Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ευθύνες μη-ορατές σε πρώτη ανάγνωση σε ΥΓΕΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ

1) Μας έχει πρήξει εδώ και μήνες ο κάθε ξοφλημένος ηθοποιός που διαφημίζει κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης που σου εξασφαλίζουν τσεκ-απ, εξετάσεις, αναλύσεις, triplex κλπ, μόνο bypass και εγχείρηση ανοικτής καρδιάς δεν περιλαμβάνει το ατομικό ή οικογενειακό πακέτο ιατρικών υπηρεσιών έναντι πενιχρής συνδρομής. Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι ο κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει πως αυτά είναι μούφες. Γιατί τα βάζω όμως με τους ηθοποιούς, αυτοί δεν δικαιούνται στους χαλεπούς αυτούς καιρούς να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο; Όχι δεν το δικαιούνται ρε φίλε, αν για να ξεχρεώσουν τα δάνεια για το ξέφρενο lifestyle που έζησαν τα προηγούμενα χρόνια (το παραδέχτηκε δημόσια μια ηθοποιός) βάζουν το χεράκι τους στο να καταλυθεί η δημόσια υγεία και να στρωθεί ο δρόμος για την ιδιωτική. Εδώ υπάρχει ηθική ευθύνη: πήρε αέρα ο Άδωνις και διαλαλεί στο Twitter "έλα μωρέ, πόσες εισαγωγές θα κάνει ένας άνθρωπος μέσα σε ένα χρόνο, που γκρινιάζετε όλοι για 25Ε εισαγωγή;" Καταλαβαίνετε πού το πάει, ή νομίζετε ότι η αφαίμαξη θα σταματήσει στα 25Ε της εισαγωγής; Τα βάζει κάτω ο άλλος, σου λέει: "5 ευρώ το ειστήριο για αναλύσεις αίματος, 5 ο υπέρηχος, βάλε ότι είμαστε 7 στην οικογένεια και μέσα στη χρονιά όλο και κάτι θα χρειαστούμε, βάλε και ότι ο παππούς και η γιαγιά μια γρίπη, μια πνευμονία θα την πάθουν μεσ'στο χειμώνα να αμέσως-αμέσως το πενηντάρι, πόσο είπε ότι ζητάει το χρόνο η κάρτα Α.Ι.Σ.Χ.Ο.Σ. που διαφημίζει εκείνη που έπαιζε στη Λάμψη, 150Ε και κάτι ψιλά το χρόνο για μια οικογένεια; Ε, αυτό συμφέρει, κορόιδα είμαστε να τρέχουμε στη δημόσια υγεία;"

2) Αλλά το "παιχνίδι" δεν σταματά εδω... όχι φίλε μου γιατί εκτός από δημόσια υγεία υπάρχει και δημόσια παιδεία! Να λοιπόν η επόμενη ξοφλημένη ηθοποιός - την αποκαλώ έτσι όχι επειδή υποτιμώ το υποκριτικό της ταλέντο, αλλά επειδή καταδέχεται να πάρει χρήματα για την κατάλυση δημόσιων αγαθών - που διαφημίζει τα ΙΕΚ εκείνα που έκαναν τον επί δεκαετίες ελληνικό τίτλο τους ακρωνύμιο με αγγλικούς χαρακτήρες και κολλεγιακή γραμματοσειρά για να πάρουν και λίγη αίγλη από Harvard και Yale (να κυλιέσαι στα γέλια, να'ναι καλά που μας έδωσαν τη χαρά του γέλιου στους μαύρους καιρούς που ζούμε). Πριν λίγο είδα στο τέλος των ειδήσεων του ANT1 ξεκάθαρη διαφήμιση για τα εν λόγω ΙΕΚ ως είδηση και καλά για το νέο πρόγραμμα που εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση για τους αποφοίτους. Δηλαδή σα να λέει: "έλληνα γονέα, μη σκας για τη δημόσια παιδεία γιατί εδώ σου έχουμε πράμα που σπαρταράει: το παιδί σου θα τελειώσει μια σχολή χωρίς περιττές απεργίες - οι δικοί μας καθηγητές ξέρουν πολύ καλά πού θα βρεθούν αν απεργήσουν κι ας παίρνουν τα ίδια λεφτά με τους δημόσιους, μπορεί και λιγότερα, χωρίς καταλήψεις - δεν επιτρέπουμε αντιδράσεις, διαμαρτυρίες κλπ. και στο κάτω-κάτω είδες κανέναν κοινωνικά ευαίσθητο και σκεπτόμενο άνθρωπο να προκόβει στον τόπο ετούτο; ΚΑΙ εξασφαλίζουμε για το παιδί σου από την πρώτη μέρα που θα αποφοιτήσει θέση εργασίας με 400 ολόκληρα Ευρώ το μήνα!" (αμφιβάλλει κανείς ότι σε 2 χρόνια που θα αποφοιτήσουν τα πρώτα "κολλεγιόπαιδα ντι-ο-εμ-άι" τόσος θα είναι ο βασικός μισθός; Αν όχι χαμηλότερος). Ευχαριστημένος ο γονιός, τσακ τα σκάει τα δίδακτρα και η δημόσια παιδεία από πρωτοβάθμια μέχρι μεταλυκειακή και πανεπιστημιακή παίρνει τον... άσε να μην το πω.

3) Οι χειρότεροι και πλέον κατάπτυστοι είναι εκείνοι που καταδέχονται να πάνε προσκεκλημένοι στην εκπομπή του Θ(αίμου). Εδώ και χρόνια έβλεπα πάντα τα πρώτα 5 λεπτά της εκπομπής - μέχρι εκεί μετά το χορό των ξέκωλων που εμφανιζόταν ο καλεσμένος. Έβλεπα για να δω ποιον θα προσθέσω στη μαύρη λίστα μου, και μέχρι την προηγούμενη Κυριακή έδειχνα ανοχή σε εκείνους τους προσκεκλημένους που δούλευαν στον ANT1, με το σκεπτικό: "κι αυτοί μια δουλειά κάνουν, είναι δύσκολες οι εποχές, αν πάνε κόντρα στο κανάλι μπορεί και να απολυθούν". Μετα το πρωτοσέλιδο του ΠΡΩΤΟΥ Θ(ΑΙΜΑΤΟΣ) της προηγούμενης Κυριακής - το οποίο τραγικά για την κοινωνία μας μοσχοπούλησε - δεν δικαιολογώ κανέναν. Όσοι ηθοποιοί, καλλιτέχνες, πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα γενικώς εξαργυρώνουν το όνομά τους όχι μόνο με χρήμα αλλά και με ΑΙΜΑ, θα πρέπει να μποϋκοτάρονται αυτόματα από την κοινωνία. Να ένας κοινωνικός αυτοματισμός που θα χαιρόμουν πολύ να δω.

Υ.Γ. Μιας που μιλήσαμε για δημόσια και ιδιωτική παιδεία, καμαρώστε εδώ μια "αδελφοποίηση"-οιωνό του μέλλοντος: http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=43094&Itemid=38. Πριν το τραπέζωμα με κεφαλονίτικα εδέσματα παρέα με τους "τοπικούς άρχοντες" είχε προηγηθεί επίσκεψη και σύσκεψη στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι Κεφαλονιάς http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=43086&Itemid=38

Copy-paste: Οι εκπρόσωποι της γερμανικής τοπικής διοίκησης τόνισαν ότι έρχονται να ενημερωθούν για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, να δώσουν τεχνογνωσία για τις αναγκαίες αλλαγές, ενώ είπαν ότι και στη Γερμανία γίνονται συγχωνεύσεως σχολείων και απολύσεις εκπαιδευτικών. 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου