Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Πώς να επισκευάσετε το παλιό πλυντήριο που δεν αντλεί νερά από τον κάδο

Η ανάρτηση αυτή είναι αφιερωμένη "με αγάπη" στη νεόφερτη Μάυρη Παρασκευή του κανιβαλισμού στην κατανάλωση :)

Το πρόβλημα: πλυντήριο PITSOS VARIO 711 με παροχή κρύου και ζεστού νερού, μοντέλο του 2004, αρνείται να αντλήσει τα νερά από τον κάδο (βασικά μ***κία έκανα: έχω δεύτερο πλυντήριο και το Πίτσος το χρησιμοποιώ για "πρόχειρο", πέταξα λοιπόν μέσα ένα χαλάκι και διαλύθηκε η από κάτω αντιολισθητική πλευρά. Μικρό το κακό για το χαλί, μεγάλο για το πλυντήριο. Ποτέ ξανά τέτοιο λάθος!)
Η λύση: Δύσκολη. Το φυλλάδιο δεν έχω ιδέα που βρίσκεται. Ούτε στο Ίντερνετ υπάρχει (σιγά μην ανέβαζαν πριν 12 χρόνια οι εταιρίες τα φυλλάδιά τους... και αν τα ανέβαζαν τώρα για τους ιδιοκτήτες παλιών πλυντηρίων θα το έκλειναν το μαγαζί).
Πρέπει να καθαρίσω το φίλτρο... βγάζοντας όμως την τάπα βλέπω ότι δεν υπάρχει καν φίλτρο.

 Πάμε στο YouTube για ιδέες: ευτυχώς υπάρχουν ένα σωρό καλοί άνθρωποι με χρόνο και όρεξη και που ανεβάζουν διάφορα DIY βίντεο (συνήθως στα αγγλικά). Το πιο χρήσιμο ήταν αυτό (νάναι καλά ο κυριούλης που το ανέβασε :) )

Υπάρχουν δυο τύποι αντλιών: με και χωρίς φίλτρο. Προφανώς είμαι στην κατηγορία "χωρίς". Που σημαίνει ότι πρέπει να ξεμοντάρω την αντλία (αλλά και φίλτρο να υπάρχει, μερικές φορές "φρακάρει" από κέρμα, σύρμα κ.ο.κ. οπότε ούτως ή άλλως πρέπει να ξεμοντάρεις).

Πρώτη κίνηση να ξαπλώσουμε το πλυντήριο (εγώ το ακούμπησα στην πίσω πλευρά πάνω σε ένα χαμηλό πλαστικό σκαμπό)
Πρώτο εμπόδιο η βίδα: ούτε σταυρός, ούτε άλλεν...

Θυμάμαι ότι κάπου έχω ένα σετ με κατσαβίδι που περιλαμβάνει και την περίεργη μύτη σε σχήμα αστερίσκου (Torx λέγεται). Εννοείται πως δυο μήνες παντού μπροστά μου το έβλεπα, τώρα που το χρειάζομαι δεν το βρίσκω.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Στην αναζήτηση διαπιστώνω ότι η ντουλάπα στο μπαλκόνι έχει γεμίσει στον πάτο νερά από τη βροχή. Επιτόπου έκανα μια τρύπα με το τρυπάνι στο κέντρο του πάτου για να αποχετεύονται τα νερά
Ευτυχώς θυμήθηκα πού ήταν το κατσαβίδι. Ξεκινάμε:
 
1) Αφαιρούμε τη βίδα και στρίβουμε το μαύρο περίβλημα λίγο δεξιά για να ελευθερωθεί από τη λαμαρίνα.

2) Αποσυνδέουμε προσεκτικά τους δυο ακροδέκτες (ένας με κόκκινο + μαύρο καλώδιο, ένας με πράσινο) από την αντλία


Βλέπουμε ότι το περίβλημα είναι συνδεδεμένο με δυο σωλήνες: δεξιά ο γνωστός γκρί σωλήνας της αποχέτευσης και αριστερά έυκαμπτος μαύρος σωλήνας "ακορντεόν" που ξεκινάει από τον κάδο.

Αριστερά ο σωλήνας από τον κάδο, δεξιά ο σωλήνας της αποχέτευσης


2) Με πένσα (κατά προτίμηση με μακρύ ρύγχος) ανοίγουμε το σφιγκτήρα που συγκρατεί το άκρο του σωλήνα αποχέτευσης και τον αποσυνδέουμε. Με τον ίδιο τρόπο αφαιρούμε και το σωλήνα του κάδου.

3) Στη  συνέχεια αποσυνδέουμε την αντλία από το μαύρο περίβλημα. Αυτό γίνεται στρίβοντας προσεκτικά μέχρι να ξεκουμπώσει.

4) Βάζετε σε μια στεγνή μεριά την αντλία. Και τώρα αρχίζει να πέφτει όλη η γλίτσα μέσα από το μαύρο περίβλημα: σκουπίδια, κλωστές, σιδερικά...
5) Παίρνουμε το μαύρο περίβλημα και το βάζουμε κάτω από τη βρύση να καθαρίσει καλά.6) Αν σταματήσουμε εδώ θα έχουμε κάνει μισή δουλειά: μιας και φτάσαμε ως εδώ θα καθαρίσουμε και το σωλήνα του κάδου. Ανοίγουμε δεξιά το σφιγκτήρα με την πένσα, μετά χαλαρώνουμε τη βίδα στο δαχτυλίδι που συγκρατεί το σωλήνα στον κάδο (αυτή η βίδα θέλει απλό σταυροκατσάβιδο). Πλένουμε το σωλήνα κάτω από τη βρύση. Φροντίζουμε να καθαρίσει καλά και κάτω από τη προστατευτική σφαίρα (εγώ έχωσα το χέρι μου και μέσα στον κάδο να μαζέψω και τα σκουπίδια που είχαν εγκλωβιστεί εκεί)7) Τώρα που όλα είναι καθαρά, συναρμολογούμε πάλι το σύστημα: πρώτα τοποθετούμε το σωλήνα του κάδου στη θέση του και σφίγγουμε τη βίδα. Κουμπώνουμε την αντλία στο περίβλημα, συνδέουμε τους ακροδέκτες, συνδέουμε το μαύρο και το γκρι σωλήνα, τοποθετούμε στη θέση τους τους σφιγκτήρες. Κουμπώνουμε το περίβλημα στη λαμαρίνα και την τοποθετούμε στη θέση της. Σταυρώνουμε 3 φορές (όπως τα τοστάκια Ήπειρος) και σηκώνουμε όρθιο το πλυντήριο. Βάζουμε το γκρι σωλήνα στην αποχέτευση και συνδέουμε το πλυντήριο στην πρίζα. Αν όλα έχουν πάει καλά είμαστε έτοιμοι να δούμε τι καταφέραμε. Πάντως το δικό μου έπλυνε μια χαρά:-)
Προσοχή να είναι σφιχτές όλες οι συνδέσεις στο μοντάρισμα μετά

Και κάπως έτσι γλίτωσα 300 Ευρώ για καινούργιο, ή "όσα του λείπουν από το ταμείο" + ύφος απαξίωσης από τον τεχνικό. Επιπλέον γνώρισα την ανατομία του πλυντηρίου ρούχων. Μένει να παραγγείλω ανταλλακτικό μεντεσέ για την πόρτα: έχει σπάσει το ένα άκρο εδώ και ένα μήνα. Βρήκα συμβατό σε πολύ καλή τιμή και μένει μόνο να το παραγγείλω.

Αν ήμουν στη Σουηδία θα με επιβράβευε το κράτος για την επιμονή μου να επισκευάσω το πλυντήριο... εδώ το δίλημμα είναι: "ξενυχτάω έξω από το ...... (Κωτσόβολο, Media Mrkt κ.ο.κ.) και μόλις ανοίξουν οι πόρτες γίνομαι ο Κόναν ο Βάρβαρος γιατί είναι τρέντυ το Μπλακ Φράιντεϊ" ή εξασκώ το μυαλό και τα χέρια μου, προστατεύω το περιβάλλον και αν θέλω σώνει και καλά να πετάξω μερικά Ευρώ ας πάνε τουλάχιστον σε ταξίδι ή σε κάτι ωφέλιμο και ευχάριστο τέλος πάντων.

Έκατσα και τα έγραψα όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει καμμία απολύτως οδηγία στα ελληνικά για το πώς γίνεται μια τέτοια επισκευή: πιστεύω πως παρόμοια θα είναι η διαδικασία και για άλλα μοντέλα/μάρκες. Ελπίζω να χρησιμεύσει... και μη διστάσετε να αφήσετε σχόλιο: αν μπορώ, με χαρά θα βοηθήσω! Καλό ΠΣΚ, και μαύρη να είναι μόνο η νύχτα στα βουνά :-)


10 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ! (Καθήκον μου να γράψω: όπως βοηθήθηκα από το αγγλικό βίντεο, έτσι οφείλω να βοηθήσω με οδηγίες σε ελληνικό μοντέλο. Ελπίζω να φανούν χρήσιμες :) )

   Διαγραφή
 2. Συγχαρητήρια για το οτι ασχολήθηκες και το κατάφερες και ευχαριστούμε που έκανες τον κόπο να το μοιραστείς προς βοήθεια άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με ρουχα αφηνει νερα απο κατω. Χωρις ρουχα τιποτε. Λες να φταιει κατι παρομοιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αν και έχουν περάσει 3 χρόνια (άλλαξε κάτι στο blogger σε σχέση με το που βλέπουμε τα σχόλια και τώρα τα είδα!) θα σου έλεγα να ελέγξεις μήπως θέλει αλλαγή η αντλία

   Διαγραφή
 4. Αγαπητέ φίλε
  Σε ευχαριστώ πολύ για τον βοήθειά σου.
  Συμφωνώ με τα σχόλιά σου,όσον αφορά το τι σημαίνει ουσιατική οικολογία αλλά και η γνώση και η ευχαρίστηση που αποκομίζουμε γνωρίζοντας ότι τα καταφέραμε μόνοι μας ή τουλάχιστον ότι προσπαθήσαμε να το σώσουμε πριν απλά να το πετάξουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σχεδόν 2 χρόνια μετά, ζητώ συγγνώμη τώρα είδα το σχόλιο... ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! και ναι,. η ευχαρίστηση είναι μεγάλη: και προσωπική ικανοποίηση, και όφελος για το περιβάλλον :) (και είμαι "φίλη", όχι φίλος ;)

   Διαγραφή
 5. Πολλά μπράβο για το εγχείρημα και τον κόπο σου. Κάποια στιγμή είχα και εγώ ένα παρόμοιο πρόβλημα με το πλυντήριο Πίτσος , μίλησα με τους ανθρώπους εκεί και με βοήθησαν να λύσω το πρόβλημα που είχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :) Χαίρομαι που βοηθάνε στην Πίτσος!

   Διαγραφή