Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Αγαπητό κατάστημα που τοποθέτησες μη-ορθολογική βάση για ποδήλατα και "δεν τρέχει τίποτα"...


Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την προηγούμενη ανάρτησή μου σχετικά με οδηγό που πάρκαρε παράνομα σε διάβαση ΑμΕΑ και προκάλεσε περιττή ταλαιπωρία σε συνάνθρωπό του, που συνέβη νέο περιστατικό περιττής ταλαιπωρίας, από απερίσκεπτη ενέργεια καταστήματος αυτή τη φορά. Το άτομο που αυτή τη στιγμή ταλαιπωρείται με μώλωπες και πόνους σε τρία σημεία του σώματός του είναι η θεία μου, ηλικίας 82 ετών.

Το συμβάν
Το σουπερμάρκετ My market στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς αποφάσισε να εξυπηρετήσει τους ποδηλάτες πελάτες του, εγκαθιστώντας στο χώρο πάρκινγκ έξω από το κατάστημα μια βάση για ποδήλατα. Κανείς δεν αμφισβητεί πως ήταν μια πολύ καλή σκέψη! Όμως από τη σκέψη στην πράξη χρειάζεται μελέτη, πρόβλεψη και επιτήρηση... και εξηγώ αμέσως τι εννοώ:

Ο χώρος όπου εγκαταστάθηκε η βάση χρησιμοποιείται από τους πελάτες για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Συγκεκριμένα, τα αυτοκίνητα παρκάρουν καθ'όλο το μήκος της πρόσοψης και κάθετα σε αυτήν, με διαγράμμιση που οριοθετεί τις θέσεις στάθμευσης. Όταν λοιπόν στη μέση των θέσεων για αυτοκίνητα παρεμβάλλεται μια βάση ποδηλάτων, θεωρείται αυτονόητο ότι οι υπεύθυνοι του καταστήματος θα έχουν κάνει πρόβλεψη ώστε να καταργηθεί η προϋπάρχουσα θέση για ένα αυτοκίνητο προκειμένου να εξυπηρετηθούν πέντε ποδήλατα. Αυτό θα ήταν το αναμενόμενο και λογικό για μια σωστά μελετημένη παρέμβαση. Όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Σαφώς και όχι, αφού καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει για την τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας και/ή φυσικού εμποδίου ώστε να αντιληφθούν οι οδηγοί ότι απαγορεύεται να σταθμεύουν έμπροσθεν της βάσης. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μονίμως να υπάρχει αυτοκίνητο παρκαρισμένο εκεί, δημιουργώντας διπλό πρόβλημα: αφενός αχρηστεύεται η βάση, αφού δεν μπορεί βέβαια να προσεγγίσει ποδηλάτης ώστε να αφήσει εκεί το ποδήλατό του, αφετέρου ο διάδρομος που απομένει μεταξύ της ράμπας εξόδου από το κατάστημα και των σταθμευμένων αυτοκινήτων - ο οποίος χρησιμοποιείται από τους οδηγούς προκειμένου να περάσουν με τα ψώνια τους στο αυτοκίνητό τους - στο σημείο αυτό είναι τόσο στενός, που εγκυμονεί κίνδυνο να σκοντάψει κανείς πάνω στη βάση και να τραυματιστεί. Αυτό ακριβώς συνέβη στη θεία μου, και από τύχη και μόνο δεν τραυματίστηκε σοβαρά: "γλίτωσε" με μώλωπες στα χέρια, στο στέρνο και στα πόδια.

Ιδού η βάση στήριξης ποδηλάτων, μπροστά από τη ράμπα εισόδου του καταστήματος. Όλα δείχνουν όμορφα και φιλικά προς τους ποδηλάτες και τα άτομα με κινητικά προβλήματα... η δε διαγράμμιση του τάπητα οριοθετεί τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Πλάγια όψη της βάσης. Είναι έτοιμη να υποδεχτεί ποδηλάτες... σωστά;
Χώρος ελεύθερος υπάρχει για να προσεγγίσουν τα ποδήλατα... σωστά;


Διάδρομος επαρκής για να μετακινηθούν οι οδηγοί προς τα οχήματά τους, χωρίς να αναγκαστούν να βγούν με το καρότσι του σουπερμάρκετ στο δρόμο... σωστά;
Πέντε μόλις λεπτά διήρκεσε η ιδανική εικόνα. Εδώ φαίνεται το αυτοκίνητο που πλησιάζει για να παρκάρει μπροστά από τη βάση των ποδηλάτων. Φταίει ο οδηγός; Δεν νομίζω, αφού διαγράμμιση της θέσης για να παρκάρει υπάρχει. Προειδοποίηση ή/και εμπόδιο που να σηματοδοτεί ότι πλέον δεν μπορεί να σταθμεύσει εκεί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ο διάδρομος δεν λειτουργεί για τους πεζούς, με κίνδυνο ατυχημάτων... και τα ποδήλατα φυσικά δεν μπορούν πλέον να προσεγγίσουν. Αυτή είναι και η εικόνα που θα συναντήσει ο επισκέπτης του καταστήματος στις ώρες λειτουργίας του, ειδικά σε ώρες και μέρες αιχμής. Και αναρωτιέμαι: δεν τα σκέφτηκαν όλα αυτά οι υπεύθυνοι; Και άντε δεν τα σκέφτηκαν... δεν τα παρατήρησαν όσο καιρό υπάρχει η εγκατάσταση, ώστε να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες; Έπρεπε να συμβεί ατύχημα;;;

Λίγες μέρες μετά, έχοντας αγανακτήσει από τους πόνους, επισκέφτηκε η θεία μου το κατάστημα ώστε να διαμαρτυρηθεί για την παράλογη αυτή διευθέτηση που της προκάλεσε περιττή ταλαιπωρία. Ο υπεύθυνος του καταστήματος δεν έδειξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον και απλά την καθησύχασε ότι θα το εξετάσουν το θέμα.

Εδώ ο μώλωπας στο μπράτσο της θείας μου. Έχει και στα πόδια, αλλά και τραυματισμό στο στέρνο. Περιττή ταλαιπωρία, εκεί που με λίγο κοινό νου θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα ΠΡΙΝ συμβεί ατύχημα. Γιαυτό, υπεύθυνοι του Mymarket, κάντε το έστω και μετά, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά!!!

Όμως επειδή φοβάμαι ότι μέχρι να αντιληφθούν ότι έχουν εγκαταστήσει στον χώρο τους - άθελά τους βέβαια! - έναν δημόσιο κίνδυνο για τον ανυποψίαστο πελάτη, θα έχουν συμβεί κι άλλοι τραυματισμοί (ενδεχομένως και πολύ πιο σοβαροί!)... προβαίνω στη δημοσίευση της παγίδας αυτής αφενός μεν για να ενημερωθούν οι πελάτες του εν λόγω καταστήματος και να προσέχουν, αφετέρου δε για να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για την παγίδα και να την εξαλείψουν πάραυτα, φροντίζοντας για την ορθολογική μελέτη της εξυπηρέτησης ποδηλάτων και διευθέτησης των χώρων στάθμευσης του καταστήματος. Όπως και στην προηγούμενη ανάρτησή μου, δεν υπάρχει εκ μέρους μου καμία διάθεση εκδικητικότητας ή ποινικής δίωξης για το ατύχημα. Όμως δεν ανέχομαι να παραμένω απλός θεατής σε απερίσκεπτες ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μου.

(Ως εκ τούτου, δυστυχώς προβλέπω ότι οι αναρτήσεις στο μπλογκ μου που θα καταλήγουν "και δεν τρέχει τίποτα" τελειωμό δεν θα έχουν...)

Το παρόν θα κοινοποιηθεί στα τοπικά ΜΜΕ με την παράκληση για δημοσίευση.

Με εκτίμηση,

Μίνα Θεοφιλάτου
Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός & Μηχ/κός Η/Υ
Καθηγήτρια Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αργοστόλι, Κεφαλονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου