Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το χειρουργείο του πλυντηρίου: η ήττα και το σύστημα (Μέρος 3ο)

Θα έχετε προσέξει όλοι ότι αν θέλετε να αγοράσετε νέα οικιακή συσκευή, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τη λατινική αλφάβητο και το σύμβολο της πρόσθεσης: οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι - χάριν οικονομίας και οικολογίας - να δηλώνουν σε ποια κατηγορία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανήκει. Πλέον η κατηγορία που παίζει δυνατά είναι η Α, εμπλουτισμένη με κάμποσα "+". Εύκολα μπορεί κανείς να μάθει τι σημαίνει αυτό για τη τσέπη του και για το περιβάλλον, με μια απλή αναζήτηση (διαλέξτε και διαβάστε). Η "καλή" μας ΕΕ έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, εκδίδοντας ντιρεκτίβες και καθιερώνοντας το προαναφερθέν σύστημα (δείτε και κάτω-κάτω στην αναζήτηση για τις αναζητήσεις επεξήγησης των ενεργειακών κλάσεων). Τι ωραία να νιώθεις μια σιγουριά, μια ασφάλεια ότι η ΕΕ νοιάζεται για το περιβάλλον και φροντίζει να παραδώσει ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές...

Την προηγούμενη Πέμπτη άνοιξα το πλυντήριο. Άρχισα να βγάζω βίδες... να αποσυνδέω ηλεκτρονικά, σωληνάκια, καλώδια κλπ., βγάζοντας φωτογραφίες σε κάθε βήμα ώστε να διευκολυνθώ  μετά στην ανασυναρμολόγηση. Η οποία όμως δεν ήρθε: βγάζοντας τον κάδο διαπιστώνω ότι δεν έχει βίδες. Που σημαίνει ότι τα δυο μισά του έχουν ενωθεί με θερμοκόλληση. Που σημαίνει ότι για να χωριστούν και να δω τι στο καλό συμβαίνει ανάμεσα σε κάδο και τύμπανο πρέπει να κόψω τον πρώτο με πριόνι: καθόλου ενδεδειγμένη μέθοδος, αφού αν δεν πετύχει η πατέντα για τη στεγανοποίηση μετά, θα κλαις πολύ περισσότερα από ένα πλυντήριο. Οπότε ηττήθηκα: έφτασα στην πηγή και νερό δεν ήπια, όχι επειδή δεν ήξερα πώς να προχωρήσω. Επειδή μου την είχε φέρει *για άλλη μια φορά* ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Δυο σχόλια:

1) Εδώ είναι το μεγαλείο της ιατρικής. Πιο ξεκάθαρη, πιο έντιμη επιστήμη δεν υπάρχει: ο κατασκευαστής είναι ίδιος και απαράλλαχτος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η τεχνολογία προχωράει, οι τεχνικές διάγνωσης κάνουν άλματα μαζί της... το ανθρώπινο σώμα όμως δεν κρύβει κατασκευαστικές τρικλοποδιές. Λάθος εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν... Απρόβλεπτα προβλήματα μπορεί να προκύψουν... Όμως δε βρέθηκε ποτέ ο χειρουργός στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσει ανοίγοντας τον ασθενή ότι π.χ. το στομάχι ήταν εξαρχής σφραγισμένο και δε χωρούσε επισκευής.

2) Στο άλλο άκρο της κλίμακας επαγγελματικής εντιμότητας βρίσκεται η "επιστήμη" των Οικονομικών. Όπου για το ίδιο πρόβλημα θα βρει κανείς τουλάχιστον δυο αντικρουόμενες λύσεις (π.χ. Κεϋνσιανή ρύθμιση και Σχολή του Σικάγου). Και μετά από σχεδόν επτά χρόνια κρίσης όπου έχουμε μάθει αγγλικούς οικονομικούς όρους που ούτε στα όνειρά μας δεν φανταζόμασταν (spreads, capital controls και πάει λέγοντας), μόνο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι. Δεν χρειάζεται δα και κανένα διδακτορικό για να καταλάβουμε ότι το σύστημα έτσι λειτουργεί.

Επιστρέφουμε στην "καλή και άγια" ΕΕ: πού είσαστε όλοι εσείς οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών που συντάσσετε ενεργειακές οδηγίες και πιστοποιήσεις; Γιατί δεν βάζετε χέρι στους κατασκευαστές πλυντηρίων που μια κάλτσα να εγκλωβιστεί, ένα ρουλεμάν να σκάσει, πάει όλος ο κάδος στον κάλαθο; Ή μήπως μπροστά στη Siemens τη Bosch κ.ο.κ. η οικολογική σας συνείδηση πάει περίπατο; Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, τα λέει πολύ καλά αυτό εδώ το άρθρο. Το λέει και ο καλός κυριούλης του YouTube, από 13:34 έως 14:25: disgraceful. Με λίγα λόγια, ο σχεδιασμός του κάδου δεν έχει άλλάξει: οι θέσεις των βιδών υπάρχουν ακόμα (και το είδα στην πράξη, ακριβώς έτσι είναι!) Για να γλιτώσουν λοιπόν μια χούφτα βίδες και να εγκαταστήσουν "built-in obsolescence" στη συσκευή σας, οι κατασκευαστές συγκολλούν τα δυο μισά του κάδου και κάνουν την ασφαλή επισκευή αδύνατη (η πατέντα του πριονίσματος όπως ανέφερα είναι επισφαλής και εγώ τουλάχιστον ΔΕΝ τη ρισκάρω).

Οπότε πρέπει να αγοράσω νέο πλυντήριο. Έψαξα, ρώτησα, μέχρι και σε φόρουμ γράφτηκα για να βρω πλυντήριο με επισκευάσιμο κάδο. Εις μάτην: οι κατασκευαστές ενωμένοι, φανατικοί οπαδοί του συγκολλημένου κάδου. Οπότε ψάχνω να βρω ελληνική συσκευή, να στηρίξω τους έλληνες εργαζόμενους: και πάλι τζίφος, η Πίτσος και η Εσκιμό έχουν μετακομίσει Τουρκία. Μια λύση μένει: να βρω συσκευή με κάδο που δε στοιχίζει όσο ένα καινούργιο πλυντήριο. Και αυτή που βρήκα είναι μάρκας BEKO, ρωτάω και μαθαίνω ότι ο κάδος κομπλέ στοιχίζει 70 Ευρώ. Η οικολογία πάει περίπατο βέβαια με το να πετάς τον κάδο για οτιδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί μέσα του, όμως τουλάχιστον δεν παρασύρει μαζί και την υπόλοιπη συσκευή... α και η προέλευση της συσκευής; Τουρκική. Ορίτζιναλ. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω: η τέλεια ήττα.

Και εδώ τελειώνει η τριλογία για το πλυντήριο. Πολλοί μου είπαν "είσαι τρελή, τι ψάχνεις; σίριαλ το έχεις κάνει!" Αστειεύεστε; Στην πορεία ένα διδακτορικό στην ανατομία πλυντηρίου τιμής ένεκεν το έβγαλα (θα ανεβάσω σύντομα φωτογραφίες για του λόγου το αληθές). Τα συμπεράσματά μου επίσης τα έβγαλα. Πάμε για άλλα τώρα :-)

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Χειρουργική οικιακών συσκευών: Μέρος 2ο (η διάγνωση)

Από το Σάββατο που ξεκίνησα να ασχολιέμαι με τα προβλήματα του Πλυντηρίου Βου έχω μάθει συγκλονιστικά πράγματα... όπως π.χ. ότι μια πολύ κοινή αιτία είναι οι μπανέλες των σουτιέν: εδώ δεν παίζει γιατί τα VS μου τα πονάω και τα βάζω σε ειδική θήκη για ευαίσθητα, γενικώς οι θήκες αυτές βολεύουν ΠΑΡΑ πολύ και για ένα επιπλέον λόγο: τα μικρά ρουχαλάκια δεν μπορούν να φύγουν και να βρεθούν στις σωληνώσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούν τα θέματα που προσπαθώ να λύσω τώρα. ΑΦΟΥ το φτιάξω το ρημάδι, μέχρι και τα καλτσάκια θα μπαίνουν σε θήκες, δεν τη ξαναπατάω!

Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα σταματήσει στην αντίσταση, που έχει σφηνώσει για τα καλά και δεν φεύγει με τίποτα: έβλεπα στα βίντεο τους τεχνικούς να τραβάνε την αντίσταση και αυτή απαλά να γλιστράει προς τα έξω και μουρχόταν να σπάσω το δικό μου! Ωστόσο μου έλειπαν δυο εργαλεία: η πένσα με λοξή μύτη και το εργαλείο με άγκιστρο που χρησιμοποιούσε ο κυριούλης. Πάω στο κατάστημα, βρίσκω τη πένσα... το άλλο εργαλείο δεν υπήρχε. Οπότε έκανα βόλτες ψάχνοντας καμιά ιδέα για πατέντα. Και πέφτω πάνω σε αυτό εδώ το σημειολογικό αριστούργημα:

Η εκδίκηση του Χίτσκοκ :-)
Δηλαδή συγγνώμη: και ταινία, και τρόμου, και για πουλιά, και από την Interfilm. Υποκλινόμαστε στον Marketing Manager της εταιρίας :-))))))))

Όμως λύση για το άλλο εργαλείο δεν είχα... τα παιδιά του μαγαζιού με ξερουν χρόνια, έχουμε φτιάξει μαζί αμέτρητες κομψές πατέντες. Και η ιδέα ήρθε: μου φέρνει ένα ξύλινο χερούλι γενικής χρήσης και μου λέει να, εδώ πάνω θα βιδώσουμε ένα άγκιστρο. Και συμπληρώνω εγώ: από την άλλη μεριά θα βιδώσουμε ένα άλλο άγκιστρο άλλου μεγέθους και διαμέτρου, και θα το κάνουμε 2 σε 1 το εργαλείο. Γι'αυτό η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, όσο και να μας πατάτε κάτω: θα βρίσκουμε τη λύση και θα είναι και καλύτερη από τη δική σας! Κόστος: 1,20 Ε :)

Το εργαλείο - πατέντα. Πήρα και δεύτερο (ίδιο από τη μια πλευρά, άλλο άγκιστρο από την άλλη για ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα) γιατί διαπίστωσα στη συνέχεια ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο για την ανέλκυση βαριών αντικειμένων, όπως π.χ. ο κάδος του πλυντηρίου (στην επόμενη ανάρτηση οι λεπτομέρειες!)


Όμως το πρόβλημα παρέμενε: η αντίσταση ακλόνητη. Οπότε, απεγνωσμένη, γράφω ένα σχόλιο στο βιντεάκι του κυριούλη... και απαντάει! Και μου γράφει το τηλέφωνό του να τον πάρω! Και παίρνω, βγαίνει τηλεφωνητής, αφήνω το δικό μου νούμερο και με παίρνει αυτός! Και μου προτείνει να αφαιρέσω το σωλήνα που οδηγεί από τον κάδο στην αντλία (sump hose). Εύκολο: το έχω ήδη κάνει στο άλλο πλυντήριο.

Το περίεργο είναι ότι δεν έχει "μπίλια προστασίας" (siphon ball), ούτε παγίδα για τον εγκλωβισμό μικροαντικειμένων. Βρήκα ένα μικρό κέρμα, καθάρισα το σωλήνα, κοίταξα μέσα στην τρύπα - πλέον η αντίσταση φαίνεται από εκεί - αλλά δεν βρήκα τίποτα. Γύρισα τον κάδο σιγά-σιγά μήπως "πέσει" στην τρύπα το εγκλωβισμένο αντικείμενο... τίποτα. Οπότε δεν μένει παρά μια λύση: ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ. Στο Μέρος 3ο. (τριλογία έφτιαξα πάλι... ας είναι τουλάχιστον αίσιο το τέλος του "δράματος"...).

Και μαζεύω τώρα το κουράγιο για να ανοίξω τον "ασθενή"... τόσο hardcore επέμβαση σε συσκευή δεν έχω ξανακάνει. Tomorrow is the big day... θα επανέλθω με το αποτέλεσμα!!!

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Χειρουργική και επισκευή οικιακών συσκευών: Μέρος 1ο

Με επισκευή πλυντηρίου έχω ασχοληθεί ξανά (εδώ καθαρισμός αντλίας που δεν αντλεί το νερό από τον κάδο και εδώ παραγγελία και αλλαγή του μεντεσέ της πόρτας). Αυτό ήταν το πιο παλιό πλυντήριο, ένα Πίτσος πεντάκιλο με παροχή ζεστού και κρύου νερού, από το 2004. Φυσικό και επόμενο ήταν ο Μέρφι να χτυπήσει και το άλλο μου πλυντήριο - ένα Candy του 2007 εξάκιλο με βάθος 40εκ., δλδ "στενό" αλλά με πόρτα κανονικά μπροστά και όχι από πάνω. Πριν από ένα μήνα παρατήρησα ότι έκανε θόρυβο στο στύψιμο... ο θόρυβος έφυγε αλλά διαπίστωσα στη συνέχεια ότι ο κάδος "εν κενώ" με το ζόρι που γύριζε (ενώ κανονικά όταν το περιστρέψεις λίγο με το χέρι συνεχίζει ελεύθερα να γυρνάει για λίγο μέχρι να σταματήσει λόγω τριβής). Συνέχισα να το χρησιμοποιώ, για να κερδίσω χρόνο μέχρι να βρω πώς θα λύσω το πρόβλημα. Άρχισαν όμως άλλα: τα πλυμένα ρούχα μύριζαν, καθάρισα το φίλτρο (αυτό έχει φίλτρο σε αντίθεση με το άλλο που δεν έχει), συνέχισαν να μυρίζουν τα πλυμένα... Μέχρι που άρχισα να ψάχνω στο Ίντερνετ - στα αγγλικά πάντα, δυστυχώς ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί στα ελληνικά και όσοι το έκαναν ήταν συνήθως για να τραβήξουν κόσμο στο site τους και να τους κάνουν πελάτες για υπηρεσίες επισκευής.

Θα αναρωτηθεί κανείς: "μα γιατί να έχεις δυο πλυντήρια"; Όσοι γνωρίζουν τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσής μου, καταλαβαίνουν... (δείτε τις αναρτήσεις με ετικέτα "ανοξική εγκεφαλική βλάβη")

Με την τεχνική της "διαφορικής διάγνωσης" καταλήγω ότι το πρόβλημα ΜΑΛΛΟΝ έγκειται στον εγκλωβισμό κάποιου μικρού ρούχου στο κενό μεταξύ του ανοξείδωτου κάδου και του πλαστικού εξωτερικού τυμπάνου: κι όμως συμβαίνει, ειδικά όταν "παραφορτώσεις" το πλυντήριο και πιέζονται τα ρούχα προς το λάστιχο της πόρτας (ένοχη). Επίσης, το γεγονός ότι μυρίζουν τα ρούχα ΜΑΛΛΟΝ σημαίνει ότι φταίει εκείνο το εγκλωβισμένο μικρό ρούχο που μαζεύει νερό σαπουνάδα και βρώμα, και μοιράζεται αυτή την ομορφιά με την πλύση.

Φαντάζομαι ότι κάποτε οι χειρουργοί πριν ανοίξουν έναν άνθρωπο, κάπως έτσι πορευόντουσαν: παρατηρούσαν τα συμπτώματα, έκαναν κλινική εξέταση, τα συνδύαζαν και με βάση την εμπειρία τους προσπαθούσαν να εντοπίσουν πού ήταν το πρόβλημα πριν βάλουν νυστέρι. Στην εποχή μας η απεικονιστική και εργαστηριακή τεχνολογία τους έχει δώσει τη δυνατότητα να δουν και να σιγουρευτούν ότι όντως είναι έτσι πριν ανοίξουν τον άνθρωπο. Με λίγα λόγια, αν είχα τη δυνατότητα να κάνω μια αξονική ή έστω μια ακτινογραφία στο πλυντήριό μου, θα έβλεπα αν όντως υπήρχε ρούχο εγκλωβισμένο όπως υποψιάζομαι και δεν θα ρίσκαρα το χρόνο μου και τον κόπο μου για να διαπιστώσω ότι τελικά το πρόβλημα είναι άλλο (μικρό το ρίσκο, μπροστά σ'αυτό που αντιμετώπιζε ο χειρουργός του 19ου αιώνα και πίσω). Υπάρχει όμως ένα σουπερ εργαλείο που βοηθάει σ'αυτές τις περιπτώσεις: δεν το γνώριζα, το είδα σε ένα βίντεο και θα το αποκτήσω το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για ένα καλώδιο με κάμερα στην άκρη του, το οποίο το συνδέεις με τη micro usb του κινητού σου και σου δείχνει στην οθόνη τι βλέπει η κάμερα. Ρώτησα στο τοπικό κατάστημα τεχνολογίας και δεν το έχει, μού σύστησε να ψάξω στο ebay. Μια αναζήτηση στο Google βγάζει πάμπολλα αποτελέσματα σε καλές τιμές: φροντίστε όμως να λειτουργεί και με Αndroid/iOS και όχι μόνο Windows.

Η έρευνά μου έδειξε ότι ο πιο "εύκολος" τρόπος είναι να αφαιρέσω την αντίσταση: αν είμαι τυχερή, το ξένο αντικείμενο θα βρίσκεται εκεί στην υποδοχή, ή γυρνώντας τον κάδο θα πέσει εκεί οπότε μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί.

Πάμε να δούμε πώς γίνεται:

Πρώτα φυσικά πρέπει να εντοπίσεις πού είναι η αντίσταση. Αυτό διαφέρει από μάρκα σε μάρκα οπότε καλό είναι να κάνετε μια αναζήτηση στο YouTube για να βρείτε το βίντεο που θα σας καθοδηγήσει (κατά 99% θα υπάρχει). Στο δικό μου ήταν στην πίσω πλευρά, και αφαιρώντας έξι βίδες με καστάνια έβγαλα το πίσω κάλυμμα:


Να και η αντίσταση, με τους τρεις ακροδέκτες (φάση, γείωση, ουδέτερος)


Αφαιρούμε προσεκτικά τουε ακροδέκτες με ένα κατσαβιδάκι (επίπεδο, όχι σταυρός). Καλό είναι να βγάλουμε μια φωτογραφία πρώτα για να μη μπερδευτούμε με τα καλώδια. Εδώ είναι αρκετά εύκολη περίπτωση, αφού το μήκος "μαρτυρεί" τη θέση. Εννοείται πως η γείωση είναι πάντα κίτρινο-πράσινο καλώδιο.


Ξεβιδώνουμε με καστάνια το παξιμάδι της βίδας που συγκρατεί την αντίσταση στη θέση της, και χωρίς να το ξεβιδώσουμε τελείως - λίγο πριν "φύγει" από το σπείρωμα δλδ - σπρώχνουμε τη βίδα προς τα μέσα για να ελευθερώσει την ασφάλεια της εσωτερικής μεταλλικής πλάκας. Μεταξύ των δυο πλακών παρεμβάλλεται ένα χοντρό λάστιχο που λειτουργεί ως φλάντζα για να στεγανοποιεί την αντίσταση. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι περιπέτειες: το λάστιχο με τα χρόνια και τα άλατα έχει διασταλλεί και δεν κουνιέται ρούπι η αντίσταση.

Εδώ κατά λάθος έβγαλα το παξιμάδι, με αποτέλεσμα να βγει πιο έξω η αντίσταση αλλά και πάλι σφηνώνει στο λάστιχο και κινδυνεύει με σίγουρη καταστροφή αν επιμείνουμε.
Πάλεψα πάνω από μια ώρα προσπαθώντας με δυο κατσαβίδια γύρω-γύρω να χαλαρώσω το λάστιχο και να τραβήξω προς τα έξω την αντίσταση... μάταια. Οπότε αύριο το πρωί πάω να αγοράσω πένσα με μύτη και κατσαβίδι με άγκιστρο (το δεύτερο δεν είναι σίγουρο ότι θα το βρω εδώ), όπως έχει ο γνωστός καλός κυριούλης.
 
Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση: βλέπω να μη βγαίνει με τίποτα η αντίσταση και να αναγκάζομαι να κάνω βίδες το πλυντήριο όπως εδώ. 

Αν ήξερα τουλάχιστον ότι όντως αυτό ήταν το πρόβλημα, θα είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι κάνω το σωστό, γιατί τώρα με educated guess πορεύομαι. Περίπου όπως ο χειρουργός της προ-απεικονιστικής εποχής.
Respect στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία...

Υ.Γ. Σε κάθε σπίτι το δίχως άλλο θα υπάρχει και ο "φωτεινός παντογνώστης": είναι εκείνοι οι τύποι που δεν χρειάζονται ούτε γνώσεις, ούτε διάβασμα, ούτε προετοιμασία για μια εργασία... έχουν άποψη επί παντός επιστητού και αν τυχόν και αμφισβητήσεις την αυθεντία τους ("κι εσύ πότε ασχολήθηκες και ξέρεις το πρόβλημα και τη λύση;" "έτσι, ξέρω!") κινδυνεύεις να βρεθείς και χρεωμένος... Ο δικός μας φωτεινός θεώρησε ότι πρόσβαση θα είχα από το λάστιχο της πόρτας... οπότε το πείραξε, διαπίστωσε το λάθος του και φυσικά τα άκουσε επειδή δεν έφτανε το πρόβλημα που είχα... τώρα επιπλέον έχω να βγάλω το καπάκι του πλυντηρίου ώστε να έχω πρόσβαση για να μοντάρω ξανά το λάστιχο στη θέση του.

 

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ανοικτή επιστολή προς Υπ. Παιδείας για "πρωταθλητισμό" στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

Ενημέρωση 11/01/2017 11:45 π.μ.: αυτή τη φορά το Υπουργείο κατάλαβε ότι δεν αστειεύομαι καθόλου και έσπευσε να πρωτοκολλήσει το μήνυμα ως εξής:

Γραφείο: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
Αρ. Πρωτοκόλλου: 4328
Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 11/01/2017
Θέμα: [Ticket#2017011149000015] Πρωταθλητής ο Τομέας Παιδείας στην απορρόφηση ΕΣΠΑ
Συννημένα:
Αρ. Πρωτ. Αποστολέα:
Ημ/νια Πρωτ. Αποστολέα:
Αποδέκτες: Γενική Διεύθυνση Σπουδών Αβάθμιας και Ββάθμιας Εκπαίδευσης
Κοινοποίηση:


Θα ενημερώνω στην πορεία για τη συνέχεια της υπόθεσης.
Μ.Θ.

Ανοικτή επιστολή (ξανά) στο Υπουργείο Παιδείας... καλή χρονιά σε όλους.

Αγαπητό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

Σας ενημερώνω ότι από τις 2 Δεκεμβρίου 2016 έχω  στείλει μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας του ιστότοπού σας. Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 ήρθε απάντηση από το Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών, το οποίο με ενημέρωσε ότι το μήνυμά μου είχε προωθηθεί στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Σε επόμενη όχλησή μου η υπάλληλος του Γραφείου Ενημέρωσης με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι δεν είναι αρμόδια για οποιαιδήποτε περαιτέρω ενέργεια και μου έδωσε τα τηλέφωνα του αρμόδιου γραφείου πρωτοκόλλου. Ως αναμενόμενο, στα τηλέφωνα αυτά δεν κατάφερα να επικοινωνήσω παρά τις προσπάθειές μου. 

Σήμερα - ένα μήνα και κάτι μέρες μετά - αποφάσισα να αποτανθώ εκ νέου μέσω της φόρμας επικοινωνίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθώ για την κωλυσιεργία του Υπουργείου στην απόδοση "ηλεκτρονικού" πρωτοκόλλου στο αίτημά μου. Συγκεκριμένα, το θέμα αφορά διευκρινίσεις που ζητώ μέσω του ιστολογίου μου www.agrypnocoma.com σχετικά με το "παιχνίδι" γεωγραφικού και πολιτιστικού περιεχομένου "Geoquiz". Το παιχνίδι αυτό είναι - κατά τη γνώμη μου - ακατάλληλο για χρήση στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού βρίθει λαθών και ανακριβειών. Σχετικές λεπτομέρειες θα βρείτε στις αναρτήσεις "Τα κουιζ πολιτιστικού περιεχομένου στην εκπαιδευτική διαδικασία: μια σύγκριση" και "Geoquiz: τα μαργαριτάρια" . "Μπαίνοντας" στην αρχική σελίδα όμως την προσοχή μου τράβηξε η είδηση αυτή: μαθαίνουμε ότι τα κονδύλια ΕΣΠΑ για το διάστημα 2014-2020 έχουν υπερκαλυφθεί, και μάλιστα (αντιγραφή-επικόλληση)  "Συγκεκριμένα, «πρωταθλητής» στην απορρόφηση πόρων αναδεικνύεται το τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση, από το οποίο έχουν ήδη εισέλθει στην ελληνική οικονομία πόροι 511.000.000 ευρώ".  

"Πρωταθλητής" στην απορρόφηση ΕΣΠΑ ο Τομέας Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης. Μόνο που το παιχνίδι παίζεται εκτός γηπέδου...


Στην ελληνική οικονομία μπορεί να εισήλθαν τα χρήματα αυτά, στα σχολεία πάντως δεν έχω δει θετικό αντίκτυπο (π.χ. σε βελτίωση ψηφιακών υποδομών: το εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μου παραμένει ελλιπέστατο παρά τις δυο προσκλήσεις για καταγραφή των αναγκών μας που κλήθηκα να συμπληρώσω κατά την περσινή σχολική χρονιά). Αν ο πρωταθλητισμός έγκειται στην παραγωγή παρα-εκπαιδευτικού υλικού αμφίβολης ποιότητας από μη-εκπαιδευτικούς φορείς με χρήματα ΕΣΠΑ τότε ναι, μπορώ να φανταστώ ότι καλά πάει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Έχουν πέσει στην αντίληψή μου ΔΥΟ τέτοια εγχειρήματα, τα οποία έχω αναλύσει με επαρκή λεπτομέρεια στο blog μου: το ένα είναι το Geoquiz που ανέφερα πιο πάνω, το άλλο είναι η έρευνα "Global Youth Tobacco Survey" όπως έχω αναλύσει εδώ, εδώ και εδώ . Μάλιστα η έρευνά μου στο τελευταίο ανέδειξε ότι οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος είχαν εμπλέξει και ονόματα γιατρών που αποδείχτηκε ότι ουδεμία σχέση είχαν, και οι οποίοι ενημερώθηκαν για το γεγονός από... εμένα! (ελπίζω να έβγαλαν άκρη οι άνθρωποι και να αποσύνδεσαν το πρόσωπό τους από την ανεκδιήγητη αυτή έρευνα!)  Αν σκεφτώ ότι θα υπάρχουν πάμπολλα ακόμα τέτοια εγχειρήματα τα οποία απλά δεν έτυχε να πέσουν στην αντίληψή μου, τότε ναι: εδώ υπάρχει ένας πρωταθλητισμός...

 Επειδή δεν θέλω άλλο να αναλωθώ σε ειρωνικά σχόλια παρακαλώ να πρωτοκολληθεί ηλεκτρονικά το συντομότερο η παρούσα ανοικτή ηλεκτρονική επιστολή και να δώσετε τις απαραίτητες διεκρινίσεις τόσο για το Geoquiz, όσο και για την έρευνα GYTS. Ενημερώνω ότι το παρόν θα κοινοποιηθεί και σε ιστότοπους που επισκέπτονται εκπαιδευτικοί (κείμενά μου έχουν δημοσιευτεί κατά διαστήματα στο alfavita.gr και ως Ασημίνα Θεοφιλάτου, στο 360pedia.gr, έχω μιλήσει στο ραδιόφωνο του Alpha κ.α.) 

Ευχές για μια καλή και δημιουργική χρονιά, με περισσότερη ουσία και ειλικρίνεια. 

Με εκτίμηση,

Μίνα Θεοφιλάτου
Εκπαιδευτικός ΠΕ19
Αργοστόλι, Κεφαλονιά