Έφτιαξα μια λίστα με Μύθους και Αλήθειες σχετικά με τους σεισμούς και την επίδρασή τους στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά μετά τους σεισμούς της 26/1 και 3/2. Αν και υποψιάζομαι ότι παρόμοια θέματα θα ισχύουν και στα Δημοτικά, περιορίστηκα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μιας και η δουλειά μου είναι καθηγήτρια Πληροφορικής σε Γυμνάσιο και Λύκειο και μπορώ να είμαι σίγουρη μόνο για αυτά που ισχύουν στο χώρο μου. Αν υπάρχει κάποια ανακρίβεια παρακαλώ να μου την υποδείξουν οι αρμόδιοι.
"Τα σχολεία έχουν ελεγχθεί από τον Ο.Σ.Κ.".
ΑΛΗΘΕΙΑ: έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία τόσο μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό (26/1) όσο και μετά το δεύτερο (3/2).Τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου κοινοποιήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2014.
Ο δεύτερος έλεγχος ολοκληρώθηκε στις 6/2/2014 σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Δ/σης Δ/θμιας Εκπ/σης με ημ/νία 7/2/2014, όμως δεν έχουν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματά του.
"Τα σχολεία είναι ασφαλή σε κτιριακό επίπεδο".
ΑΛΗΘΕΙΑ και ΜΥΘΟΣ: είναι σαφές ότι κάποια σχολεία είναι ασφαλή πέρα από κάθε αμφιβολία: πρόκειται για εκείνα τα σχολεία που αποτελούν λυόμενες κατασκευές (ή "κοντέινερ" ή "ΠΡΟΚΑΤ") όπως το 2ο Λύκειο Αργοστολίου και το ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Για τα υπόλοιπα σχολεία δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τον χαρακτηρισμό τους μετά το δεύτερο μεγάλο σεισμό (της Δευτέρας 3/2) που σημαίνει ότι εκείνα που χαρακτηρίστηκαν "Α" ενδεχομένως να έγιναν "Β" ή τα "Β" να έγιναν "Γ". Δεν γνωρίζω το καθεστώς τους γιατί δεν βρήκα πουθενά κάποια λίστα, είτε επίσημα μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή του Δήμου Κεφαλονιάς είτε ανεπίσημα μέσω των τοπικών ΜΜΕ, και αν υπάρχει τέτοια λίστα καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι φορείς να την κοινοποιήσουν.
Εδώ όμως συμβαίνει και ένα παράδοξο: σχολείο το οποίο χαρακτηρίστηκε Β μετά τον πρώτο σεισμό, έμαθα χτες από έγκυρη προφορική πηγή ότι - αν και μεσολάβησαν δεύτερος σεισμός άνω των 6R και αμέτρητοι μετασεισμοί - είναι τώρα Α (!!!).
"Τα σχολεία είναι ασφαλή σε επίπεδο ετοιμότητας να υποδεχτούν μαθητές μετά από κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
ΜΥΘΟΣ: Το κάθε σχολείο είναι υποχρεωμένο από το νόμο να έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση σεισμού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ονομαστικά τις ομάδες δράσης, το σχέδιο διαφυγής κλπ. και είναι αναρτημένο σε εμφανές σημείο κάθε σχολικής μονάδας, ενώ πραγματοποιείται τουλάχιστον μια (1) άσκηση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πλην όμως το σχέδιο αυτό είναι προσαρμοσμένο στους χώρους και στις ανάγκες του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου εντός του οποίου λειτουργεί το εκάστοτε σχολείο. Με την ανακατανομή των μαθητών εκ νέου σε σχεδόν όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού είναι προφανές ότι τα σχέδια αυτά δεν έχουν καμία απολύτως πρακτική αξία. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά εκείνα τα σχολεία που ήταν και παραμένουν Α. Επιπλέον, δεν έχει εκδοθεί καμία απολύτως επίσημη οδηγία εκ μέρους της Διεύθυνσης Δ/μιας Εκπ/σης ή του Δήμου για την εκπόνηση τέτοιων σχεδίων στις σχολικές μονάδες "Β" στο διάστημα των τριών εβδομάδων που παραμένουν κλειστά τα σχολεία του νομού.
"Οι καθηγητές είναι εκπαιδευμένοι στη διαχείριση του πανικού των μαθητών μετά από κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
ΜΥΘΟΣ: Ουδέποτε έχουμε εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Θα περίμενε κανείς ότι μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, η πολιτεία - αποβλέποντας στην εύρυθμη επανένταξη μαθητών και καθηγητών στο σχολικό περιβάλλον - θα μεριμνούσε κατά προτεραιότητα για τη διεξαγωγή εντατικών σεμιναρίων διαχείρισης κρίσης σε όλους υποχρεωτικά τους καθηγητές πριν τούς εμπιστευτεί την ασφάλεια των μαθητών. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στην υπεύθυνη του ΟΑΣΠ στη συνάντηση εκπαιδευτικών και γονέων με τους υπεύθυνους φορείς την Τετάρτη 12/2 στο ΤΕΙ Αργοστολίου, εκείνη απάντησε ότι κάτι τέτοιο έχει δρομολογηθεί για το Μάρτιο (χωρίς να διευκρινιστεί αν πρόκειται για αρχή, μέσα ή τέλος του μήνα Μάρτη, δείτε το βίντεο στο 0:00 μέχρι 00:28).
"Οι επιστήμονες ακολουθούν ενιαία οδηγία για τον τρόπο που θα πρέπει κανείς να δράσει σε περίπτωση σεισμού".
ΜΥΘΟΣ: Την Τετάρτη 12/2 στο προεδρείο ("πάνελ") της συνάντησης βρίσκονταν ταυτόχρονα ο καθηγητής κ. Καρύδης και η υπεύθυνη του ΟΑΣΠ κα. Ιωακειμίδου. Σε ερώτηση του κοινού αν "κατά τη διάρκεια σεισμού η ενδεδειγμένη ενέργεια είναι να πέσουμε στα γόνατα και να προστατευτούμε κάτω από τραπέζι" η απάντηση του κ. Καρύδη ήταν ΟΧΙ και της κας. Ιωακειμίδου ΝΑΙ. Δυστυχώς δεν τραβούσα βίντεο εκείνη τη στιγμή αλλά μπορείτε να διαπιστώσετε την αντίρρηση του καθηγητή παρακολουθώντας το βίντεο στο 3:48, όπου το κοινό, έχοντας ακούσει προηγουμένως την άποψη του καθηγητή, ζητάει εξηγήσεις. Η κα. Ιωακειμίδου - πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου - δεν τον αφήνει να πάρει το λόγο και στη συνέχεια εξηγεί με λεπτομέρεια την επίσημη οδηγία του ΟΑΣΠ και η οποία ακολουθεί τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα. Αξίζει να την ακούσετε. Δώστε προσοχή και στο σημείο 6:00 όπου αναφέρει ότι στην αρχική σελίδα του ΟΑΣΠ υπάρχει η κατάρριψη της θεωρίας του "Τριγώνου της Ζωής" που κυκλοφόρησε ευρέως μέσω e-mail ως εναλλακτικός τρόπος προστασίας σε περίπτωση σεισμού: κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει και έχει απορριφθεί από όλους τους διεθνείς επίσημους οργανισμούς. Η σωστή τακτική είναι Drop, Cover and Hold On, δηλαδή "Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με το χέρια σας το πόδι του". Δείτε εδώ.
"Τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα 17/2/2014"
ΜΥΘΟΣ: Τη στιγμή που γράφεται η ανάρτηση αυτή δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση από αρμόδιο φορέα. Επίσημη θεωρείται μια τέτοια απόφαση όταν α) έχει εκδοθεί σχετικό επίσημο έγγραφο από τη Δ/ΝΣΗ ΔΕΥΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΚΕΦ/ΝΙΑΣ και β) έχει αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Κεφαλονιάς. Μέχρι λοιπόν να αποσταλεί στα σχολεία το επίσημο έγγραφο της Διεύθυνσης και να δημοσιευτεί η αντίστοιχη ανακοίνωση του Δήμου δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να επισημοποιεί το σενάριο αυτό: πρόκειται μόνο για φωτορεπορτάζ και κατ'ιδίαν συζητήσεις.
Αν ωστόσο αποφασίσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την Κυριακή 16/2 - μια μόλις ημέρα πριν δηλαδή, ενώ και τις δυο προηγούμενες φορές η επίσημη ανακοίνωση είχε ήδη αναρτηθεί από την Παρασκευή ή το Σάββατο - ας αναλογιστεί ο γονέας και ο εκπαιδευτικός τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι χειρίζονται το σοβαρότατο θέμα της ασφάλειας των παιδιών και ας πράξει ανάλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου