Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Είπα πως δεν θα ασχοληθώ ξανά με τα "κοινά" της Κεφαλονιάς. Ας ασχοληθώ τώρα με τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!


Χωρίς πολλά πολλά, γιατί όπως έχω ξαναπεί η επιστημονική, τεκμηριωμένη γραφή δεν είναι κατανοητή στο Δήμο Κεφαλονιάς:

Τέλειωσε η φάση κατασκευής του πεζόδρομου "Ριζοσπαστών από πλατεία Βαλλιάνου μέχρι Μομφεράτου". Από τύχη και μόνο γλιτώσαμε ως κοινωνία από σοβαρό ατύχημα με τις παγίδες και παρανομίες του έργου. Και περάσαμε στη φάση λειτουργίας.

Στη Ριζοσπαστών λειτουργούν καταστήματα εστίασης. Τα καταστήματα εστίασης έχουν σκουπίδια. ΠΟΛΛΑ.

Με κάγκελα παντού και κυκλοφοριακό σχέδιο ανύπαρκτο, οι καταστηματάρχες τοποθετούν τα σκουπίδια τους όπου ΕΚΕΙΝΟΙ κρίνουν ότι δεν ενοχλούν*... έγινα λοιπόν για μια ακόμη φορά γραφική** στήνοντας καραούλι 2:30 το πρωί για να ανακαλύψω από πού έρχονται τα σκουπίδια. Την πρώτη φορά έκανα παρατήρηση από το μπαλκόνι: συζήτησα με τους εργαζόμενους του καταστήματος και μου είπαν να απευθυνθώ στον ιδιοκτήτη. Τη δεύτερη φορά αυτό ακριβώς έκανα: ο καταστηματάρχης μου είπε πως έχει κάνει επανειλημμένως έκκληση στο Δήμο για τοποθέτηση κάδου, και με παρότρυνε να το ζητήσω κι εγώ. Αφού του εξήγησα τα αυτονόητα για μια πολιτισμένη κοινωνία όπου οι πολίτες σέβονται πρώτα τον εαυτό τους και κατόπιν τους συμπολίτες τους, δλδ ότι μέχρι να τοποθετηθεί ο κάδος χρησιμοποιούμε τους υφιστάμενους και σε καμμία περίπτωση δεν πετάμε χύμα σακούλες μπροστά σε σπίτια και εκκλησίες, ξεκινάω νέο διάλογο με το Δήμο Κεφαλονιάς.

Αγαπητέ Δήμο Κεφαλονιάς: δείτε τις εικόνες που ακολουθούν, Κυριακή ξημερώματα, δίπλα στο "στολίδι" σας. Και μη σκεφτείτε τον κάτοικο της περιοχής! Αδιαφορήστε για το γεγονός ότι πληρώνει φόρους και δημοτικά τέλη για να απολαμβάνει τα απολύτως στοιχειώδη σε μια Ευρωπαϊκή πόλη, τουτέστιν καθαριότητα, αισθητική, υγιεινή και πολιτισμό. Σκεφτείτε τον τουρίστα που θα βγαίνει από τα μπαράκια και τα εστιατόρια και θα βλέπει εργαζόμενους των μαγαζιών να σχηματίζουν βουνά από χαρτοκιβώτια και σακούλες σκουπιδιών, και αναλογιστείτε τι εντυπώσεις θα μεταφέρει στους συμπατριώτες του. 

Αυτή ήταν η εικόνα μπροστά στην εκκλησία του Αρχάγγελου από περίπου 01:00 το πρωί μέχρι να περάσει το απορριμματοφόρο εδώ και μέρες... ο δε ιδιοκτήτης του σπιτιού ακριβώς δίπλα στο σωρό μένει στην Αθήνα: φαντάζομαι πόσο θα ενθουσιαστεί με την "έκπληξη" αυτή μόλις φτάσει στο νησί για τις διακοπές του!

Υπάρχει αυτοκίνητο σταθμευμένο από τη δεξιά πλευρά του πεζόδρομου; Κανένα πρόβλημα! Τα σκουπίδια πάνε αριστερά!
Αυτή είναι η εικόνα του πεζόδρομου αυτή τη στιγμή, Κυριακή 16/6 04:00 το πρωί. Μήπως κατάλαβε το μαγαζί ότι είχα δίκιο, και φρόντισαν να πάνε τα σκουπίδια στον πλησιέστερο κάδο; Όχι βέβαια! Κατέβηκα εγώ στο δρόμο για άλλη μια φορά να κάνω την τρελή!Για να μη γκρινιάζω άφησαν τις σακούλες κάτω από ΑΛΛΟ σπίτι, του οποίοιυ ο ιδιοκτήτης προφανώς ή λείπει, ή αντιμετωπίζει τα σκουπίδια στο κατώφλι του ως εικαστική παρέμβαση και δεν βλέπει λόγο να διαμαρτυρηθεί. Στις δε δικαιολογίες του αφεντικού "είναι 500 μέτρα μακριά οι κάδοι", "είναι εξουθενωμένοι από τη δουλειά οι εργαζόμενοί μου, δεν μπορούν να μεταφέρουν τέτοια ώρα τα σκουπίδια στους κάδους", η απάντησή μου ήταν να αρπάξω μια σακούλα και να την πάω ΕΓΩ στον κάδο, μαζί με τρεις εργαζόμενους που φιλοτιμήθηκαν και κατάλαβαν το σωστό ποιο είναι. Στη συνέχεια τους υπέδειξα ότι ΔΕΝ πετάμε χαρτοκιβώτια γεμάτα με κοπανιστό αέρα στον κάδο ως έχουν: πιάνουν πολύτιμο χώρο και γεμίζουν οι κάδοι με αποτέλεσμα να μένουν απ'έξω σκουπίδια που απειλούν τη δημόσια υγεία, ειδικά το καλοκαίρι. Παίρνουμε το χαρτοκιβώτιο, το πατάμε και το πετάμε διπλωμένο στον κάδο. Πέντε δευτερόλεπτα καθυστέρηση για σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολίτη (και πιθανώς πελάτη) πιστεύω ότι θα δικαιολογήσει ο εργοδότης τους. Φωτογραφία τραβηγμένη με ζουμ από το μπαλκόνι μου, εξ ου και δεν φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για 5-6 τεράστιες μαύρες σακούλες σκουπιδιών έξω από δημοφιλές μπαρ στη Ριζοσπαστών. 


Φροντίστε ΑΜΕΣΑ για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων από τα καταστήματα πέριξ της πρώην Λεωφόρου/νυν πεζόδρομου Ριζοσπαστών. Τοποθετήστε ΑΜΕΣΑ κάδους τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και καλάθια απορριμμάτων για τους πεζούς!  Επειδή είμαι βέβαιη πως σας ενδιαφέρει - αν μη τι άλλο - η εικόνα του Δήμου Κεφαλονιάς στην Ευρώπη, θα σπεύσετε να δώσετε λύση***. 


Μ. Θεοφιλάτου
Ηλ/γος Μηχ/κός & Τ.Υ. ΠΣΠΠ
Αργοστόλι


*έφεραν ως δικαιολογία ότι πάντα έτσι γινόταν στη Ριζοσπαστών. Το ότι ανέχτηκαν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής για χρόνια τα βρωμοσκουπίδια των μαγαζιών μπροστά στα σπίτια τους - έστω και για λίγες ώρες μέχρι να περάσουν τα απορριμματοφόρα στην (πρώην) Λεωφόρο Ριζοσπαστών - δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση στα μαγαζιά αυτά ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό και αποδεκτό. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

**όπως έχω ξαναπεί: το να με λένε άνθρωποι χωρίς ίχνος σεβασμού σε στοιχειώδη ιδανικά όπως νομιμότητα, καθαριότητα, ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη κ.ο.κ. ΓΡΑΦΙΚΗ, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι προσβολή. Είναι ΤΙΤΛΟΣ ΤΙΜΗΣ. 

***Αν δεν φροντίσετε ΑΜΕΣΑ να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, η επόμενη ανάρτησή μου θα είναι στα αγγλικά και θα κοινοποιηθεί στους κατάλληλους ιστότοπους εντός και εκτός Κεφαλονιάς.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου