εκτός αν έχετε όρεξη να μάθετε πώς φτιάχνεται ο "κλωβός από αλουμινόχαρτο" ή να αγοράσετε 20 μπαχαρικά και ζαρζαβατικά για να τη μαρινάρετε. Με οδηγό τις μνήμες από την προετοιμασία που έκανε η μάνα μου πέτυχα ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, εύκολα και με απλά υλικά... σε σημείο που φέτος μού ζήτησαν τη συνταγή!!! Οπότε καταγράφω εδώ τις οδηγίες για να υπάρχουν για μελλοντικές γαλοπούλες. Όσοι τη φάνε θα νομίσουν ότι τη φτιάχνετε χρόνια κι ας είναι η πρώτη σας φορά. Χρόνια πολλά! :)
-----------------------------------------------------------------
Κατ'αρχάς πρόκειται για την "Αμερικανική" τεχνοτροπία: η γέμιση είναι με κρουτόν, ρύζι και κάστανα (όχι κιμά, όχι εντόσθια: τα τελευταία τα βάζω σε ένα ξεχωριστό ταψάκι με λάδι και ρίγανη για μεζέ για τους φίλους, not me)

ΥΛΙΚΑ

το πτηνό
1 κατεψυγμένη γαλοπούλα 3-4 κιλά
(υποθέτω ότι η συνταγή ισχύει και για νωπή)

για το ταψί
5-6 πατάτες, κομμένες "κυδωνάτες"
2-3 καρότα, σε μπαστουνάκια
2 κλωνάρια σέλερι (ή απλό σέλινο)
2 κρεμμύδια (σε φέτες)
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο
λάδι
χυμός από μισό λεμόνι

για να πασαλείψετε το πτηνό
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
θυμάρι, δεντρολίβανο
ξύσμα ενός λεμονιού

για τη γέμιση
5-6 φέτες ψωμί του τοστ, κομμένες σε κύβους
1 κούπα ρύζι (κίτρινο)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Περίπου 15-20 κάστανα, βρασμένα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 σακουλάκι κουκουνάρι (50 γρ - προαιρετικά)
κράνμπερι (προαιρετικά)
λάδι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο, λίγη ρίγανη*


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1) Πλένετε τη γαλοπούλα μέσα και έξω. Τη στεγνώνετε λίγο (όχι φανατικά) με χαρτί κουζίνας. Την αλατοπιπερώνετε καλά μέσα και έξω.




2) Ρίχνετε στο ταψί (ακόμα καλύτερα σε γάστρα, αν έχετε αρκετά μεγάλη) τα υλικά του ταψιού και τα ανακατεύετε.

Φέτος χρησιμοποίησα γάστρα απλά επειδή θυμήθηκα ότι έχουμε (γίνεται όντως πιο τρυφερό το κρέας)


3) Φτιάχνετε το μίγμα για πασάλειμμα: σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τα αρωματικά υλικά με το βούτυρο, που θα το έχετε αφήσει λίγο έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει.

το μίγμα βουτύρου το "ζυμώνετε" λίγο με τα δάχτυλα να γίνει ομοιόμορφο


4) Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε λίγο βούτυρο ή λάδι και μόλις κάψει ρίχνετε μέσα το ψωμί και πασπαλίζετε με αλάτι πιπέρι θυμάρι και δεντρολίβανο. Μόλις καβουρδιστεί ρίχνετε το κρεμμύδι και μετά από λίγο το σκόρδο. Αν χρειαστεί ρίχνετε ακόμα λίγο λάδι. Προσθέστε τα κάστανα, το κουκουνάρι και το ρύζι (το οποίο θα έχετε ξεπλύνει με νερό). Στο τέλος ρίχνετε το μαϊντανό και τα κράνμπερι**.

Τα υλικά της γέμισης. Το κουκουνάρι - αν βάλετε - θα το έχετε καβουρδίσει πρώτα 1-2 λεπτά σε ένα τηγάνι.




Έτοιμη σε περίπου 15 λεπτά

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

1) Τρίβετε το μίγμα βουτύρου εξωτερικά στο δέρμα της γαλοπούλας και χώνετε μικρές ποσότητες κάτω από το δέρμα στο λαιμό - και στο στήθος αν ανασηκώνεται εύκολα χωρίς κίνδυνο διάλυσης - και σε διάφορα άλλα σημεία.

2) Χώνετε τη γέμιση μέσα στην κοιλιά και στο λαιμό του πτηνού

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα στην κοιλιά...

και στο λαιμό...



και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.

3) Στο σημείο αυτό είναι που οι περισσότεροι παίρνουν βελόνα και κλωστή για να ράψουν τη γέμιση στη θέση της. No way! Πέραν του ότι δεν έχω καμία διάθεση να δαπανήσω το χρόνο μου στο ράψιμο ενός πουλιού, ο μόνος "κίνδυνος" με τις οδοντογλυφίδες είναι να "σκάσει" η κοιλιά καθώς φουσκώνει το ρύζι και να βγει λίγη γέμιση απ'έξω... είναι αυτή ακριβώς η ξεροψημένη γέμιση για την οποία σφαζόμαστε δυο τουλάχιστον μέλη των συνδαιτημόνων!

ΨΗΣΙΜΟ

4) Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στο ταψί ή τη γάστρα, προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου ένα φλυτζάνι), σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο (ή βάζουμε το καπάκι της γάστρας) και ψήνουμε στους 180 για όση ώρα αντιστοιχεί στα κιλά της γαλοπούλας (και αυτός ο κανόνας ισχύει: γαλοπούλα 3600 φέτος ψήθηκε για 3 1/2 ώρες και έγινε λουκούμι:). Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες συνήθως έχουν και θερμόμετρο, η κεφαλή του οποίου "πετάγεται" έξω όταν είναι έτοιμη (όπως στην εικόνα). Δυο-τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε για να ρίξουμε λίγο ζουμί από το ταψί πάνω στη γαλοπούλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό. Περίπου μισή ώρα πριν το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι αν χρειαστεί, για να πάρει χρώμα το πουλί.

Έτοιμο το πουλί

Η κοιλιά έσκασε και άνοιξε... εδώ είναι που γίνεται η σφαγή για την ξεροψημένη γέμιση!

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζουμε κομμάτια του πτηνού που έχουμε κόψει (με τέχνη ή χωρίς, κανένα δε νοιάζει!), τα λαχανικά και τη γέμιση.




ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ: GRAVY

Η μάνα μου ποτέ δεν σέρβιρε τη γαλοπούλα χωρίς gravy (πηχτή σάλτσα από το ζουμί του ταψιού). Φέτος ειδικά βαριόμουν αλλά κατόπιν παρακλήσεως της φοιτήτριας κόρης έφτιαξα μια πρόχειρη σάλτσα βράζοντας για πέντα λεπτά το ζουμί αφού είχα προσθέσει ένα φλυτζάνι νερό και μισό ποτήρι κρασί (λευκό). Στη συνέχεια πρόσθεσα μισό φλυτζάνι νερό στο οποίο είχα διαλύσει 3 κ.σ. κορν φλάουρ και την άφησα να βράσει ακόμα λίγο ανακατέυοντας μέχρι να πήξει. Αλάτι πιπέρι και έτοιμη:)

Τα υλικά του "gravy"

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΑ!

Όλο και κάποιος θα υπάρχει στη γειτονιά που είναι μόνος ή δουλεύει ανήμερα Χριστούγεννα... δεν τον ξεχνάμε και του στέλνουμε την πιατέλα του:)


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ειλικρινά απορώ πόσο πιο τέλεια μπορεί να είναι η γεύση μια γαλοπούλας που έχει ψηθεί σε κλωβό, που έχει μαριναριστεί για ώρες, που έχει ραφτεί με επιμέλεια, κ.ο.κ. Με μια μόλις ώρα να διαρκεί όλη η διαδικασία προετοιμασίας - συν άλλη μια αν δεν έχετε ετοιμάσει τα κάστανα από την προηγουμένη, και υπάρχει πάντα η "λύση" των συσκευασμένων  - πετυχαίνετε ένα άρτιο αποτέλεσμα που ξεγελάει και τον πιο ιδιότροπο "γευσιγνώστη" του τραπεζιού. Στη μαγειρική (και μόνο) οι απατεωνιές επιτρέπονται... μην πω, επιβάλλονται!

Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε:-)

*Απ'ότι βλέπετε παίζει πολύ το θυμάρι και το δεντρολίβανο: αυτά θεωρώ ότι δίνουν την καλύτερη γεύση, και το σπίτι μοσχοβολάει απίστευτα όση ώρα ψήνεται (επιπλέον είναι διαθέσιμα παντού άγρια και φυσικά δωρεάν:) Φαντάζομαι ότι μπορούν να αντικατασταθούν/συμπληρωθούν με άλλα (π.χ. μαντζουράνα ή "σάψιχο" όπως τη λέμε εδώ  κ.α.) αλλά αν προτιμάτε κανέλα, μοσχοκάρυδο κ.α. παρόμοια μπαχαρικά ίσως καλύτερα να αναζητήσετε άλλη συνταγή (κοινώς, ουδεμία ευθύνη φέρω ;) 
** Φέτος σκεφτήκαμε πρώτη φορά να βάλουμε κρανμπερι: στην Αμερική παίζει πολύ ο συνδυασμός γαλοπούλας με cranberry sauce, δίνει μια γλυκόξινη νότα στο φαγητό. Αγοράσαμε αποξηραμένα κρανμπερι που πωλούνται πλέον σε πολλά σουπερ μαρκετ, έβαλα αποβραδίς τη συσκευασία στο φούρνο για να μην ξεχάσω να τα προσθέσω στη γέμιση... και εννοείται ότι τα ξέχασα. Οπότε πέταξα απλά μια χούφτα μέσα στο ταψί μαζί με τη λίγη γέμιση που είχε περισσέψει και όντως, ταιριάζει πολύ. Αλλά γούστα είναι αυτά, η μάνα μου π.χ. πιστεύω πως δεν θα ενέκρινε. 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Geoquiz: τα μαργαριτάρια

Ενημέρωση 06/12: Κατόπιν επικοινωνίας μέσω email και τηλεφώνου ενημερώθηκα από το Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών του Υπουργείου Παιδείας (σημ. αν θυμάμαι καλά έχει αλλάξει τέσσερις φορές όνομα το Υπουργείο τα τελευταία 7 χρόνια - με το σχετικό κόστος σε αντικατάσταση σφραγίδων, επιστολόχαρτων κλπ., έχω αναφερθεί σε παλιότερη ανάρτηση: δείτε υποσημείωση 5 - οπότε δεν θα μπω στη διαδικασία να μάθω τον εκάστοτε  τίτλο που του αποδίδει η εκάστοτε κυβέρνηση: θα το αποκαλώ Υπουργείο Παιδείας *σκέτο* αφού αυτό το σκέλος με αφορά) ότι το μήνυμά μου έχει προωθηθεί στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Η διαδικασία είναι η εξής: αναμονή κάποιες μέρες (;;;) ώστε να πρωτοκολληθεί και να χρεωθεί στο αρμόδιο τμήμα και κατόπιν αναμονή απάντησης. Από Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας καμία απάντηση ακόμα. 
------------------------------------------------------------------------
Την προηγούμενη βδομάδα δημοσίευσα ανάρτηση για το "ψηφιακό παιχνίδι" (sic) Geoquiz, το οποίο καλεί τη μαθητική κοινότητα των Ιονίων Νήσων να μάθει για την Ευρώπη, τους θεσμούς της Ε.Ε. και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε στο portal των εκπαιδευτικών Alfavita. Ενημερώνω επίσης ότι την Παρασκευή 2/12 έστειλα το εξής μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης. Απάντηση δεν έχω λάβει ακόμα.

 Αγαπητοί κύριοι/κυρίες,
Σας ενημερώνω ότι η ανάρτηση που δημοσίευσα χτες στο ιστολόγιό μου (και ενημέρωσα με νέα στοιχεία σήμερα, εδώ: http://agrypnocoma.blogspot.gr/2016/12/blog-post.html) έχει ήδη αναδημοσιευτεί στο alfavita.gr: https://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/ta-koyiz-politistikoy-periehomenoy-stin-ekpaideytiki-diadikasia-mia-sygkrisi.

Σε μια εποχή που οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία της χώρας δυσχεραίνουν τα μάλα το έργο των εκπαιδευτικών, "πρωτοβουλίες" σαν αυτή του θέματος είναι τουλάχιστον προκλητικές και προσβλητικές για την εκπαιδευτική κοινότητα. Απ'ότι φαίνεται η δημόσια παιδεία έχει αφεθεί - από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις - στην τύχη της, με έρμαια εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής κρίσης μόνοι τους. Γιατί για "ημέτερους" λεφτά υπάρχουν.

Απαιτώ εξηγήσεις, τεκμηριωμένες στον ίδιο βαθμό τεκμηρίωσης του δικού μου κειμένου. ΟΧΙ γενικότητες. Το θέμα έχει ήδη λάβει διαστάσεις και δεν θα το σταματήσω εδώ. (Αν ρίξετε μια ματιά στο blog θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω).

Επίσης ενημερώνω ότι το αντίγραφο του μηνύματος αυτού θα προωθηθεί πάραυτα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ευχαριστώ, αναμένω απάντηση-

Με εκτίμηση,

Ασημίνα Θεοφιλάτου
Καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ19 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αργοστόλι, Κεφαλονιά


Η υπόθεση έχει συνέχεια: θα ασχοληθώ τώρα με το περιεχόμενο των ερωτήσεων... κάθε μέρα θα βγάζω από ένα "μαργαριτάρι" και δεν θα σταματήσω μέχρι να λάβω απάντηση από τους αρμόδιους φορείς. Το καινούργιο μαργαριτάρι θα αναρτάται πάνω από το παλιό και θα συνεχίσω μέχρι να τελειώσουν, ή να απαντήσουν οι αρμόδιοι (γιατί τότε θα γίνει ΔΙΚΗ τους δουλειά να βρουν τα υπόλοιπα και να επιπλήξουν εκείνους που παρέλαβαν το έργο). 

Μαργαριτάρι #4

Κι εκεί που μάθαμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καμία σχέση με το Λουξεμβούργο... έρχεται η ερώτηση #13  στην ενότητα "Θεσμοί Ε.Ε.":


Η απάντηση είναι σωστή αυτή τη φορά:

Μόνο που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς δεν τα ξέρει καλά: "δυο έδρες έχει το Ευρωκοινοβούλιο, τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Όχι το Λουξεμβούργο, εκεί υπάρχει μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο". Σύμφωνα πάντα με το Geoquiz.



 Μαργαριτάρι #3

Η ερώτηση για το Λουξεμβούργο μας ζητεί να επιλέξουμε ποιο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. στεγάζεται στο Λουξεμβούργο... θα ανέμενε κανείς μια τέτοια ερώτηση να ενταχθεί στη δεύτερη ενότητα ερωτήσεων που αφορούν τους θεσμούς της Ε.Ε. και εδώ να υπάρχει μια ερώτηση γεωγραφικής φύσεως αλλά το παραβλέπουμε. 


Και πάλι οι σωστές απαντήσεις είναι δυο, και πάλι δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής και των δυο!
Ας υποθέσουμε ότι δεν γνωρίζω πού στεγάζονται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η ΕΚΤ, έχω όμως υπόψη μου τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:




 Τι βλέπω εδώ; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στεγάζεται στο Στρασβούργο, στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες; Αυτό θα απαντήσω!

Τζάμπα ο Σουλτς μας απευθύνει πρόσκληση από την επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: "Είτε βρίσκεστε στις Βρυξέλλες, είτε στο Στρασβούργο, ή στο Λουξεμβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σας ανοίγει τις πόρτες του και σας προσφέρει πολυάριθμους τρόπους για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ρόλο και το έργο του". Για το Geoquiz δεν υφίσταται!

Στο Μαργαριτάρι #4 ανατρέπεται η φιλοσοφία της σημερινής ερώτησης, αφού στην ενότητα "Θεσμοί Ε.Ε." μαθαίνουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει και δεύτερη έδρα. Αύριο:-)

Μαργαριτάρι #2

Οι παλιότεροι θυμόμαστε την εποχή που ο μόνος τρόπος να διασχίσει κανείς τη Μάγχη ήταν με φέρρυ. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι παράλληλα με το Eurotunnel - μοναδική εμπειρία, όσοι δεν έχουν κλειστοφοβία αξίζει να τη ζήσουν - εξακολουθεί να υπάρχει η ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Για να δούμε ποια άποψη έχουν οι δημιουργοί του Geoquiz:


Επιλογή 1 = Πλοίο. Επιλογή 3 = Υποθαλάσσιο Τούνελ. Δυνατότητα επιλογής και των δυο σωστών απαντήσεων δεν υπάρχει. Επιλέγω την απάντηση "Πλοίο". Για να δούμε το αποτέλεσμα:

Λάθος αγαπητοί. Τα πορθμεία της γραμμής Ντόβερ-Καλαί μπορούν πάραυτα να σταματήσουν τα δρομολόγια αφού δεν αποτελούν παρά οπτασία.

Η συνέχεια αύριο με το Μαργαριτάρι #3, το οποίο αφορά τους θεσμούς της Ε.Ε...

Μαργαριτάρι #1
Ξεκινάμε με ένα ευτράπελο: το κουιζ έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά. Δεν θα σταθώ σε μικρολαθάκια στις προθέσεις, τη χρήση ή μη-χρήση του άρθρου "the"... όχι ότι δεν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αλλά είναι απλά πταίσματα μπροστά σε αυτή την ερώτηση:

Για όσους δεν το γνώριζαν, το αυτοκίνητο Ντεσεβό στα αγγλικά μεταφράζεται... The Car Ntesevo.



Και πάλι δεν θα σταθώ στην "παιδαγωγική αξία" της ερώτησης. Να τονίσω επίσης ότι αν επρόκειτο για μια ερασιτεχνική παραγωγή, θα μπορούσαμε μέχρι και να διασκεδάσουμε με το λάθος. Αλλά - έλεος!!! - κάποιοι πληρώθηκαν για να φτιάξουν αυτό το "παιχνίδι". Και δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναρωτηθούν πώς γράφεται το αυτοκίνητο αυτό στα αγγλικά (ή έστω στα γαλλικά, αφού από εκεί προέρχεται). Το να το γράψουν Ntesevo θα δικαιολογείτο - ως μεταγραφή - μόνον εάν ήταν ελληνικής προέλευσης. Ενώ μια αναζήτηση στο Google θα ήταν υπεραρκετή για να "αποκαλύψει" ότι το θρυλικό αυτό όχημα είναι παγκοσμίως γνωστό ως Citroen 2CV. 

Αύριο η συνέχεια, με το Μαργαριτάρι #2, εγκυκλοπαιδικής φύσεως...

Μ.Θ.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Τα κουιζ πολιτιστικού περιεχομένου στην εκπαιδευτική διαδικασία: μια σύγκριση

Ενημέρωση 3/12/2016: Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε χτες στο alfavita.gr.  Επίσης, χτες πρόσεξα και την επική αυτή λεπτομέρεια (δείτε εικόνα):


Ψάχνω τώρα για κάποιο έγκυρο email του Υπουργείου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και θα ενημερώσω ξανά την ανάρτηση αν και όταν πάρω απάντηση από αρμόδιους φορείς. Ηθικό δίδαγμα: η προχειρότητα και η αμορφωσιά ανταμείβονται: για τους "ημέτερους" λεφτά υπάρχουν. Για την ουσιαστική στήριξη της Δημόσιας Παιδείας δεν υπάρχουν. 
-----------------------------------------------------------------------------

Κουιζ 1:
Την περσινή σχολική χρονιά 2015-16 λάβαμε στο Εσπερινό Γυμνάσιο - Τ.Λ. Αργοστολίου ένα φάκελο από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με περιεχόμενο επιστολή του Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, 8 DVD και τρία στυλό με τυπωμένα λογότυπα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο χώρο της Εκπαίδευσης. Σκοπός της επιστολής ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σχετικά με ένα νέο ψηφιακό παιχνίδι το οποίο καλούσε τους μαθητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης, στη λειτουργία των θεσμών της Ε.Ε. και τέλος στον πολιτισμό και την ιστορία των Ιονίων Νήσων. Η επιστολή ενημέρωνε επίσης ότι το παιχνίδι ονομάζεται GeoQuiz και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα http://ionian-game.polyptychon.gr/

Κουιζ 2:
Την περσινή σχολική χρονιά 2015-16 στο Εσπερινό Γυμνάσιο - Τ.Λ. Αργοστολίου πραγματοποιήθηκε από την Α' τάξη Λυκείου ερευνητική εργασία με αντικείμενο τη μελέτη των εφαρμογών (apps) για συσκευές Android και τη δημιουργία εφαρμογής σε μορφή κουιζ για το Κεφαλονίτικο ιδίωμα μέσω του περιβάλλοντος App Inventor, το οποίο έχει ενταχθεί πλέον στη διδακτική ύλη της τάξης και στο σχολικό εγχειρίδιο του μαθήματος επιλογής "Εφαρμογές Πληροφορικής". Σημειώνεται ότι η εργασία των μαθητών βασίστηκε στην εργασία της Α' τάξης 2014-15, η οποία δημιούργησε ειδική κατηγορία "Κεφαλονίτικο ιδίωμα" στο ελεύθερο λεξικό του Διαδικτύου "Βικιλεξικό" στην οποία καταχώρισε 50 λέξεις.  Η εφαρμογή ονομάστηκε "Νογάτε Κεφαλονίτικα;" και έχει αναρτηθεί στο blog του σχολείου. 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους, παράγοντες τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τους μαθητές της Περιφέρειας να "δοκιμάσουν" και τα δυο κουιζ και να τα συγκρίνουν. 


Ενημερώνουμε πάντες ότι η εφαρμογή "Νογάτε Κεφαλονίτικα;" δημιουργήθηκε με υλικό το οποίο διατίθεται δωρεάν και ελεύθερα στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας περιβάλλον προγραμματισμού το οποίο διατίθεται δωρεάν και ελεύθερα στο Διαδίκτυο. Επιπλέον δεν επιβάρυνε με κανέναν τρόπο τον προϋπολογισμό λειτουργίας του σχολείου: η εργασία διεκπεραιώθηκε από τους μαθητές και την εκπαιδευτικό τους στο πλαίσιο του θεσμικά κατοχυρωμένου από το Υπουργείο Παιδείας μαθήματος "Ερευνητική Εργασία (Project)" και σε συμφωνία με τις κατευθυντήριες γραμμές του Προγράμματος Σπουδών για το εν λόγω μάθημα, ενώ τονίζεται ότι εφαρμόστηκε και η επιθυμητή από το ΥΠΑΙΘ αρχή της "διαθεματικότητας" μέσω της ένταξης στο πρότζεκτ αντικειμένου του 7ου Κεφαλαίου του σχολικού βιβλίου "Εφαρμογές Πληροφορικής".


Καλώ τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τους παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας που ενέκριναν τη δημιουργία και διανομή του "GeoQuiz" στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπ/σης Ιονίων Νήσων να ενημερώσουν πάντες σχετικά με την προέλευση του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του κουιζ και το περιβάλλον προγραμματισμού στο οποίο δημιουργήθηκε. Επιπλέον, οφείλει ο εκπαιδευτικός κόσμος να ενημερωθεί για τον προϋπολογισμό του εγχειρήματος και τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω κουιζ εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η επισύναψη - και όχι απλή επίκληση - του εγκριτικού εγγράφου 124814/Δ2/04.08.2015 του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (το οποίο δεν φαίνεται να είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο) θα ήταν πολύ διαφωτιστική και ενδεχομένως να εξηγούσε όλες τις λεπτομέρειες που λείπουν για να σχηματίσει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη περί της αρτιότητας του κουιζ ως εκπαιδευτικό εγχείρημα. Ειδικότερα θα ήταν πολύ χρήσιμη η εξήγηση:

* του λόγου για τον οποίο ενώ το παιχνίδι βρίσκεται αναρτημένο δωρεάν και ελεύθερα στο Διαδίκτυο, θεώρησαν απαραίτητο οι εμπλεκόμενοι να αποστείλουν 8 DVD στο Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου και υποθέτω και στα 50 σχολεία του πίνακα αποδεκτών (σύνολο 400 DVD), επιβαρύνοντας τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του έργου.

* του λόγου  για τον οποίο ενώ το εγχείρημα έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο, το παιχνίδι έχει αναρτηθεί σε σελίδα με domain "polyptychon". Θα ήταν αναμενόμενο να φιλοξενείται σε κάποιον ιστότοπο που να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας ή στην Περιφέρεια, και όχι στον ιστότοπο της εταιρίας που προφανώς χρηματοδοτήθηκε για να το δημιουργήσει.

* της επικαλούμενης "διαδραστικότητας" ενός παιχνιδιού που εξαντλείται στην απλή συμπλήρωση τριών ερωτηματολογίων πολλαπλών επιλογών, χωρίς τη δυνατότητα π.χ. επιλογής επιπέδων ή προσαρμογής στις ιδιαίτερες ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών της κάθε τάξης στην οποία απεθύνεται, ή της αποστολής feedback κ.ο.κ.

Ο "ορθολογισμός" στην Εκπαίδευση... λεπτομέρεια της αρχικής σελίδας του παιχνιδιού. Ιδιωτική επιχείρηση χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ενός κουιζ γνώσεων, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες σχολεία υπολειτουργούν με τεράστια κενά σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό.

Με εκτίμηση,

Ασημίνα Θεοφιλάτου
Εκπαιδευτικός ΠΕ19
Αργοστόλι, Κεφαλονιά

Υ.Γ. Είμαι βέβαιη πως τόσο η Περιφέρεια όσο και το Υπουργείο Παιδείας δεν περίμεναν να ασχοληθεί κανείς με το πού είναι αναρτημένο το παιχνίδι και γιατί. Ούτε ότι θα έμπαινε κανείς να διερευνήσει τον ιστότοπο για να μάθει περισσότερα για την εταιρία. Καθ'όλα αξιόλογη και σεβαστή η παρουσία της στον χώρο της παροχής υπηρεσιών σε φορείς Πολιτισμού (για να μην παρεξηγηθούμε!). Όμως δεν είναι λίγο προκλητικό να αναλαμβάνει το σχεδιασμό εκπαιδευτικού παιχνιδιού, χωρίς τη συμμετοχή... εκπαιδευτικού; Δείτε εδώ το προφίλ της εταιρίας στο polyptychon.gr. Και μια φιλική συμβουλή προς Περιφέρεια και Υπουργείο Παιδείας: μην παίζετε με τη νοημοσύνη μας. Την επόμενη φορά που θα εγκρίνετε τέτοιο έργο φροντίστε τουλάχιστον να φιλοξενηθεί σε δικό σας ιστότοπο, στολίστε το ως είθισται με διάφορες αναλύσεις για την εκπαιδευτική του αξία... και αφήστε εμάς να σηκώνουμε μόνοι μας το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης στη Δημόσια Παιδεία.