Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

"Υγεία και Ασφάλεια" στην Πλατεία Αργοστολίου

Ενημέρωση 10/10/2016, 15:00: Συνάντησα και πάλι την κα. Κουλουμπή σήμερα - είμαι από εκείνους τους κατοίκους που αναγκαστικά διασχίζω το λαμαρινο-λαβύρινθο αρκετές φορές την ημέρα λόγω του ότι κατοικώ στην περιοχή της πλατείας - και άκουσα τα εξής:

1) Χτες η κα. Κουλουμπή απάντησε καταφατικά στην ερώτησή μου, αν είναι η υπεύθυνη μηχανικός του έργου. Σήμερα είναι μια απλή υπάλληλος. Οπότε ρώτησα  ποιος είναι ο υπεύθυνος ασφαλειας του έργου και έμαθα ότι το όνομά του είναι Φάνης Λάτσιος, πολιτικός μηχανικός. 

2) Χτες υποσχέθηκε η κα. Κουλουμπή ότι θα κοπούν τα σπειρώματα, κάτι που ΔΕΝ έγινε σε ολόκληρη την περίμετρο της περίφραξης. Διαπίστωσα τουλάχιστον 6 ενώσεις (όχι βίδες κα. Κουλουμπή) όπου τα σπειρώματα είναι ακέραια. 

3) Θεώρησε αχαριστία μου το γεγονός ότι δεν έμεινα ικανοποιημένη από το κόψιμο των σπειρωμάτων, και τώρα ζητώ επιπλέον αφαίρεση και εκ νέου ορθή τοποθέτηση. Στην ερώτηση "΄Ενας - ΕΝΑΣ!!! - από σας, την ώρα εργασίας - είτε εργάτης είτε μηχανικός είτε επιβλέπων - δεν είχε την ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ να σκεφτεί ότι αυτό που κάνατε είναι ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ πριν γεμίσετε ολόκληρη την περίμετρο με γυμνά σπειρώματα;;;;;", φυσικά ΔΕΝ πήρα απάντηση. 

4) Μου συνέστησε να μη βιάζομαι και να κάνω υπομονή διότι η κατασκευή του εργοταξίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η βίδα είναι βίδα κα. Κουλουμπή, δεν γνωρίζει αν έχετε ολοκληρώσει ακόμα το εργοτάξιο ώστε να πάψει να αποτελεί κίνδυνο. Και ο κόσμος χρησιμοποιεί το λαβύρινθο που φτιάξατε παρά το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το εργοτάξιο. Δεν είδα να υπάρχει κανένας περιορισμός ,καμία σήμανση κινδύνου, καμία προειδοποίηση ότι το εργοτάξιο είναι ακόμα υπό κατασκευή . Αν γίνει κάποιος τραυματισμός, τι ακριβώς θα επικαλεστείτε;

5) Επειδή δεν θέλω άλλο να σας εκνευρίζω, και επειδή είναι σαφές ότι δεν είστε η αρμόδια για τα θέματα ασφαλειας του εργοταξίου, παρακαλώ πολύ τον κ. Λάτσιο να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να καταστεί ασφαλές το εργοτάξιο. Αν θεωρεί ότι η περίφραξη δεν χρειάζεται ΚΑΜΙΑ επιπλέον παρέμβαση και ότι είναι ασφαλής και σε συμφωνία με Σ.Α.Υ. και Φ.Α.Υ. παρακαλώ ας αναλάβει και την ευθύνη κοινοποιώντας την ασφάλεια αυτή μέσω επίσημου εγγράφου. Προχωρώ σε περαιτέρω κοινοποιήσεις. 

Σχετικά με την παιδική χαρά: σήμερα την είδα από κοντά, τις πληροφορίες στην ανάρτηση τις είχα αντλήσει από τοπικό blog το οποίο με τυμπανοκρουσίες επαινούσε την αθόρυβη και ταπεινή εγκατάσταση πιστοποιημένων παιδικών χαρών στο Δήμο Κεφαλονιάς. Μόνο που βιαστήκατε κ. Ανεξάρτητε και η παιδική χαρά Αργοστολίου δεν έχει ανοίξει ακόμα επειδή δεν έχει πιστοποιηθεί, και γύρευε πότε θα γίνει η τοποθέτηση δαπέδου κλπ. ώστε να είναι έτοιμη για παράδοση...

Σημερινές φωτογραφίες που δείχνουν ότι οι βίδες σε πολλά σημεία παραμένουν άθικτες... και κάποιοι άνοιξαν μια αυτοσχέδια είσοδο στην κάτω μεριά της πλατείας. Αυτό φοβάμαι ότι θα γίνεται συχνά, και μέχρι να επιληφθεί κάθε φορά το εργοτάξιο θα έχουμε εκτεθιμένα και αιχμηρά προφίλ λαμαρίνας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται... 


Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Αργοστολίου. Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι το νησί έχει πολύ πιο επιτακτικές ανάγκες από την ανάδειξη του Αργοστολίου ως μια "σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη" και μεταφέρω αυτούσια τη δήλωση του αντιδημάρχου "Θα σηκωθούν προστατευτικές λαμαρίνες και ξεκινάνε τα έργα."

Προφανώς ο αντιδήμαρχος και το τεχνικό επιτελείο του έργου με τον όρο "προστατευτική λαμαρίνα" εννοούν "λαμαρίνες προστασίας των εργαζομένων του εργοταξίου από τους διερχόμενους περιμετρικά της πλατείας πεζούς". Και εξηγώ αμέσως με μια φωτογραφία:

Η "προστατευτική" περίφραξη της πλατείας Αργοστολίου. Στους κόκκινους κύκλους επισημαίνονται τα επικίνδυνα σπειρώματα.


Έπαθα σοκ το Σάββατο 8/10 το μεσημέρι περπατώντας δίπλα στις λαμαρίνες με την οκτάχρονη κόρη μου: δεκάδες σπειρώματα των πριτσινιών (βιδών) στις ενώσεις των φύλλων προεξείχαν ΠΑΝΤΟΥ, σε όλο το ύψος της "προστατευτικής" περίφραξης. Έξω από τη Gondola ανέφερα το γεγονός στον εργάτη που τοποθετούσε εκείνη τη στιγμή έναν ορθοστάτη και με διαβεβαίωσε ότι μέχρι το πρωί θα έχουν κοπεί όλα τα προεξέχοντα σπειρώματα. Συνεχίσαμε την πορεία μας, η εικόνα ίδια - εκτεθειμένα σπειρώματα και σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή - μέχρι που έφτασα στο σημείο εισόδου στο εργοτάξιο, εκεί που η Ριζοσπαστών τερματίζει στην πλατεία. Εκεί ήταν δυο εργάτες με "πριτσιναδόρους" και τοποθετούσαν ΟΡΘΑ τα πριτσίνια με το κεφάλι προς τη μεριά των πεζών. Ρώτησα "γιατί εδώ βάζετε σωστά τα πριτσίνια και σε όλη την υπόλοιπη περίφραξη ανάποδα; Δε βλέπετε τον κίνδυνο για τους πεζούς;" Η εξήγηση που μου έδωσε ήταν ότι το συγκεκριμένο φύλλο ήταν η πόρτα του εργοταξίου και δεν γινόταν αλλιώς (!!!). Διέκρινα πίσω από τη λαμαρίνα μια κυρία, τη ρώτησα αν είναι η υπεύθυνη μηχανικός του έργου και μου απάντησε καταφατικά. Εξοργισμένη πλέον, της είπα ότι η λάθος τοποθέτηση των βιδών είναι δημόσιος κίνδυνος, από τη διαδρομή αυτή θα περνούν καθημερινά δεκάδες πεζοί ανάμεσά τους και μικρά παιδιά! Με διαβεβαίωσε και αυτή ότι μέχρι το πρωί θα έχουν κοπεί οι προεξέχουσες άκρες. Και στην ερώτηση που της έθεσα "πού θα παίζουν τα παιδιά για όσο θα διαρκέσει η ανάπλαση της πλατείας;" η κα. Κουλουμπή μού υπέδειξε την παιδική χαρά η οποία έχει προσφάτως εξοπλιστεί με νέα παιχνίδια. Δείτε την "πιστοποιημένη" σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο νέα παιδική χαρά του Αργοστολίου.

Αναρωτιέμαι αν λήφθηκαν υπόψη οι προδιαγραφές της Υ.Α. 27934/2014 για την οργάνωση και λειτουργία παιδικών χαρών των ΟΤΑ (εδώ το ΦΕΚ): όμως δεν χρειάζεται να είναι κανείς μηχανικός για να διαπιστώσει ότι αν το παιδί του πέσει από την κούνια ή κάποιο από τα άλλα "πιστοποιημένα" παιχνίδια, η κρούση θα απορροφηθεί από το... τσιμέντο, με ό.τι αυτό συνεπάγεται (μια από τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς είναι και η συμμόρφωση με τα σχετικά πρότυπα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης.  Ανάμεσα σε αυτά είναι και το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1177-1998 "Δάπεδα παιχνιδότοπων με απορροφητικότητα κρούσεων-Απαιτήσεις ασφάλειας και μέθοδοι δοκιμής")

Την άλλη μέρα - και όχι το πρωί αλλά το μεσημέρι - ακολούθησα την ίδια διαδρομή για να δω αν είχαν κοπεί τα σπειρώματα. Και διαπίστωσα ότι σε άλλα σημεία είχαν κοπεί και σε άλλα όχι, εντόπισα δε και άλλο ένα σημείο (απέναντι από την παλιά πινακίδα της Crepaland) όπου στη μάτιση των φύλλων είχαν τοποθετηθεί ορθά οι βίδες, με τις κεφαλές προς την πλευρά των πεζών.

Οι κομμένες βίδες. Κρίνετε μόνοι σας αν έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια, και αν συνάδει η εικόνα αυτή με το ευρωπαΙκό όραμα του Δήμου.

Απέναντι από την παλιά πινακίδα της Crepaland: εδώ - ω του θαύματος! - οι βίδες έχουν τοποθετηθεί ορθά.

Φαντάζομαι ότι οι τεχνικά υπεύθυνοι του έργου θα έχουν υπόψη τους ότι το κάθε δημόσιο έργο θα πρέπει να συνοδεύεται από Σ.Α.Υ. και Φ.Α.Υ.: πρόκειται για το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας και το Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας που με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία εντάσσονται πλέον υποχρεωτικά στα συμβατικά τεύχη (Ε.Σ.Υ.) του έργου. Αλλά και πάλι, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μηχανικός για να διαπιστώσει ότι σε ολόκληρη την περίμετρο της περίφραξης παραμονεύει ο κίνδυνος για όλους τους πεζούς και ιδιαίτερα τα παιδιά επειδή ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ότι δουλεύοντας οι εργάτες τον πριτσιναδόρο από μέσα (εντός του εργοταξίου) προς τα έξω (διαδρομή πεζών) στις ενώσεις των φύλλων (στη σύνδεση του φύλλου με τον ορθοστάτη φυσικά και θα πρέπει να εργαστούν από μέσα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού το σπείρωμα δεν προεξέχει!) τοποθετούν ΛΑΘΟΣ τα πριτσίνια και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προστατεύουν... τους εαυτούς τους!!!

Δείτε σε άλλο σημείο του Αργοστολίου πώς γίνεται ορθά η ένωση φύλλων λαμαρίνας για την προστασία των διερχόμενων πεζών (πρόκειται για την προστατευτική περίφραξη του παλιού κτιρίου της Αστυνομίας στην παραλία):

Ορθή τοποθέτηση: δεν προεξέχουν σπειρώματα από την πλευρά των πεζών, οι λαμαρίνες έχουν στερεωθεί με μπουλόνια και εκτεθιμένα είναι μόνο τα παξιμάδια

Φοβάμαι πως το όραμα του κ. αντιδήμαρχου για ευρωπαϊκή πόλη ξεκίνησε από τις πρώτες κιόλας μέρες στραβά: εκτός αν η κατοχή της παγκόσμιας (και όχι μόνο ευρωπαϊκής) πρωτοτυπίας του εργοταξίου που προστατεύει εργαζόμενους από πεζούς και η κατασκευή παιδικής χαράς με δάπεδο από σκυρόδεμα μπορούν να καταγραφούν ως επιτεύγματα.

Επειδή πρόκειται για σοβαρότατα λάθη από τα οποίο κινδυνεύουν οι πολίτες του Αργοστολίου - και κυρίως ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ - ζητάω ευγενικά από τις αρμόδιες αρχές να διορθωθεί το συντομότερο με αφαίρεση των "ανάποδων" πριτσινιών και τοποθέτηση εκ νέου των κατάλληλων συνδετικών στοιχείων (δείτε ενδεικτικά εδώ τεράστια ποικιλία από συνδετήρες κατάλληλους για χρήση σε στραντζαριστή λαμαρίνα). Η αφαίρεση να γίνει ΠΡΙΝ συμβεί τραυματισμός και ΠΡΙΝ σκουριάσουν οι βίδες (με όλες αυτές τις παρατυπίες που έχουν ήδη γίνει δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ποιότητα των συνδετήρων που χρησιμοποιήθηκαν). Επιπλέον, φροντίστε άμεσα να τοποθετηθεί κατάλληλο δάπεδο στην παιδική χαρά.

Σας ενημερώνω ότι η ανάρτηση αυτή έχει κοινοποιηθεί και στο ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., ενώ θα προβώ σε περαιτέρω κοινοποιήσεις αν δεν επιληφθείτε άμεσα του θέματος.

Με εκτίμηση,

Ασημίνα Θεοφιλάτου
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τ.Υ. ΠΣΠΠ
Αργοστόλι, Κεφαλονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου