Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Χειρουργική και επισκευή οικιακών συσκευών: Μέρος 1ο

Με επισκευή πλυντηρίου έχω ασχοληθεί ξανά (εδώ καθαρισμός αντλίας που δεν αντλεί το νερό από τον κάδο και εδώ παραγγελία και αλλαγή του μεντεσέ της πόρτας). Αυτό ήταν το πιο παλιό πλυντήριο, ένα Πίτσος πεντάκιλο με παροχή ζεστού και κρύου νερού, από το 2004. Φυσικό και επόμενο ήταν ο Μέρφι να χτυπήσει και το άλλο μου πλυντήριο - ένα Candy του 2007 εξάκιλο με βάθος 40εκ., δλδ "στενό" αλλά με πόρτα κανονικά μπροστά και όχι από πάνω. Πριν από ένα μήνα παρατήρησα ότι έκανε θόρυβο στο στύψιμο... ο θόρυβος έφυγε αλλά διαπίστωσα στη συνέχεια ότι ο κάδος "εν κενώ" με το ζόρι που γύριζε (ενώ κανονικά όταν το περιστρέψεις λίγο με το χέρι συνεχίζει ελεύθερα να γυρνάει για λίγο μέχρι να σταματήσει λόγω τριβής). Συνέχισα να το χρησιμοποιώ, για να κερδίσω χρόνο μέχρι να βρω πώς θα λύσω το πρόβλημα. Άρχισαν όμως άλλα: τα πλυμένα ρούχα μύριζαν, καθάρισα το φίλτρο (αυτό έχει φίλτρο σε αντίθεση με το άλλο που δεν έχει), συνέχισαν να μυρίζουν τα πλυμένα... Μέχρι που άρχισα να ψάχνω στο Ίντερνετ - στα αγγλικά πάντα, δυστυχώς ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί στα ελληνικά και όσοι το έκαναν ήταν συνήθως για να τραβήξουν κόσμο στο site τους και να τους κάνουν πελάτες για υπηρεσίες επισκευής.

Θα αναρωτηθεί κανείς: "μα γιατί να έχεις δυο πλυντήρια"; Όσοι γνωρίζουν τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσής μου, καταλαβαίνουν... (δείτε τις αναρτήσεις με ετικέτα "ανοξική εγκεφαλική βλάβη")

Με την τεχνική της "διαφορικής διάγνωσης" καταλήγω ότι το πρόβλημα ΜΑΛΛΟΝ έγκειται στον εγκλωβισμό κάποιου μικρού ρούχου στο κενό μεταξύ του ανοξείδωτου κάδου και του πλαστικού εξωτερικού τυμπάνου: κι όμως συμβαίνει, ειδικά όταν "παραφορτώσεις" το πλυντήριο και πιέζονται τα ρούχα προς το λάστιχο της πόρτας (ένοχη). Επίσης, το γεγονός ότι μυρίζουν τα ρούχα ΜΑΛΛΟΝ σημαίνει ότι φταίει εκείνο το εγκλωβισμένο μικρό ρούχο που μαζεύει νερό σαπουνάδα και βρώμα, και μοιράζεται αυτή την ομορφιά με την πλύση.

Φαντάζομαι ότι κάποτε οι χειρουργοί πριν ανοίξουν έναν άνθρωπο, κάπως έτσι πορευόντουσαν: παρατηρούσαν τα συμπτώματα, έκαναν κλινική εξέταση, τα συνδύαζαν και με βάση την εμπειρία τους προσπαθούσαν να εντοπίσουν πού ήταν το πρόβλημα πριν βάλουν νυστέρι. Στην εποχή μας η απεικονιστική και εργαστηριακή τεχνολογία τους έχει δώσει τη δυνατότητα να δουν και να σιγουρευτούν ότι όντως είναι έτσι πριν ανοίξουν τον άνθρωπο. Με λίγα λόγια, αν είχα τη δυνατότητα να κάνω μια αξονική ή έστω μια ακτινογραφία στο πλυντήριό μου, θα έβλεπα αν όντως υπήρχε ρούχο εγκλωβισμένο όπως υποψιάζομαι και δεν θα ρίσκαρα το χρόνο μου και τον κόπο μου για να διαπιστώσω ότι τελικά το πρόβλημα είναι άλλο (μικρό το ρίσκο, μπροστά σ'αυτό που αντιμετώπιζε ο χειρουργός του 19ου αιώνα και πίσω). Υπάρχει όμως ένα σουπερ εργαλείο που βοηθάει σ'αυτές τις περιπτώσεις: δεν το γνώριζα, το είδα σε ένα βίντεο και θα το αποκτήσω το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για ένα καλώδιο με κάμερα στην άκρη του, το οποίο το συνδέεις με τη micro usb του κινητού σου και σου δείχνει στην οθόνη τι βλέπει η κάμερα. Ρώτησα στο τοπικό κατάστημα τεχνολογίας και δεν το έχει, μού σύστησε να ψάξω στο ebay. Μια αναζήτηση στο Google βγάζει πάμπολλα αποτελέσματα σε καλές τιμές: φροντίστε όμως να λειτουργεί και με Αndroid/iOS και όχι μόνο Windows.

Η έρευνά μου έδειξε ότι ο πιο "εύκολος" τρόπος είναι να αφαιρέσω την αντίσταση: αν είμαι τυχερή, το ξένο αντικείμενο θα βρίσκεται εκεί στην υποδοχή, ή γυρνώντας τον κάδο θα πέσει εκεί οπότε μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί.

Πάμε να δούμε πώς γίνεται:

Πρώτα φυσικά πρέπει να εντοπίσεις πού είναι η αντίσταση. Αυτό διαφέρει από μάρκα σε μάρκα οπότε καλό είναι να κάνετε μια αναζήτηση στο YouTube για να βρείτε το βίντεο που θα σας καθοδηγήσει (κατά 99% θα υπάρχει). Στο δικό μου ήταν στην πίσω πλευρά, και αφαιρώντας έξι βίδες με καστάνια έβγαλα το πίσω κάλυμμα:


Να και η αντίσταση, με τους τρεις ακροδέκτες (φάση, γείωση, ουδέτερος)


Αφαιρούμε προσεκτικά τουε ακροδέκτες με ένα κατσαβιδάκι (επίπεδο, όχι σταυρός). Καλό είναι να βγάλουμε μια φωτογραφία πρώτα για να μη μπερδευτούμε με τα καλώδια. Εδώ είναι αρκετά εύκολη περίπτωση, αφού το μήκος "μαρτυρεί" τη θέση. Εννοείται πως η γείωση είναι πάντα κίτρινο-πράσινο καλώδιο.


Ξεβιδώνουμε με καστάνια το παξιμάδι της βίδας που συγκρατεί την αντίσταση στη θέση της, και χωρίς να το ξεβιδώσουμε τελείως - λίγο πριν "φύγει" από το σπείρωμα δλδ - σπρώχνουμε τη βίδα προς τα μέσα για να ελευθερώσει την ασφάλεια της εσωτερικής μεταλλικής πλάκας. Μεταξύ των δυο πλακών παρεμβάλλεται ένα χοντρό λάστιχο που λειτουργεί ως φλάντζα για να στεγανοποιεί την αντίσταση. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι περιπέτειες: το λάστιχο με τα χρόνια και τα άλατα έχει διασταλλεί και δεν κουνιέται ρούπι η αντίσταση.

Εδώ κατά λάθος έβγαλα το παξιμάδι, με αποτέλεσμα να βγει πιο έξω η αντίσταση αλλά και πάλι σφηνώνει στο λάστιχο και κινδυνεύει με σίγουρη καταστροφή αν επιμείνουμε.
Πάλεψα πάνω από μια ώρα προσπαθώντας με δυο κατσαβίδια γύρω-γύρω να χαλαρώσω το λάστιχο και να τραβήξω προς τα έξω την αντίσταση... μάταια. Οπότε αύριο το πρωί πάω να αγοράσω πένσα με μύτη και κατσαβίδι με άγκιστρο (το δεύτερο δεν είναι σίγουρο ότι θα το βρω εδώ), όπως έχει ο γνωστός καλός κυριούλης.
 
Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση: βλέπω να μη βγαίνει με τίποτα η αντίσταση και να αναγκάζομαι να κάνω βίδες το πλυντήριο όπως εδώ. 

Αν ήξερα τουλάχιστον ότι όντως αυτό ήταν το πρόβλημα, θα είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι κάνω το σωστό, γιατί τώρα με educated guess πορεύομαι. Περίπου όπως ο χειρουργός της προ-απεικονιστικής εποχής.
Respect στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία...

Υ.Γ. Σε κάθε σπίτι το δίχως άλλο θα υπάρχει και ο "φωτεινός παντογνώστης": είναι εκείνοι οι τύποι που δεν χρειάζονται ούτε γνώσεις, ούτε διάβασμα, ούτε προετοιμασία για μια εργασία... έχουν άποψη επί παντός επιστητού και αν τυχόν και αμφισβητήσεις την αυθεντία τους ("κι εσύ πότε ασχολήθηκες και ξέρεις το πρόβλημα και τη λύση;" "έτσι, ξέρω!") κινδυνεύεις να βρεθείς και χρεωμένος... Ο δικός μας φωτεινός θεώρησε ότι πρόσβαση θα είχα από το λάστιχο της πόρτας... οπότε το πείραξε, διαπίστωσε το λάθος του και φυσικά τα άκουσε επειδή δεν έφτανε το πρόβλημα που είχα... τώρα επιπλέον έχω να βγάλω το καπάκι του πλυντηρίου ώστε να έχω πρόσβαση για να μοντάρω ξανά το λάστιχο στη θέση του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου