Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Global Youth Tobacco Survey, Μέρος 3: πώς οι επινοητές της "έρευνας" έμπλεξαν γνωστό επιστήμονα εν αγνοία του!

 

11/4/2020: Ενημέρωση 5 χρόνια μετά... διαπίστωσα εν μέσω της κρίσης COVID-19* ότι δεν είχα διορθώσει την ανάρτηση αυτή με την αλήθεια όσον αφορά τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα: εν αγνοία του χρησιμοποίησαν το όνομά του στην "έρευνα" GYTS!!! Δείτε το σχόλιο του ίδιου στο τέλος της ανάρτησης, και τα συμπεράσματα όλα δικά σας... από μένα ένα μεγάλο συγγνώμη στον κ. Τσιόδρα. Ήταν αδύνατο να γνώριζα την πραγματικότητα πίσω από την απάτη αυτή. Σας ευχαριστώ πολύ που βοηθήσατε να διαλευκανθεί. 
 *Ιδιαίτερα επίκαιρο το άρθρο μου στη συγκυρία αυτή, όπου οι μάχιμοι γιατροί, καθηγητές κ.ο.κ. καλούνται να βάλουν πλάτες και να στηρίξουν με φιλότιμο και αυταπάρνηση το έργο της κυβέρνησης, τη στιγμή που απάτες όπως αυτή εδώ μένουν εσαεί ατιμώρητες. Επειδή στον χώρο της εκπαίδευσης δεν ανήκω πια, εξακολουθώ όμως να συμπάσχω με τους πρώην συναδέλφους μου: όταν θα κληθούμε ΜΕΤΑ να σηκώσουμε ΕΜΕΙΣ οι πολίτες το βάρος των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, αντισταθείτε επιτέλους. Μέσω του μπλογκ αυτού έχω καταφέρει αρκετά πράγματα (δείτε συνοπτικά εδώ). Όμως είμαι ένας κούκος. ΔΕΝ θα φέρω την άνοιξη. 

18/4/2020: Δεύτερη ενημέρωση 5 χρόνια μετά! Ξανά επίκαιρη η ανάρτησή μου, μετά το voucher 600 Ευρώ και το #σκόιλ_ελικικού! Επιτέλους οι """αριστείες""" των κυβερνώντων γίνονται mainstream! Το φαινόμενο όμως ΔΕΝ είναι καινούργιο... διαβάστε την τριλογία - συνδέσμους στις άλλες δυο αναρτήσεις θα βρείτε αμέσως παρακάτω - και σκεφτείτε: αν μια εκπαιδευτικός αποδελτίωσε ΔΥΟ μόνο απάτες του Υπουργείου Παιδείας που έτυχε να πέσουν στην αντίληψή της (η άλλη εδώ), πόσες ακόμα έγιναν και πέρασαν απαρατήρητες! ΕΚΕΙ ποντάρουν, ακόμα και τώρα: στο ότι θα γελάσουμε, θα εξοργιστούμε, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε επίσημη καταγγελία από φόβο για τυχόν επιπτώσεις. Μπορείτε να σπάσετε το φόβο, και να γίνουμε πολλοί οι κούκοι; Μπας και δούμε άνοιξη;



------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Απόψε κλείνω την τριλογία Global Youth Tobacco Survey, ερευνώντας και σχολιάζοντας το "έγγραφο έγκρισης της έρευνας από πλευράς ΥΠΟΠΑΙΘ"

Πρώτα όμως, ας δοκιμάσω πάλι να δω μήπως έχει γίνει καμία βελτίωση στο ερωτηματολόγιο μετά την ανάρτηση 1 και 2 της τριλογίας... συνδέομαι και αποφασίζω να τρολάρω με διαφορετικό "προφίλ": τώρα είμαι κορίτσι μη-καπνίστρια, από το 2ο Λύκειο Κλεισμάτων:

(εδώ πέφτει γέλιο στην εκπαιδευτική κοινότητα Κεφαλονιάς: χώρια ότι η έρευνα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και εγώ έχω γράψει ότι είμαι στο Λύκειο, σιγά μην έχουν τα Κλείσματα Λύκειο, και μάλιστα 2ο!)

 Εννοείται ότι προχώρησα στην επόμενη και στη μεθεπόμενη σελίδα χωρίς πρόβλημα. Στην πρώτη ερώτηση έχω τη δυνατότητα μιας μόνο επιλογής, και απαντώ ότι δεν καπνίζω. Στη δεύτερη ερώτηση μού δίνει τη δυνατότητα να διαλέξω περισσότερες από μια επιλογές.... για να δούμε τι θα γίνει αν επιλέξω ΟΛΕΣ τις επιλογές μαζί:






Δεν μπορεί, θα βγάλει σφάλμα... η τελευταία επιλογή δεν συνδυάζεται λογικά με κάποια από τις υπόλοιπες! Για να δούμε:


Επιτέλους, σφάλμα! Αλλά ο περιορισμός είναι "έως 5 απαντήσεις". Οπότε ξε-επιλέγω το "δεν μου αρέσει", αφήνω το "καπνίζω" μαζί με όλους τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ καπνίζω και το σύστημα πλέον είναι ικανοποιημένο: με προχωράει κανονικά στην επόμενη σελίδα (Σουρρεάλ).

Προχωράω τις επόμενες σελίδες, υποβάλλω την απάντησή μου, με ευχαριστεί το σύστημα και μόλις προστέθηκε άλλη μια "τρολιά" στα επιστημονικά δεδομένα του κ. Σωτήρη Τσιόδρα και των κκ. Μαρίας Συρμοπούλου* και Αγγελικής Κρικώνη: είναι ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος και οι υπεύθυνες της έρευνας. Θα σταθώ στον κύριο Τσιόδρα... μια απλή αναζήτηση στο Google επιστρέφει 3850 αποτελέσματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι η σελίδα του στον ιστότοπο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνημμένο στη σελίδα είναι το 28σέλιδο "σύντομο" βιογραφικό του. Ο κύριος Τσιόδρας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και έχει μια πραγματικά αξιόλογη πορεία στον χώρο της Ιατρικής. Στην τελευταία σελίδα του βιογραφικού υπάρχει μαι ενδελεχέστατη ανάλυση των αναφορών (citations) που έχουν γίνει στις δημοσιεύσεις του, με χρήση στατιστικών αριθμών, δεικτών και συντελεστών.

Όμως κ. Τσιόδρα: δεχτήκατε να βαφτιστείτε "ακαδημαϊκός υπεύθυνος" της έρευνας GYTS, ενώ είμαι βέβαιη ότι ποτέ δεν ασχοληθήκατε με τη δομή του ερωτηματολογίου. Δεν ελέγξατε αν είναι ορθά δομημένο, ώστε να οδηγεί σε αξιοποιήσιμα επιστημονικά δεδομένα. Δεν ελέγξατε αν ο τρόπος που συμπληρώνεται δημιουργεί ένα αξιόπιστο δείγμα του πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται, ώστε να οδηγεί σε αξιοποιήσιμα επιστημονικά δεδομένα. Αν είχατε ασχοληθεί έστω και μια ώρα με την έρευνα αυτή, θα είχατε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα "τέρατα" που κατέγραψα στις τρεις σχετικές αναρτήσεις του blog μου. Και αναρωτιέμαι: ποιος ο ρόλος σας ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος;;;

 Προς κ. Παπαδαντωνάκη: με την ίδια σοβαρότητα θα αντιμετωπίζατε το έργο σας στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων;

Λυπάμαι που από εδώ και στο εξής η ανάρτηση αυτή θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων των ονομάτων "Σωτήρης Τσιόδρας" και "Ανδρεας Παπαδαντωνάκης" στο Google.

Προς όσους αναρωτιούνται γιατί επιμένω και ασχολούμαι με το θέμα αυτό τόσο επίμονα:


Αν δεν είχαμε ανεχτεί τόσο καιρό τη νοοτροπία "ωχ ου αδερφέ, τι ψάχνεις τώρα", ίσως παραδίδαμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας. Ίσως τα λαμόγια που σκέφτονται "ωχ ου και ποιος θα μάς πάρει χαμπάρι" να είχαν μαζευτεί. Αν ο καθένας μας, από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και πάντα ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΈΝΑ, έκανε τον κόπο να κοινοποιήσει περιστατικά όπου κάποιοι πληρώνονται για να μάς κοροϊδεύουν, ίσως κάποια στιγμή να σταματήσουν να μας περνούν για κοιμισμένους βλάκες. Ίσως και τώρα δεν είναι αργά.

*τελικά η κ. Συρμοπούλου είναι ή δεν είναι υπεύθυνη της έρευνας; Γιατί άλλα γράφει η έγκριση, άλλα η επιστολή διεξαγωγής...







1 σχόλιο:

  1. Αγαπητή κα Θεοφιλάτου.
    Πιθανώς το όνομα μου έχει χρησιμοποιηθεί στην εν λόγω μελέτη λόγω παλαιότερου ορισμού μου ως εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας / ΚΕΕΛΠΝΟ σε επιτροπή για την αντιμετώπιση του καπνίσματος - επιτροπή η οποία συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέματα επιτήρησης του καπνίσματος. Στην συγκεκριμένη επιτροπή ποτέ δεν συμμετείχα (ως αναρμόδιος επί του θέματος) αλλά ίσως συμμετείχαν κάποιοι άλλοι υπάλληλοι του Υπουργείου. Προφανώς και δεν έχω οργανώσει ή εκτελέσει την ανωτέρω έρευνα στην οποία εύστοχα και εσείς αναγνωρίζετε την παρουσία τεχνικών σφαλμάτων κατά την συμπλήρωση της φόρμας (τα οποία οφείλουν να διορθωθούν). Όσον αφορά τον ορισμό μου ως ακαδημαϊκού υπεύθυνου της μελέτης έχω ήδη απευθύνει ερώτημα στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και στην Διεύθυνση εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας για να διευκρινισθεί η κατάσταση και απεμπλακεί το όνομα μου από αυτήν την μελέτη..
    Με εκτίμηση,
    Σ Τσιόδρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή