Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Κακοήθειες; (απάντηση στον εκπρόσωπο του Δήμου Κεφαλονιάς)

Με χαρά διαπίστωσα πριν λίγες μέρες ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς αποφάσισε να αφήσει στην άκρη την τακτική απαξίωσης προς τους δημότες του και ασχολήθηκε επιτέλους με την αναφορά που έχω θέσει υπόψη των αρμοδίων επισήμως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Η απάντηση ήρθε μέσω του portal "Κεφαλονίτικα Νέα" και εκ μέρους του Δήμου μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ε. Κεκάτος. Και ως είθισται στις απαντήσεις αρμοδίων, η δήλωσή του βρίθει από χαρακτηρισμούς και ανακρίβειες που δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστες. Στη συνέχεια θα παραθέσω αποσπάσματα των λεγομένων του όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν στο ρεπορτάζ της 23/11/2015 και τη δική μου απάντηση σε αυτά:

"Μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ε. Κεκάτο και ζητήσαμε την δική του άποψη για τις καταγγελίες. Ο κ. Κεκάτος απάντησε ότι πρόκειται για κακοήθειες και ότι ο Δήμος έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία γι' αυτό το θέμα. Γι' αυτό, όχι μόνο δεν απολογείται για τις υποδομές των ΑμεΑ, αλλά είναι περήφανος γι' αυτές. Ανέφερε ως παράδειγμα ράμπες ΑμεΑ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης..."

 Προφανώς ο κ. Κεκάτος έχει την εντύπωση ότι εγώ δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω με το χρόνο μου παρά να γράφω κακοήθειες. Ωστόσο, να δεχτώ ότι εγώ μπορεί να διακατέχομαι από κακία και έλλειψη ήθους και ως άνθρωπος τέτοιου χαρακτήρα κατέληξα να υποβάλω αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διαφορά όμως είναι ότι μιλώ πάντα τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα. Στην αναφορά μου παρέθεσα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ένας κινητικά ανάπηρος δεν μπορεί να διασχίσει με ασφάλεια τη διαδρομή που ακολουθούν εκατοντάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι για να φτάσουν από το σταθμό ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων ("μπαστούνι") στην κεντρική πλατεία, διασχίζοντας το στολίδι της πόλης μας: τη Λεωφόρο Ριζοσπαστών. Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη για λίγο τους δημότες, ας μου πουν οι αρμόδιοι του Δήμου για ποια ευαισθησία και ποια περηφάνεια ομιλούν όταν δεν σέβονται τους τουρίστες - για τους οποίους κατά τα άλλα "σκίζονται" οι αντιδήμαρχοι με ταξίδια στα πέρατα του κόσμου για την προώθηση της Κεφαλονιάς ως τουριστικό προϊόν - που είναι κινητικά ανάπηροι. Μου έχει τύχει να παρακολουθώ τουρίστα σε αναπηρικό αμαξίδιο καθώς περνούσε "ζιγκ-ζαγκ" από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη στην προσπάθειά του να εντοπίσει ράμπα για να φτάσει στην πλατεία. Όσο για τις ράμπες ΑμΕΑ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, περιμένω να δω φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι οι διαδρομές που ακολουθούν οι κινητικά ανάπηροι συνδημότες μου μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια σε κατάλληλα διαμορφωμένα πεζοδρόμια, χωρίς να αναγκάζονται να κινούνται για μεγάλα διαστήματα στο ίδιο το οδόστρωμα. Με χαρά να ανακαλέσω τις καταγγελίες μου αν μου έχει διαφύγει κάτι τέτοιο. 

Αλλά επειδή "μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις," ακολουθούν φωτογραφικά ντοκουμέντα που μάλλον το αντίθετο πιστοποιούν... θα υπέθετε λοιπόν κανείς ότι η "ευαισθησία" του Δήμου για τα ΑμΕΑ θα φαινόταν με την πρώτη ματιά κοιτώντας απλά το Δημαρχιακό Μέγαρο! Εδώ λοιπόν μια γενική άποψη του Δημαρχείου (με ανορθόγραφη την πινακίδα, αλλά αυτό ας το αφήσουμε):
 
Όντως στην αριστερή πλευρά της κεντρικής εισόδου υπάρχει μια ράμπα... όμως από κει και πέρα τι γίνεται;


Σκαλιά στην κεντρική είσοδο... για να δούμε όμως, μήπως έχει γίνει πρόβλεψη σε κάποια από τις δυο πλαϊνές εισόδους ;
 Αριστερά της κεντρικής εισόδου,
σκαλί μπροστά και στο βάθος σκαλιά.Δεξιά της κεντρικής εισόδου το ίδιο. Μη-προσβάσιμο το κτίριο του Δήμου Κεφαλ(λ)ονιάς για τους κινητικά ανάπηρους. 


"...ενώ για το Καφενείο της Καμπάνας είπε ότι η προηγούμενη διαχείριση είχε φορτώσει το Καφενείο με απίστευτα χρέη, ότι κόντεψε να χάσει το σπίτι του ένα ΑμεΑ που έγινε πρόεδρος του συνεταιρισμού (αναφέρεται στον κ. Καρλή)..."

 Δεν θα μπω στη διαδικασία να εξετάσω τα σφάλματα και τις παραλείψεις της προηγούμενης διαχείρισης: πολλά έχουν ακουστεί και αν κάποιος είναι αρμόδιος να αποφανθεί επισήμως, τεκμηριωμένα και με διαφάνεια για το ζήτημα αυτό ας το κάνει, είμαι βέβαιη πως πολλοί συνδημότες μου θα χαρούν να μάθουν επιτέλους όλη την αλήθεια. Αξίζει όμως να σταθώ σε ένα πράγμα: εσάς κ. Κεκάτε, ως αντιδήμαρχος του Δήμου Κεφαλονιάς με καθ'υλην αρμοδιότητες "Τουριστικός προγραμματισμός & προβολή (αυτοτελές Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης), Πρόνοια, Κοινωνική Προστασία  Δημόσια Υγεία & Ισότητα των φύλων" σας τιμά να επικαλείστε τα λάθη άλλων ως δικαιολογία για το κλείσιμο ενός καφενείου που είχε κοινωνική αποστολή και που είχε γίνει γνωστό ως αξιοθέατο και στο διεθνή τύπο; ΠΟΥ η "Κοινωνική Προστασία" και ΠΟΥ η "τουριστική προβολή"; Μα, ακόμα και για λόγους διαφοροποίησής σας από τα σφάλματα της προηγούμενης διαχείρισης θα ήταν πιο ωφέλιμο για εσάς - και φυσικά για τους πρώην εργαζόμενους της Καμπάνας και την εικόνα της Κεφαλονιάς προς τα έξω - να προχωρούσατε με θάρρος στην εξυγίανση της επιχείρησης!

Θα αναρωτηθεί κανείς εδώ "μα πού θα βρουν οι άνθρωποι τα κονδύλια για να εξυγιάνουν μια υπερχρεωμένη δημοτική επιχείρηση;" Παραθέτω λοιπόν το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης του κ. Κεκάτου:

 "Τέλος για το θέμα του Χριστουγεννιάτικου Χωριού απάντησε ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την υπόθεση, και ότι δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες βιώνουν και αυτές την οικονομική κρίση".

Για να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση κ. Κεκάτε θα πρέπει να αποδείξετε ότι δεν στοίχισε ούτε ένα Ευρώ στα ταμεία του Δήμου Κεφαλονιάς. Επειδή έχουν ακουστεί διάφορα για το κόστος κατασκευής των οικίσκων και άλλα παρεμφερή έξοδα, θα παρακαλούσα να κοινοποιήσει ο Δήμος επίσημα στοιχεία σχετικά με το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού. Άλλωστε πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και τα επιτελεία του Δήμου έχουν ήδη προχωρήσει στο στήσιμο του χωριού στην κεντρική πλατεία για δεύτερη χρονιά... είναι η ιδανική χρονική στιγμή για να ενημερώσετε το κοινό και να "βουλώσετε το στόμα" σε εκείνους που αδίκως σας κατηγορούν. Όσο για τη βοήθεια που προσφέρει στις τοπικές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση, εξηγήστε μας τι φταίνε οι επιχειρήσεις που ΔΕΝ έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ενοίκιο του οικίσκου για το διάστημα των γιορτών, ούτε να απασχολούν προσωπικό και στο "χωριό", και στο κατάστημά τους. Τη στιγμή μάλιστα που η κεντρική αγορά βρίσκεται μόλις 150 μέτρα από την πλατεία. Εξηγήστε μας επίσης με ποια λογική κλείνετε για έναν ολόκληρο μήνα το μοναδικό ελεύθερο χώρο που υπάρχει στο κέντρο για περίπατο και παιχνίδι: μια περιήγηση στις αντίστοιχες ανά τον κόσμο Χριστουγεννιάτικες αγορές θα σας πείσει ότι το "Χριστουγεννιάτικο Χωριό" του Αργοστολίου αποτελεί παγκόσμια [αρνητική] πρωτοτυπία.

Αν λοιπόν όλα τα παραπάνω είναι "περήφανο δείγμα ευαισθησίας" του Δήμου Κεφαλονιάς απέναντι στα ΑμΕΑ, τότε ναι, είμαι κακοήθης. Ωστόσο, εγώ μπορεί να είμαι μια απλή μεμονωμένη περίπτωση που πήρε το θάρρος να εκφράσει τη γνώμη της. Ας μιλήσουν και άλλοι δημότες, ας πιστοποιήσουν οι τοπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ ότι λειτουργείτε υποδειγματικά στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και εγώ θα σωπάσω. 

"και ότι είναι έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση οποιασδήποτε επιτροπής."

Χαίρομαι που είστε έτοιμοι. Μόνο που θα σας συμβούλευα να μην χαρακτηρίσετε ως "κακοήθειες" τα ίδια ακριβώς ερωτήματα όταν θα σας τα θέσει η επιτροπή της Ε.Ε. Αυτοί δεν "ξεπετιούνται" έτσι εύκολα, θα αναγκαστείτε να δώσετε τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη απάντηση... για την οποία θα ενημερωθώ, μέσω... Βρυξελλών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου